Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РХБЗ 32-41.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
16.98 Кб
Скачать

37.Визначення призначення та особливості уражаючої дії запалювальнои зброї.

Запалювальна зброя-призначена для знищення вогнем різних військових і промислових споруд, автомобільного і залізничного транспорту, житлових будинків, лісових масивів, різного майна і засобів продовольства. Конструкції запалювальних авіабомб різні і залежать від спорядження їх тією або іншою запалювальною речовиною.

Запалювальні авіаційні бомби (ЗАБ) виготовляються різних калібрів - від одного до декількох сотень кілограмів. Малі бомби, вагою 1-5кг, скидаються в касетах, що вміщують десятки і сотні таких бомб. Касета розривається в повітрі на заданій висоті під дією дистанційного підривника, бомби розсіюються і створюють численні вогнища пожеж. Запалювальні бомби вагою 10-15 кг скидаються з літаків поодиночно або в зв,язках, бомби вагою більше 50 кг – тільки поодиноко.

По характеру дії запалювальні авіабомби можна розділити на :

зосередженої,

розсіюючої ,

комбінованої дії.

Запалювальні авіабомби зосередженої дії створюють одне могутнє вогнище вогню. До них відносяться термітні і електронно-термітні бомби.

Термітна запалювальна бомба складається з тонкого заліза або сталевого корпусу в який запресовується терміт. В корпусі бомби встановлюється запал і підривник миттєвої дії. Термітні бомби бувають малої ваги- від 1 до 10 кг. Час горіння бомби 10- 12 хв, радіус дії 1- 2 м, температура горіння 2500оС.

Електронно- термітна авіабомба має форму шестигранної призми. Корпус бомби відлитий з електрона, який всередені заповнений термітно- запалювальним складом. Бомба має підривник ударної дії, який знаходиться в піддоні корпуса. При ударі об перешкоду він спрацьовує і запалює терміт. При цьому згоряє електронний корпус. Час горіння такої бомби 10- 15 хв, температура горіння досягає 3000оС.Вага бомби 1,7 кг.

З метою зашкодити гасінню таких бомб, вони іноді можуть забезпечуватися додатковими розривними зарядами. Такий заряд вибухає через декілька хвилин після запалювання авіабомби, осколки, що утворюються, можуть ранити тих, хто знаходиться поруч.

Напалмова бомба являє собою шестигранний корпус, споряджений напалмом. Довжина бомби 0,5 м, вага 2,8 кг, вага напала близько 1 кг. Вибуховий пристрій, вибивний заряд розміщені в головній частині, а стабілізатор- в хвостовій частині.

У момент удару авіабомби об перешкоду підривник спрацьовує і підпалює вибивний заряд. Під тиском порохових газів напалм викидається з корпусу у вигляді невеликих згустків, які горять і розлітаються на великі площі. Час горіння цих згустків- 3-5 хв.

Напалмові бомби скидаються з літаків частіше всього в касетах, де їх міститься до 60 штук.

Пірогельова бомба являє собою шестигранний металевий корпус, споряджений пірогелем і білим фосфором. Вага бомби 3,8 кг. Вага запалювального складу: пірогеля 1,135 кг.:білого фосфору 170 г. В головній частині бомби розташований підривник, а в піддоні- циліндричний стабілізатор.

Запалювальні авіабомби споряджені горючими сумішами (нафта, мазут, газ або бензин), можуть мати вагу від 2 кг до декількох сотень кілограмів. Тонкостінний корпус бомби заповнюється горючою сумішшю. Невеликий заряд вибухової речовини призначений для руйнування корпусу в заданий момент і розкидання горючої суміші. Бомба спрацьовує від дистанційного або ударного підривника миттєвої дії. Промінь вогню від підривника передається розривному заряду вибухової речовини, вибух якого розкидає горючу суміш в радіусі 20- 30 м.