Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Дип_мет_СП_2007

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

 

 

ХХ Х Х Х Х

Клас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підклас

 

 

 

 

Примітка. В разі відсутності класифікатора

 

 

 

 

 

Група

 

 

 

 

 

ЕСКД дозволяється код класифікаційної харак-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

теристики зображати символами – Х.

Підгрупа

 

 

 

 

 

 

 

 

Вид

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наприклад, загальне позначення пояснювальної записки може бути таким: ГЮІК.ХХХХХХ.013 ПЗ, де символами Х позначено номер за класифікаційною характеристикою відповідно до теми дипломного проекту.

Номенклатура конструкторських документів, яка використовується в дипломному проектуванні, має коди документів згідно діючих стандартів (ГОСТ 2.102-68 «ЕСКД. Виды и комплектность конструкторских документов». ГОСТ 2.701-84 «ЕСКД. Схемы. Виды и типы. Общие требования к выполнению»).

Деякі коди документів згідно зі стандартами, які згадані вище, є такими: ВД – відомість дипломного проекту; ВО – кресленик загального вигляду; СБ – складальний кресленик;

Д... – демонстраційні матеріали різного виду (наприклад: Д1, Д7). Схеми та кресленики, які розробляються у дипломному проекті (роботі),

мають найменування та позначення, наведені в таблицях 7.1, 7.2.

Таблиця 7.1 – Найменування та коди схем згідно ГОСТ 43.201-89 та ГОСТ 19.701-90

Найменування схеми чи креслення

Код

Схема організаційної структури

С0

Схема структурна КТС

С1

Схема функціональної структури

С2

Схема автоматизації

С3

Схема з’єднань зовнішніх проводок. Схема підключення

С4

зовнішніх проводок

 

Схема встановлення технічних засобів

С5

План розташування

С6

Креслення форми документа (відеокадр)

С7

Схема алгоритму (розв’язання задачі)

С8

Схема програми (підпрограми, програмного модуля, пакету

С9

прикладних програм та ін.)

 

32

Таблиця 7.2 – Найменування та коди схем конструкторської документації, згідно ГОСТ 2.701-84

Найменування схеми

Код

Схема структурна

Е1

Схема функціональна

Е2

Схема принципова

Е3

Схема з’єднань

Е4

Загальна схема з’єднань

Е6

Схема підключення

Е5

Схема розташування

Е7

Схема електрообладнання та проводки на планах

Е0

Позначення фізичних величин мають відповідати вимогам ГОСТ 8.417-81 «ГСИ. Единицы физических величин».

8ПОРЯДОК ПОДАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ ТА ЙОГОЗАХИСТ

8.1Подання дипломного проекту до захисту

Закінчений дипломний проект, матеріали якого підписані студентом і консультантами з відповідних розділів, подається керівнику дипломного проекту.

Він остаточно перевіряє відповідність виконаного проекту завданням та вимогам, що висуваються, складає письмовий відзив, в якому дає характеристику роботи студента-дипломника (див. розділ 9). Слід зауважити, що керівник дипломного проекту виконує також функції нормоконтролера.

Цілком оформлений дипломний проект, підписаний керівником, разом з відзивом направляється на рецензію. Після отримання рецензії завідувач кафедри вирішує питання про допуск студента до захисту дипломного проекту, про що робить відповідний запис на титульному аркуші пояснювальної записки.

Негативна рецензія не є підставою відхилення дипломного проекту до захисту. Завідувач кафедри може не допустити студента до захисту дипломного проекту в тому разі, якщо дипломний проект виконано на дуже низькому рівні, або не враховані всі вимоги до дипломного проектування. В цьому разі це питання вирішується на терміновому засіданні кафедри, а протокол засідання подається директорові інституту.

Встановлено такі терміни подання робіт на завершальному етапі дипломного проектування (до дня захисту):

подання проекту на підпис керівникові - 7 днів;

подання проекту на рецензію - 4 дні;

подання проекту на підпис завідувачу кафедри - 3 дні;

подання підписаного завідувачем кафедри проекту в ДЕК - 1 день.

33

До початку захисту в ДЕК подаються ще такі документи:

довідка декана про виконання студентом навчального плану та отримані оцінки;

характеристика діяльності студента за термін навчання в університеті за підписом декана факультету;

для виконаного на підприємстві проекту – письмовий дозвіл на відкритий захист та відкритий друк використаних у проекті матеріалів.

В ДЕК можуть бути подані інші матеріали, які характеризують наукову та практичну цінність виконаного дипломного проекту, а саме:

друковані статті за темою проекту;

документи, які характеризують практичну цінність розробки студентадипломника;

документи, що вказують на практичне застосування проекту (довідка про реальність, підписана офіційними особами та ін.);

макети, зразки виробів та ін.

