Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС право.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
223.23 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «Правознавство»

Заповнити таблиці та схеми:

Таблиця 1

Соціальні норми – система уявлень, що становить певний шаблон поведінки, що розділяється членами соціальної групи і необхідний для здійснення сумісних узгоджених дій.

Право – це обумовлена ​​природою людини і суспільства система регулювання суспільних відносин, що виражає свободу особистості, та якій притаманні нормативність, формальна визначеність в офіційних джерелах і забезпеченість можливістю державного примусу

Мораль – це система неформалізованих у вигляді правових приписів поглядів, уявлень, норм та оцінок, що регулюють поведінку людей у суспільстві, практична реалізація положень котрої забезпечується громадським осудом та іманентним імперативом соціалізованого індивіда.

за походженням

Існує лише в соціально неоднорідному суспільстві, в рамках якого вникає держава

Існує як в держаному, так і в додержавному суспільстві

за сферою дії

Регулює лише найважливіші суспільні відносини

Регулює і такі відносини, які здебільшого не регулюються правом (наприклад, дружба, кохання)

за ступенем деталізації

Поширюється на громадян держави та осіб, які перебувають на її території

Поширюється на групу, яка дотримується саме цих моральних норм

за формою вираження

Має обов'язковий характер

Виконується лише у випадку авторитетності норми для суб'єктів

за способом охорони від порушень

орушення має наслідком застосування юридичної відповідальності

Порушення має наслідком застосування засобів громадського впливу, які не мають офіційно-примусового характеру

Таблиця 2

Система права – це сукупність чинних принципів і норм права, якій притаманні єдність, узгодженість, диференціація (поділ) і згрупованість норм у відносно самостійні структурні утворення (інститути, галузі та підгалузі права).

Норма права – це загальнообов'язкове, формально-визначене правило поведінки (зразок, масштаб, еталон), встановлене або санкціоноване державою як регулятор суспільних відносин, яке офіційно закріплює міру свободи і справедливості відповідно до суспільних, групових та індивідуальних інтересів (волі) населення країни, забезпечується всіма заходами державного впливу, аж до примусу.

Інститут права – система відносно відокремлених від інших і пов'язаних між собою правових норм, які регулюють певну групу (вид) однорідних суспільних відносин. Інститути права — необхідна ланка в цілісній системі права. Як правило, кожна галузь права має інститути права як свій самостійний структурний підрозділ.

Підгалузь права – це велика група правових норм, що складається з ряду інститутів у складі галузі права і регулююча близькі відносини певного виду.

Галузь права – окрема сукупність норм, спрямована на регулювання певної сфери якісно однорідних суспільних відносин. Галузь права, найбільший структурний підрозділ і центральна ланка права, найповніше виражає «групові» особливості правового регулювання

Таблиця 3

Норма права – це загальнообов'язкове, формально-визначене правило поведінки (зразок, масштаб, еталон), встановлене або санкціоноване державою як регулятор суспільних відносин, яке офіційно закріплює міру свободи і справедливості відповідно до суспільних, групових та індивідуальних інтересів (волі) населення країни, забезпечується всіма заходами державного впливу, аж до примусу.

Гіпотеза

Диспозиція

Санкція

структурний елемент норми права, який вказує на умови, за наявності або відсутності яких вступає в дію правило поведінки. Гіпотеза – невід’ємний елемент норми; її точність і визначеність є умовою реалізації норми. Відсутність такої визначеності ускладнює використання передбачених нормою можливостей її адресатами – громадянами, та їх об’єднаннями. Якщо ж норма закріплює повноваження державного органу, то невизначеність перерахованих в її гіпотезі умов надає йому право діяти на власний розсуд.

центральний елемент норми права, в якому у вигляді владного припису закріплено правило поведінки, змістом якого виступають суб’єктивні права та юридичні обов’язки.

