Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bakalavrska_moya_19_05_2014.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

3.3. Шляхи вдосконалення роботи щодо формування асортименту товарів.

Важливим напрямом підвищення ефективності асортиментної політики в ТОВ «Мрія» є налагодження довготривалих ділових зв'язків з крупними споживачами посівної продукції, з причини того, що дані дії допоможуть чітко реагувати на потреби споживача, що змінюються, і запропонувати для задоволення останніх певні товари, які у свою чергу забезпечать постійний збут продукції. Як міри щодо залучення можна запропонувати наступні дії збільшення асортименту:[52]

  • застосування гнучкої системи знижок;

  • укладання прямих договірних зв'язків;

  • зниження витрат на зберігання і транспортування продукції;

  • забезпечення рекламної діяльності на підприємстві;

  • скорочення документообігу і так далі.

Одним із способом підвищення ефективності асортиментної політики повинне стати зниження ціни пропонованої продукції за рахунок чіткого контролю за витратами звернення і виробництва з метою зменшення останніх, розширення асортименту продукції тієї, що користується попитом, і скорочення асортименту продукції, яка має маленьку рентабельність [25, c. 191].

Виготовлення насіння є найважливішим елементом процесу для досліджуваного агрохолдингу

В умовах трансформації економіки виробничий ресурс аграрних підприємств набуває особливого значення. При цьому принципово змінюється управління аграрним підприємством. Поряд з трьома іншими виробничими ресурсами – землею, працею і капіталом – менеджмент стає ключовим елементом економічної системи підприємства. Понад те, наявні проблеми в менеджменті перетворюють цей елемент на обмежувальний чинник системи, тобто такий, що стримує її розвиток [58, c. 161].

Для ще більшого поліпшення ситуації слід здійснити докорінні зміни в організації управління виробничими процесами на підприємстві. На нашу думку, основні дії щодо удосконалення організації управління виробництвом в підприємстві у сучасних ринкових умовах повинні бути направлені на: внутрішньогосподарське кооперування виробництва, впровадження прогресивних форм організації і оплати праці, розвиток ринкових відносин і створення ефективного механізму господарювання, розробка нової схеми потоку інформації, підбір і навчання кадрів для роботи в нових умовах[48, c. 32].

ВИСНОВКИ

Торговий асортимент – це номенклатура товарів, що підлягають продажу у роздрібній торговій мережі. Він включає асортимент товарів, що випускаються багатьма підприємствами. Тому виникає необхідність перетворення виробничого асортименту в торговий, тобто підсортування товарів з урахуванням вимог торгівлі. Таке підсортування, або перетворення виробничого асортименту в торговий, здійснюється в різних каналах товаропросування. Так по товарах простого асортименту, до яких належить більшість продовольчих товарів та деякі непродовольчі товари, перетворення виробничого асортименту в торговий здійснюється безпосередньо в роздрібній торгівельній мережі. Однак основна маса товарів складного асортименту підлягає підсортуванню переважно на підприємствах оптової торгівлі.

Асортиментна політика – це комплекс заходів щодо управління асортиментом товарів. Вона відображає вимоги і форми розподілу товарів між учасниками товаропросування (товароруху) і має на меті розробити принципи підбору товарів з врахуванням специфіки роботи окремих підприємств і організацій. Разом з тим, асортиментна політика в роздрібній торгівлі не зводиться лише до орієнтації магазинів на торгівлю окремими групами (комплексами) товарів. Вона включає загальні напрями формування асортименту товарів в роздрібній мережі міста, мікрорайону, торговельної організації, приватного підприємства чи фірми.

Кінцевою метою асортиментної політики є отримання прибутку та забезпечення високої ефективності роботи промислових і торговельних підприємств, які досягаються за рахунок максимально можливої відповідності обсягів і структури виробництва товарів народного споживання купівельному попиту населення.

Формування асортименту здійснюється постійно у всіх ланках руху товарів – від виробництва до споживання. У кожній з них асортимент товарів розрізнений. При цьому як цільова установка формування асортименту в усіх ланках руху товарів виступає торговий асортимент роздрібних торгових підприємств.

