Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 02.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Зонди характеризуються своїми основними параметрами:

Глибина дослідження зонда оцінюється радіусом дослідження. Під радіусом дослідження розуміють радіус сфери в однорідному середовищі необмеженої потужності, що впливає на показання зонда таким же чином, як і та частина середовища, яка розташована за межами даної сфери. Виходячи з цього вважають, що радіус дослідження градієнт-зонда приблизно співпадає з його розміром АО, а радіус дослідження потенціал-зонда відповідає його подвоєному розміру, тобто 2АМ. Таким чином, при однаковому розмірі зондів радіус дослідження потенціал-зондом приблизно в два рази перевищує радіус дослідження градієнт-зондом.

Величина вимірюваної величини різниці потенціалів ΔU пропорційна струму І та питомому опору ρ середовища, в якому розташований зонд. Це дає можливість за даними вимірів ΔU та І розрахувати питомий опір середовища:

(1)

де К – так званий коефіцієнт зонда, який залежить лише від відстаней між електродами.

В залежності від виду використаного зонда коефіцієнт може бути підрахований за однією з формул:

(2)

або

(3)

Для ідеального градієнт-зонда: К=4π(АО)2=4πL2, де L – розмір градієнт-зонда;

Для ідеального потенціал-зонда: К=4π ∙АМ=4πL, де L – розмір потенціал-зонда.

Коефіцієнт зонда має розмірність довжини і вимірюється в метрах.

В неоднорідних середовищах формула (1) визначає величину так званого позірного питомого опору:

(4)

Довжина (розмір) потенціал-зонда – відстань між непарними електродами; LПЗ=AM. Середина відстані між цими непарними електродами (точка О) є точкою запису зонда.

Середина відстані між парними електродами градієнт-зонда (точка О) є точкою запису зонда. Відстань від точки запису до віддаленого (непарного) електрода називається довжиною (розміром) градієнт-зонда; LГЗ=OA=(AM+AN)/2 або LГЗM=(MА+MB)/2.

Рис. 1 – Зонди електричного каротажу

а) однополюсний потенціал-зонд послідовний;

б) однополюсний потенціал-зонд обернений;

в) двохполюсний потенціал-зонд послідовний;

г) двохполюсний потенціал-зонд обернений;

д) однополюсний градієнт-зонд послідовний;

е) однополюсний градієнт-зонд обернений;

ж) двополюсний градієнт-зонд послідовний;

з) двохполюсний градієнт-зонд обернений.

Для позначення зонда, записують найменування його електродів в порядку їх розміщення в свердловині зверху вниз і між ними проставляють міжелектродну відстань в метрах (наприклад, A2M0,5N).

Практична частина.

Розрахувати коефіцієнт для послідовного градієт- зонду двополюсного.

2. Індукційні методи.

Індукційні методи, засновані на вивченні в свердловинах змінного електромагнітного поля низької і високої частоти, розроблені достатньо детально. Низькочастотні індукційні методи вивчають електромагнітне змінне поле ультразвукової частоти 20-60 кГц, високочастотні методи - змінні поля частотою 1-2 Мгц.

В практиці геофізичних робіт найбільше поширення набули низькочастотні індукційні методи з подовжнім датчиком, а високочастотні знаходяться у стадії дослідно-конструкторських розробок.

Низькочастотні індукційні методи включають звичайний індукційний метод з подовжнім датчиком, індукційний метод з поперечним датчиком, індукційний метод перехідних процесів, частотний індукційний метод і ін. До групи високочастотних індукційних методів входять звичайний високочастотний індукційний метод (ВІМ) (амплітудний метод) і хвильовий метод провідності (ХМП) (фазовий метод).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]