це частина норми права, яка містить вказівки щодо юридичних наслідків порушення правила, зафіксованого в диспозиції. Мета санкції – створення тих чи інших несприятливих наслідків для правопорушника або заохочувальних наслідків для суб’єктів, що виконують владний припис.

Таблиця 4

Галузі права

Конституційне право України

Адміністративне право

Кримінальне право

Цивільне право

Сімейне право

Трудове право

Підприємницьке право

Житлове право

Поняття

провідна галузь національного права, являє собою сукупність правових норм, перш за все принципів і норм конституції, які закріплюють основи політичної та економічної організації суспільства, форму держави, порядок і принципи формування та компетенцію органів державної влади, основи правового статусу людини і громадянина.

галузь права, яка об'єднує юридичні норми, що регулюють відносини як між держ. органами в процесі їхньої виконавчої і розпорядчої діяльності, так і між ними та громадськими організаціями й громадянами. Регулює суспільні відносини, які виникають у процесі виконавчо-розпорядчої діяльності держави. Адміністративне право регламентує як взаємини державних органів між собою, так і їх відносини з громадянами.

 одна з фундаментальних галузей права, законодавства, наука (доктрина) і навчальна дисципліна. Кримінальне право як галузь права — це система (сукупність) юридичних норм, що встановлюють, які суспільно небезпечні діяння є злочинами, і які покарання підлягають застосуванню до осіб, що їх вчинил.

галузь права (може вживатися також у значеннях «галузь законодавства», «наукова дисципліна» та «навчальна дисципліна»), яка включає в себе норми права, що регулюють майнові та особисті немайнові правові суспільні відносини між рівноправними суб'єктами права — фізичними особами та юридичними особами, державою Україна, Автономною Республікою Крим, територіальними громадами, іноземними державами та іншими суб'єктами публічного права.

це система правових норм, спрямованих на врегулювання особистих немайнових та майнових відносин між: подружжям, батьками та дітьми, усиновлювачами та усиновленими, опікунами, піклувальниками та підопічними, патронатними вихователями та їх вихованцями та інших сімейних відносин між членами сім'ї та родичами.

об'єктивно відокремлена система взаємопов'язаних правових норм які регулюють суспільно-трудові та пов'язані з ними відносини суспільної організації праці з приводу реалізації права на працю та застосовувати найману працю на підприємствах різних форм власності,з поєднанням суспільно-колективних та особистих інтересів їх суб'єктів

це господарське право ринкової економіки, що визначає порядок ведення підприємницької діяльності, та регулює відносини, пов'язані з її здійсненням

сукупність правових норм в Україні, що регулюють житлові правовідносини між громадянами, та громадян із державними та громадськими організаціями у процесі реалізації конституційного права людини і громадянина на житло.

Предмет

Основним предметом правового регулювання конституційного права України є суспільні відносини, які виникають і діють в процесі здійснення влади народом України. Предмет конституційного права опосередковує собою чотири групи (блоки) суспільних відносин

Предмет адміністративного права становить широкий комплекс суспільних відносин, що виникають у зв'язку з реалізацією функцій державної виконавчої влади, змістом якої є управління суспільством.

Предмет кримінального права становлять суспільні відносини, які виникають при вчиненні злочину між особою, яка його вчинила, та державою, від імені якої виступають відповідні правоохоронні органи. Внаслідок врегулювання нормами кримінального права вони набирають форми правовідносин.

Предмет кримінального права не збігається з предметом науки кримінального права, який полягає у вивченні та теоретичному розвиткові: історії цієї галузі права; джерел кримінального законодавства та практики його застосування; моделюванні розвитку кримінального законодавства; проблем підвищення дієвості кримінального законодавства; кримінального законодавства іноземних країн

Предметом цивільного права є немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників

 Предмет сімейного права складають: а) відносини, які виникають у зв'язку зі шлюбом; б) особисті та майнові відносини міжчленами сім'ї; в) особисті та майнові відносини між іншими родичами; г) відносини, які виникають у зв'язку із влаштуванням дітей, які позбавлені батьківського піклування.