У процесі управління товарним асортиментом фірми вживають такі заходи:

- безперервно контролюють вплив зовнішніх чинників – зниження та підвищення попиту на окремі товари на окремих сегментах ринку, зміни товарного пропонування конкурентами, удосконалення технології виробництва тощо;

- забезпечують відповідне обслуговування споживачів щодо організації використання товарів наявного асортименту та надання допомоги в оцінюванні специфічних індивідуальних вимог замовників;

- здійснюють цілеспрямований пошук ідей нових товарів;

- забезпечують координацію зусиль та максимальну оперативність дій протягом усього процесу розроблення нового товару.

«Мрія Агрохолдинг» — провідна агропромислова компанія України, один з найефективніших виробників сільськогосподарської продукції в Україні та світі.

Земельні угіддя «Мрії» сконцентровані на Західній Україні, чорноземи якої є одними з найродючіших земель у світі. Агрохолдинг вирощує широкий спектр сільськогосподарських культур: пшеницю, ріпак, кукурудзу, цукровий буряк, картоплю, гречку, ячмінь, горох і сою. Переваги наших чорноземів допомагають нам задовольнити постійно зростаючий попит на продукти харчування.

Задовольняючи світові потреби в якісних продуктах харчування та забезпечуючи продовольчу безпеку країни, «Мрія» приносить суттєву вигоду українській економіці. Велика частина продукції компанії експортується в Європу, Азію та Африку, задовольняючи попит населення всього світу і приносячи значний дохід акціонерам. Компанія є партнером багатьох великих міжнародних та українських виробників продуктів харчування і торгових компаній.

Агрохолдинг вирощує широкий спектр сільськогосподарських культур: пшеницю, ріпак, кукурудзу, цукровий буряк, картоплю, гречку, ячмінь, горох, сою і соняшник.

Пшениця (озима та яра) «Мрія» вирощує як озимі, так і ярові сорти пшениці, проте посіви озимої пшениці переважають. Яру пшеницю вирощують в рамках програми чергування культур. Компанія зазвичай вирощує десь 60−70% пшениці 2-3 класу, а також близько 30−40% пшениці 4, 5 і 6 класів.

Значна частина врожаю пшениці йде на експорт через великих зернотрейдерів, а частина, яка залишилася, продається на внутрішньому ринку.

Цукрові буряки Цукровий буряк входить до переліку основних культур, які вирощує компанія. Весь зібраний урожай цукрових буряків агрохолдинг продає шести цукровим заводам України.

Картопля. «Мрія» є одним з провідних виробників картоплі в Україні. Агрохолдинг вирощує більше 20 сортів картоплі, які класифікуються за трьома різними категоріями:

«Чіпсова» картопля»— використовується у виробництві чіпсів. Її зазвичай продають великим виробникам чіпсів і снеків. Харчова картопля — використовується як продукт харчування і продається оптовим торговельним компаніям. Посівна картопля — вирощується «Мрією» для власних потреб і для подальшого продажу. Будучи провідним селекціонером посівної картоплі в Україні, компанія вивела десять нових сортів посівної картоплі. Один із сортів назвали «Мрія». Частину картоплі агрохолдинг продає крохмальним заводам України.

Кукурудза. Близько половини врожаю кукурудзи експортують зернові трейдери, іншу половину продають вітчизняним клієнтам, серед яких виробники харчової та лікеро-горілчаної продукції.

Ріпак (озимий та ярий) Майже всі 100% ріпаку, виробленого «Мрією», продається на зовнішні ринки. Компанія продає ріпак як великим трейдерам, так і кінцевим споживачам (наприклад, виробникам ріпакової олії).

Ячмінь. Його використовують, як основний корм для тварин, як основу для пивного солоду і для виробництва інших алкогольних напоїв, а також, як компонент продуктів дієтичного харчування. Агрохолдинг вирощує пивоварний ячмінь, який постачається солодовим заводам, зокрема налагоджені довготривалі стосунки з компанією Soufflet Україна.

Гречка. Гречка широко використовується в Україні в якості харчового продукту і є альтернативою рису. Вся вирощена гречка продається на внутрішньому ринку.