8.2Захист дипломного проекту

Захист дипломних проектів проводиться в університеті на засіданні ДЕК за участю не менше половини складу комісії за обов’язкової присутності голови комісії.

Розклад роботи ДЕК, узгоджений з її головою та затверджений за поданням декана факультету проректором з навчальної та методичної роботи, доводиться до загалу не пізніше ніж за місяць до початку захисту дипломних проектів.

Державна комісія перевіряє науково-теоретичну та практичну підготовку випускників, вирішує питання про присвоєння їм відповідного освітнього рівня (кваліфікації), видання державного документа про освіту (кваліфікацію), опрацьовує пропозиції щодо поліпшення якості освітньо-професійної підготовки спеціалістів в університеті.

Якщо студенти виконували дипломний проект за комплексною темою, то бажано, щоб їх захист відбувався в один день.

Захист одного дипломного проекту, як правило, не має перевищувати 30 хвилин. Перед початком захисту зачитується довідка про виконання студентом навчального плану, інші документи. Для повідомлення змісту дипломного проекту студенту надається не більше 15 хвилин.

Мова проведення захисту – українська, російська чи інша іноземна на вибір студента-дипломника (остання за узгодженням з членами ДЕК).

Під час захисту комп’ютерного дипломного проекту як демонстраційний пристрій може використовуватися відеотермінал локального комп’ютера, декілька відеотерміналів локальної комп’ютерної мережі, або комп’ютерна проекційна апаратура.

34

Окрім обов’язкової демонстрації комп’ютерних ілюстрацій за темою дипломного проекту, студент може подати анімаційний демонстраційний ролик, а також демонструвати результати роботи розроблених програмних продуктів та приклади використовування розроблених комп’ютерних технологій. Комплект електронних ілюстрацій має виготовлятися в друкованому вигляді для роздачі членам ДЕК під час проведення захисту.

Доповідь студента має складатися з трьох основних частин, а саме: вступу, основної частини й висновку.

Увступі необхідно відзначити актуальність теми проекту, дати загальний аналіз стану проблеми і сформулювати основні задачі, з вирішенням яких було пов’язане виконання роботи.

В основній частині доповіді в стислій формі необхідно навести звіт про зміст виконаних розробок (чітко розмежовуючи відомі та виконані автором), відзначити новизну і показати ефективність прийнятих технічних рішень, навести стислий звіт з отриманих результатів. Основну частину доповіді слід супроводжувати посиланнями на графічні матеріали.

Узаключній частині доповіді необхідно стисло повідомити про зміст розділів проекту, що не входять до його розрахунково-технічної частини, визначити можливі області застосування об’єкта проектування, перелічити публікації й авторські посвідчення (якщо вони є) за темою проекту, результати НДРС, відомості про впровадження, зробити загальні висновки і дати рекомендації.

Далі студент-дипломник відповідає на запитання членів ДЕК і присутніх на засіданні. Відповіді на запитання членів ДЕК і присутніх мають бути стислими і не виходити за межі порушеної у проекті проблеми.

Зачитується рецензія і відзив керівника. Студенту надається можливість відповісти на зауваження рецензента.

ДЕК на закритому засіданні приймає відповідне рішення про оцінку знань, виявлених під час захисту дипломного проекту.

Результати захисту дипломного проекту визначаються оцінками “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”. При визначенні оцінки проекту береться до уваги рівень наукової, практичної та теоретичної підготовки студента. Результати захисту дипломних проектів оголошуються після оформлення протоколів засідання ДЕК того ж дня.

Повторний захист дипломного проекту з метою підвищення оцінки не дозволяється.

Студентам, які захистили дипломні проекти, рішенням ДЕК присвоюється кваліфікація відповідно до отриманої спеціальності і видається диплом встановленого зразка.

Тим, хто має загальні оцінки “відмінно” не менш ніж з 75 відсотків усіх дисциплін навчального плану, а з решти дисциплін та індивідуальних завдань – оцінки “добре”, захистив дипломний проект з оцінкою “відмінно”, а також

35

виявив себе у науковій (творчій) роботі, що підтверджується рекомендацією кафедри, видається диплом з відзнакою, про що записується у протоколі засідання комісії.

За результатами захисту дипломного проекту, участі студента в науководослідній роботі за весь період навчання ДЕК може рекомендувати випускника для науково-дослідної роботи або до вступу в аспірантуру безпосередньо після закінчення університету.

Студент, який отримав незадовільну оцінку під час захисту дипломного проекту, відраховується з університету і йому видається академічна довідка.

У випадках, коли захист дипломного проекту визначається незадовільним, ДЕК встановлює, чи може студент подати на повторний захист той самий проект з доопрацюванням, чи він зобов’язаний опрацювати нову тему, визначену кафедрою.