Основою предмета трудового права є відносин, що існують на базі праці, яка характеризується певними ознаками.

правові відносини, що виникають у підприємницькій діяльності

Предметом правового регулювання житлового права України є правовідносини, що виникають у процесі:

реалізації права на житло;

надання людині і громадянину жилих приміщень у користування;

користування людиною жилим приміщенням;

управління житловим фондом; експлуатації та охорони житлового фонду;

капітального і поточного будівництва житла;

виключення з житлового фонду жилих будинків і приміщень, що не придатні для проживання;

розгляду житлових спорів та інше.

Методи

Метод конституційного права, або метод конституційно-правового регулювання — це система способів, прийомів цілеспрямованого юридичного впливу норм конституційного права на суспільні відносини, що є предметом конституційно-правового регулювання.

Основними методами є імперативний та диспозитивний.

Адміністративно-правовий метод - це сукупність правових засобів і способів (прийомів), які застосовують органи управління для забезпечення регулюючого впливу норм адміністративного права на суспільні відносини.

Імперативний метод правового регулювання - це метод владних приписів, характерний для адміністративного права.

Диспозитивний метод (метод координації), на відміну від імперативного метода, передбачає юридичну рівність учасників правовідносин і застосовується, як правило, в цивільному праві, але має місце в приватному адміністративному праві.

Метод правового регулювання — це сукупність певних засобів, за допомогою яких регламентуються й охороняються суспільні відносини. До основних методів науки кримінального права належать:

філософський, або діалектичний;

метод пізнання;

юридичний, або догматичний, метод;

соціологічнийметод;

метод системного аналізу;

метод порівняльного правознавства, або компаративістський;

історичний (генетичний) метод дослідження

Сторони цих відносин виступають як юридичне рівні між собою, автономні та незалежні одна від одної, що є однією з характерних рис цивільно-правового методу. Цивільно-правовий метод характеризується такими ознаками: - юридичною рівністю сторін; - диспозитивністю сторін, на підставі чого сторонам надається право визначати свої взаємовідносини на свій розсуд повністю або частково у межах, передбачених чинним законодавством; - особливим способом вирішення майнових спорів між учасниками цивільних правовідносин (через загальний суд, арбітражний чи третейський суд); - наявністю майнової відповідальності сторін.

 Метод сімейного права — це сукупність засобів, прийомів, способів, за допомогою яких здійснюється юридичний вплив на вольову поведінку учасників сімейних відносин.   У праві виділяють два загальних методи правового регулювання: диспозитивний та імперативний.

Під методом слід розуміти спосіб, спеціальний правовий процес, за допомогою якого право впливає на суспільні відносини, встановлюються права і обов’язки, характер взаємовідносин суб’єктів, правові засоби впливу в разі порушення прав і обов’язків. Для трудового права України метод визначається нормативним регулюванням трудових відносин.

дозвільний метод,

для суб’єктів підприємницької діяльності – «дозволено все, що не заборонено законом» , для органів влади – «дозволено те, що встановлено законом»

житлово-правовий метод регулювання суспільних відносин - це правовий метод, який, як правило,

характеризується юридичною рівністю суб'єктів права, їхньою дис-позитивністю й ініціативою у

формуванні і реалізації житлових правовідносин, покладанням заходів майнової відповідальності і

захисту (у випадку порушення житлових прав), що виконують в основному функцію відновлення.

Джерела

Джерелами конституційного права України є:

Конституція УкраїниіКонституція Автономної Республіки Крим;

Закони України, що приймаються Верховною Радою України;

нормативні укази Президента України, що містять конституційно-нормативні норми;

нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, що містять конституційно-правові норми;

рішення Конституційного Суду України, в яких встановлюється конституційність законів та інших правових актів;

міжнародні договори;

акти органів місцевого самоврядування та інше.