Оцінка тенденцій і структурних змін у сільському господарстві України дозволяє зробити такі висновки щодо перспективних напрямів оновлення продукції ТОВ «Мрія»в найближчі роки:

  • розширення посівних площ ярої пшениці за одночасного скорочення площ озимої пшениці;

  • різке збільшення посівів ріпаку при скороченні площ посіву соняшнику;

  • значне розширення посівів сої;

  • розширення асортименту овочевих культур за рахунок культивації нових для України культур (наприклад, айдіві);

  • відновлення посівів льону-довгунця і посадок хмелю в поліських господарствах;

ТОВ «Мрія» постійно працює над вдосконаленням технічних можливостей, слідкує за сучасними технологіями в сільгоспвиробництві. Крім того, працює компанія і над розширенням лабораторного обладнання на елеваторі. У їх розпорядженні солідний ваговий підрозділ. Одночасно можуть приймати дві сільськогосподарські культури – мають по три заїзди для кожної. Потужність прийомки кожної лінії – 600 тонн за годину.

У Канаді, США, Аргентині, Європі ТОВ “Мрія” запозичило технологію 58 вирощування озимої пшениці, кукурудзи, цукрових буряків із застосуванням газоподібних добрив у вигляді обезводненого аміаку та рідких добрив. Хороший досвід роботи компанія має з карбамідно-аміачною сумішшю і комплексними добривами. Економічній аналіз підприємства, показав, що за останні роки компанія загалом наростила свої потужності. Загальне виробництво сільськогосподарської продукції та послуг зросло більш ніж у три рази. Також у півтори рази збільшився чистий прибуток, отриманий від реалізації продукції.

Отже, необхідно збільшувати врожайність сільськогосподарських культур, та знижувати собівартість продукції. Збільшення врожайності пов’язане із ростом витрат на 1 га посіву, а при комплексному використанні ресурсів вихід продукції зростає більшою мірою і її собівартість знижується.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.Закон України “Про захист прав споживачів” , 1991 р.

2.Закон України “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності” , 1992 р.

3.Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, 1994 р.

4.Закон України “Про охорону прав на промислові зразки”, 1994 р.

5.Постанова КМУ “Порядок зайняття підприємницькою діяльністю і правила торговельного обслуговування населення” від 08.02.1995 р.

6.Андрушків Б. М., Кузьмін О .Є. основи менеджменту. – Львів: Світ,1995.

7.Ансофф И. Стратегическое управление: Сокр. пер. с англ. – М.: Экономика,1998. – 519 с.

8.Афанасьєв М.П. Маркетинг: стратегия и практика фирмы. – М.: АО “Финстатинформ”, 1995 . – 112 с.

9.Балабанова Л.В. Оптовая торговля: маркетинг и коммерция. – М.:Экономика, 1990. – 206 с.

10. Баззел Р., Кокс Д., Браун Р. Информация и риск в маркетинге: Пер. с англ.; Под ред. М.Р.Ефимовой. – М.: Финстатинформ, 1993. – 96 с.

11. Баркан Д.И. Маркетинг для всех: беседы для начинающих. – СПб.: Культинформпрес, 1991. – 256 с.

12. Баширов И.Х. и др. Маркетинг потребительских товаров. – Донецк: ООО “Доминанта”, 1995. – 303 с.

13. Бланк И.А. Торговый менеджмент. – К.: УФИМБ, 1997. – 408 с.

14. Бурлаков А.Н., Голик С.С., Чаюн Т.И. Стратегический маркетинг. – Винница, 1991. – 60 с.

15. Васильева Н.Э., Козлова Л.И. Формирование цены в рыночных условиях. – М.: АО “Бизнес-школа” и “Интел-Синтез”, 1995. – 65 с.

16. Виноградова С.Н., Голик С.С. Рыночная экономика – Среда функционирования маркетинга: Учеб. пособие “Основы маркетинга”. – Ч.1. – Гомель: ВКШ ГКИ, 1991. – 48 с.

17. Виноградова С.Н., Сыцко В.Е. Проблемы жизненного цикла товара. Комплексное изучение потребителя и его поведение на рынке: Учеб. Пособие “Основы маркетинга”. – Ч.4. – Гомель: ВКШ ГКИ, 1991. – 48 С. Гейлер Г. В. В«Асортиментна політика на ринку товарів народного споживанняВ», КЕкН., 2007.