Студент, який не захистив дипломний проект, допускається до повторного захисту дипломного проекту протягом трьох років після закінчення університету.

Студентам, які не захищали дипломний проект з поважної причини (документально підтвердженої), ректором університету може бути продовжений строк навчання до наступного терміну роботи ДЕК, але не більше, ніж один рік.

9ЗМІСТ ВІДЗИВУ КЕРІВНИКА ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

Увідзиві керівника проекту, форма якого наведена у додатку Е, мають знайти відображення такі питання:

– новизна розробки та ступінь її складності;

– вміння студента працювати з науково-технічною та патентною літературою;

– самостійність роботи студента, виявлена ним ініціатива, вміння користуватись сучасними методами та засобами досліджень, комп’ютерною технікою, вміле використання необхідної технічної документації, стандартів тощо;

– ставлення студента до роботи над виконанням дипломного проекту, ступінь працездатності, вміння працювати систематично, виявлена при цьому акуратність, грамотність і т.ін.;

– схильність студента до теоретичних досліджень і узагальнень чи до експериментальних досліджень, практичної роботи тощо.

Наприкінці відзиву керівник проекту має зробити висновок про здатність студента до самостійної роботи в даній галузі та про можливість подання дипломного проекту в ДЕК для захисту. Керівник не виставляє оцінку за дипломний проект.

36

10 ВИМОГИ ДО РЕЦЕНЗІЇ НА ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ

Основним змістом рецензії, форма якої наведена у додатку Ж, є результати всебічного аналізу та оцінка проекту з обов’язковим висвітленням таких питань:

відповідність рецензованого проекту завдання на дипломне проектування;

актуальність теми дипломного проекту;

оцінка змістувсіх матеріалів дипломного проекту;

обґрунтованість прийнятих у дипломному проекті наукових та інженерних рішень;

повнота огляду науково-технічної літератури та вміння цитувати її;

науково-технічний рівень та якість розрахунків;

оцінка обґрунтування змісту і якості поданого комплексу конструкторсько-технологічної та іншої документації;

оцінка вірності використання стандартів, інших нормативних документів;

доцільність та обсяг експериментальних досліджень, оцінка отриманих результатів;

наявність зразків, макетів та інших результатів діяльності дипломника, їх рівень;

оцінка стилю та грамотності викладання пояснювальної записки дипломного проекту, відповідність оформлення її вимогам стандартів та інших нормативних документів;

помилки та недоліки виконаного проекту.

Наприкінці рецензент робить висновок, чи відповідає рецензований дипломний проект вимогам кваліфікаційної характеристики спеціаліста за даним фахом та оцінює якість дипломного проекту згідно з чотирибальною системою. Рецензент підписує рецензію, вказуючи місце своєї роботи та посаду і повертає її разом з дипломним проектом на профілюючу кафедру.

11 ОБЛІК ТА ЗБЕРІГАННЯ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ

Облік та зберігання матеріалів дипломних проектів здійснює бібліотека університету. Дипломні проекти зберігаються протягом п’яти років. Після закінчення термінів зберігання зазначені проекти списуються і утилізуються в установленому порядку, про що складається відповідний документ (акт).

Як виняток дозволяється зберігати графічну частину (креслення, плакати тощо) дипломних проектів в архіві університету. Архівування електронних матеріалів дипломних проектів здійснюється профілюючою кафедрою.

Доступ до матеріалів дипломних проектів, що зберігаються, можливий тільки з дозволу проректора з навчальної та методичної роботи.

37

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1.Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах: Затверджено наказом Міністерства освіти України від 2 червня

1993 р. № 161.

2.Рекомендації про порядок створення, організацію і роботу державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у вищих навчальних закладах України: Лист Міністерства освіти України № 83-5/1259 від 29.12.93 р.

3.Загальні методичні вказівки з дипломного проектування в університеті / Упоряд.: П.С. Ковтун, З.В. Дудар, В.Я. Журавльов, О.С. Шкіль. – Харків: ХНУРЕ, 2002. – 40 с.

4.Державний стандарт України ДСТУ 3008-95. Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення. – К.: Держстандарт України, 1995.

5.Межгосударственный стандарт. ГОСТ 2.105-95. Общие требования к текстовым документам. Госстандарт Украины, 1996.

6. Концепція освіти з напряму “Безпека життя і діяльності людини” //Інформаційний вісник “Вища освіта” Міністерства освіти і науки України та Науково-методичного центру вищої освіти, 2001 р. – № 6.

7. Інформаційний вісник “Вища освіта” Міністерства освіти і науки України та Науково-методичного центру вищої освіти, 2003 р. – № 10.

38

Додаток А Зразок бланка завдання на дипломний проект (роботу)

39

40

Додаток Б Форма відомості дипломного проекту (роботи)

41

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]