Джерела адміністративного права - це зовнішні форми відображення адміністративно-правових норм, закріплені в Конституції України, законодавчих актах, урядових постановах, рішеннях державних адміністрацій та інших нормативних актах державних органів. джерелом адміністративного права виступає нормативний акт органу державної влади або управління, який криє в собі адміністративно-правові норми, що регулюють державно-управлінську діяльність.

Конституція Українияк концептуальна база всьогозаконодавства України, в тому числі і кримінального законодавства (див. статті 29-31, 60, 62, 92).

Кримінальний Кодекс України— основний систематизований законодавчий акт, який об'єднує всю сукупність кримінально-правових норм.

Укладені та ратифіковані Україною міжнародні договори, що містять кримінально-правові норми, якіімплементованів національне кримінальне законодавство (див. Закон України «Про міжнародні договори України»[3]).

Рішення Конституційного Суду Україниу випадку визнання ним неконституційності кримінально-правових законів (ст. 152 Конституції України).

Джерело цивільного права — це форма вираження цивільно-правових норм, що мають загальнообов'язковий характер. У цивільно-правовій системі України основним джерелом цивільного права є нормативно-правовий акт, а в окремих випадках — також звичай та договір.

Джерелами сімейного права є закони та підзаконні нормативні акти. До законів, у першу чергу, треба віднести Конституцію України та Сімейний кодекс України.

Джерела трудового права - це різноманітні нормативні акти органів державної влади та управління, що регулюють трудові та інші відносини, тісно з ними пов'язані. Серед основних джерел трудового права слід виокремити Конституцію України від 28 червня 1996 р. і КЗпП України.

зовнішні форми вираження правових норм, які засвідчують їхню загальнообов’язковість для всіх учасників підприємницьких відносин. Сукупність джерел підприємницького права утворює систему підприємницького законодавства

Основними джерелами житлового права України є Житловий кодекс України від 2 січня 1984 p., Закон "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 р. "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 28 листопада 2001 р. та інші нормативно-правові акти.

Суб’єкти

Суб'єкти конституційного права - це учасники суспільних відносин, наділені конституційною правосуб'єктністю, тобто правоздатністю і дієздатністю, що визначається нормами конституційного права.

суб'єкти адміністративного права - це:

- по-перше, реальні учасники адміністративно-правових відносин, які володіють адміністративно-правовим статусом і беруть участь в організації держаного управління;

- по-друге, одна із сторін публічної управлінської діяльності, яка наділена відповідною компетенцією, повноваженнями, наданими законодавством;

- по-третє, вони можуть бути конкретними учасниками адміністративно-правових відносин, у які вони вступають за власним бажанням або в силу обов'язку (громадяни, посадові особи).

Суб'єкти кримінально-процесуального права — це державні органи та їх посадові особи, громадські об'єднання, громадяни, які в ході порушення, досудового слідства, судового розгляду кримінальних справ та виконання постановлених у них рішень, здійснюючи певну функцію, вступають між собою в процесуальні правовідносини".

Суб'єктами цивільно-правових відносин є фізичні та юридичні особи, які вступають між собою в цивільно-правові відносини з приводу майна та особистих немайнових благ. В окремих випадках суб'єктом зазначених відносин може бути держава.

Суб’єктами сімейних правовідносин можуть бути лише фізичні особи, які перебувають у шлюбі, кровному спорідненні чи відносинах усиновлення.

Суб'єктами трудового права є учасники суспільних відносин, визначені трудовим законодавством, які можуть володіти трудовими правами й обов'язками та реалізувати їх. В основному, суб'єкти трудового права поділяються на два види: фізичні особи та юридичні особи.

фізичні особи (громадяни-підприємці); юридичні особи

суб’єктами житлового права можуть бути уповноважений державний орган, наділений владними повноваженнями, заінтересований суб’єкт житлового права (фізична та юридична особи).

Таблиця 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]