18. Герасимчук В.Г. Маркетинг: теорія і практика: Навч.посібник. – К.: Вища шк., 1995. – 327 С.

19. Герчикова В.Г. Маркетинг: теорія і практика: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 1995. – 329 С.

20.Гірняк О.М., Лазановський П.П. Менеджмент: теоретичні основи і практикум: Навч. Посібник.- Магнолія плюс; Львів: Новий світ 2003.

21. Голик С.С., Ортинська В.В., Мельникович О.М. Основи маркетингових досліджень ринку: Навч. посіб.- К.: Київ. держ. торг.-екон. ун-т, 1995. – 66 с.

22. Голубков Е.П. и др. Маркетинг: выбор лучшего решения. – М.: Экономика, 1993. – 222 с.

23. Дайан А., Букурель Ф.И. и др. Академия рынка: Маркетинг: Пер. с фр.

др. Академия рынка: Маркетинг: Пер. с фр. – М.: Экономика, 1993. – 572 с.

24. Демидов В.Е. Почему именно ФОСС ТИС: - М.: Легпромиздат. 1990. – 48 с.

25. Дихтль Е., Хершген Х. Практический маркетинг: Пер. с нем. – М.: Высш. шк., 1995. – 255 с.

26. Ділова гра “Оцінка конкурентоспроможності товару” з використанням комп’ютерних технологій для студентів спеціальності 7.050108 “Маркетинг” усіх форм навчання / Укл. Н.Б. Ткаченко. – К.: Київ. держ. торг.-екон. ун-т, 1999. – 17 С.

27. Доценко А.П., Осокина В.Д. Рынок и его механизм: Учеб.-метод. пособие. – К.: МЗУУП, 1993. – 100 с.

28. Еферин В.П., Мотин В.В. Оценка конкурентоспособности при маркетинговых исследованиях. – М.: Изд-во Домодедово, 1993. – 93 С.

29.Іванова В.І. «Управління асортиментною політикою підприємства». Навчальний посібник для ВНЗ економічних спеціальностей. Москва: 2006.

30. Забродина К., Лебедева З. Штриховой код: анфас и профиль // Коммерч. вестник. - № 8. – С. 15-17.

31. Завьялов П.С., Демидов В.Е. Формула успеха: маркетинг (сто вопросов – сто ответов о том, как эффективнее действовать на внешнем рынке). – М.: Междунар. отношения, 1991. – 416 с.

32. Как продать ваш товар на внешнем рынке: Справочник / Отв. ред. Б.А.Савинов. – М.: Мысль, 1990. – 364 с.

33. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 1997. – 156 с.

34. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001. – 240 с.

35. Кардаш В.Я. Товарна інноваційна політика: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 1999. – 124 с.

36. Ковалев А.И., Войленко В.В. Маркетинговый анализ. – М.: Центр экономики и маркетинга, 1996. – 176 с.

37. Коммерческое товароведение и экспертиза: Учеб. пособие для вузов / Под. ред. Г.А. Васильева и Н.А. Нагапетьянца. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997. – 135 с.

38. Корольков И.И., Голик С.С., Прахар Ю. Маркетинг: Учеб. пособие. – К.: Киев. торг.-экон. ин-т, 1990. – 149 с.

39. Котлер Ф. Основы маркетинга: Пер. с англ. – М.: Прогресс, 1990. – 640 с.

Крук Д. М. В«Організація, планування і управління аграрним підприємством, підручник для економічних спеціальностей ВНЗ, Економіка, Москва: 2011.

40. Ламбен Ж.Ж. Стратегический маркетинг. Европейская перспектива: Пер. с фр. – СПб.: Наука, 1996. – 589 с.

41. Маркетинг: Учебник / А.Н.Романов, Ю.Ю.Корлючов, С.А.Красильников и др.; Под ред. А.Н.Романова. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1995. – 560 с.

42. Маркетинг – теория и практика: Сб. информ. материалов. – К.: Укр.НИИНТИ, 1991. – 140 с.

43. Маркетингова товарна політика: Опорний конспект лекцій / Укл. Н.Б.Ткаченко. – К. Київ. держ. торг.-екон. ун-т, 1999. – 98 С.

44. Маркова Г. Б. «Бізнес-планування», Новосибірськ: Енкор, 2009.

45. Медуз В. С. «Асортимент і якість виробленої продукції», Омськ: «Книголюб», 2008.

46. Моисеев М.К., Анискин Ю.П. Современное предприятие: конкурентоспособность, маркетинг, обновление. – М.: Внешторгиздат, 1993. – 302 с.

47. Моррис Робин. Маркетинг: ситуации и примеры: Пер. с англ.; Под ред. Н.Д. Эрнашвилли. – М.: Банки и биржи, 1994. – 207 с.

48. Науменко І. Х. «Основи мережевого планування та управління агропромисловістю», навчальний посібник, Волгоград, Вогтом, 2008.

49. Невзлин Л.Б. “Паблик Рилэйшнз” – кому это нужно? Основы учебного курса. – М.: Экономика, 1992. – 222 с.

50. Ноздрева Р.Б., Цыгичко Л.И. Маркетинг: как побеждать на рынке. – М.: Финансы и статистика, 1991. – 204 с.

51. Норіцина Н.І. Маркетингова товарна політика. Навч. посібник. – К.: НАУ, 2002. – с. 217

52.Основы управления качеством: Учеб.пособие/С.К.Фомичев, А.А.Старостина, Н.И.Скрябина. – К.: МАУП, 2000. - 196 с. 6 С.

53. Парсяк В.М., Рогов Г.К. Маркетинговые исследования. – К.: Наук. думка, 1995. – 145 с.

54. Пешкова Е.П. Маркетинговый анализ в деятельности фирмы. – М.: “Ось-89”, 1996. – 136 с.

55. Полторак В.А. Маркетингові дослідження: методи та технології. – Дніпропетровськ: Арт-Прес, 1998. – 136 с.

56. Роджерс Л. Маркетинг в малом бизнесе: Пер. с англ.; Под ред. Л.Г. Зайцева, 1996. – 80 с.

57. Савельєв Є.В. Маркетинг нового продукту: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 1994. – 116 С. Симонова А. П. «Асортиментна політика фірми», М: 2010.

58. Современный маркетинг / В.Е. Хруцкий, И.В. Корнева, Е.Э. Автухова. Под ред. В.Е. Хруцкого. – М.: Финансы и статистика, 1991. – 256 с.

59. Ткаченко Н.Б. Маркетингова товарна політика: Навч.посіб. – К.: Київ. держ. торг.-екон. ун-т, 2000. – 140 с.

60.Хміль Ф.І. Основи менеджменту: Підручник. - К.: Академвидав, 2003.

61.Шегда А.В. Менеджмент: Підручник. – К.: Знання, 2004.-687.

62. Шканова О.М. Маркетингова товарна політика: Навч. посіб.

63.Фінансова звітність організації.

64. Офіційний сайт http://www.mriya.ua/investor/

2013 рік

Основні операційні результати: Протягом 1 Кв 2013 р. компанія активно готувалася до весняної посівної кампанії, яка почалася в квітні і зараз практично завершена. Компанія засіяла додатково близько 100 тис га яровими культурами, таким чином сформувавши загальний обсяг засіяних площ приблизно 270 тис га, з яких збиратиметься врожай 2013 року. Виробничий план Мрії на 2013 рік складається з наступних культур: озима пшениця - приблизно 138,0 тис га, озимий ріпак - приблизно 30,0 тис га, озимий ячмінь - приблизно 2,0 тис га, кукурудза (в процесі закінчення посіву) - близько 70,0 тис га, цукрові буряки - приблизно 21,0 тис га, картопля - приблизно 4,6 тис га, інші культури (яра пшениця, соя, гречка) - приблизно 2,0 тис га. Одночасно Мрія продовжила розширення своїх інфраструктурних об'єктів завдяки інтенсивному будівництву нових елеваторів та картоплесховищ. Зокрема, закінчено будівництво нового елеватора в р. Козова потужністю зберігання 106 тис тонн, яке почалося в минулому році. Крім того, для забезпечення самодостатності в потужностях по зберіганню продукції, Мрія планує будувати аналогічні елеватори в інших регіонах своєї присутності. В рамках підтримки самодостатності сільськогосподарської та логістичної техніки, Мрія закупила приблизно 80 одиниць різної техніки, яка буде використовуватися в повсякденній діяльності компанії. Владислав Луговський, операційний директор Мрії, прокоментував минулу весняну посівну кампанію: " В цьому році ми зробили все можливе, щоб виконати виробничий план протягом посівної кампанії. Ми добре підготувалися і змогли вчасно виконати всі операції, незважаючи на стислі строки-за погодних умов перед весняною посівною кампанією. Як і планувалося раніше, ми сфокусувалися на збільшення посівів кукурудзи для врожаю 2013 року, залишивши посіви інших культур практично незмінними. Всі посіви знаходяться в доброму стані, і ми очікуємо, що дощі і тепла погода матимуть позитивний вплив на врожай." Основні фінансові показники: Виручка за 1 Кв 2013 р. склала 39,0 млн. доларів проти 16.5 млн. доларів на 1 Кв 2012 р. завдяки продажу сільськогосподарських товарів врожаю 2012 року Сукупний дохід (включаючи чистий прибуток від зміни справедливої вартості біологічних активів) досяг 60,1 млн. доларів порівняно з 33.7 млн. доларів на 1 Кв 2012 року Сукупні доходи за останні 12 місяців склали 589,4 млн. доларів EBITDA за 1 Кв 2013 року збільшилася до 29,2 млн. доларів проти 21,2 млн. доларів на 1 Кв 2012 року EBITDA за останні 12 місяців зросла на 31% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 263,0 млн. доларів з показником прибутковості EBITDA на 45% Чистий прибуток за 1 Кв 2013 року становила 5,2 млн. доларів, у той час як чистий прибуток за останні 12 місяців становив 169,9 млн. доларів За станом на 31 березня 2013 року сукупні активи зросли на 30% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 1 372,8 млн. доларів, короткострокові депозити склали 97,5 млн. доларів

Основні фінансові показники: • Виручка за 2013 р. склала 498,7 млн. доларів проти 347.9 млн. доларів за 2012 р. • Сукупний дохід за 2013 р. (включаючи чистий прибуток від зміни справедливої вартості біологічних активів) досяг 662.6 млн. доларів порівняно з 563.0 млн. доларів за 2012 р. • EBITDA склала 226.8 млн. доларів. • Чистий прибуток за 2013 рік склала 88.5 млн. доларів • Сукупні активи зросли на 31% р/р до 1, 755.5 млн. доларів. Короткострокові депозити та готівкові кошти склали 185.8 млн. доларів. Коментуючи фінансові результати, фінансовий директор Мрії Андрій Буряк зазначив: «Ми досягли хороших виробничих результатів, у той час як ціни в третьому, і особливо в четвертому кварталі знижувалися. Таким чином, більший, ніж очікувалося урожай, збалансував низькі ціни.» Основні операційні результати: Протягом звітного періоду Мрія значно збільшила обсяги виробництва порівняно з попереднім роком за рахунок розширення посівних площ і підвищення врожайності. Чисті показники врожайності основних культур у 2013 році склали: озима пшениця - 5,8 т/га, озимий ріпак - 2,9 т/га, кукурудза - 9,9 т/га, картопля - 26,6 т/га, цукровий буряк - 26,9 т/га. Таким чином, загальний обсяг виробництва зернових і олійних культур збільшився на 73% р/р, досягнувши приблизно 1.9 млн. тонн. Одночасно компанія засіяла три різних озимі культури: близько 110 тис. га озимою пшеницею, близько 45 тис. га озимим ріпаком і близько 25 тис. га озимим ячменем. На сьогоднішній день озимі культури знаходяться у доброму стані, для підтримки росту культур і захисту їх від хвороб та комах проводитися необхідна обробка хімікатами. На сьогоднішній день Мрія продовжує впроваджувати свої плани і виконує весняно-польові роботи. Компанія планує засіяти близько 110 тис. га в рамках весняної посівної кампанії. Це дозволить збільшити розмір земель, з яких збиратиметься врожай, приблизно 290 тис. га в 2014 році. Протягом року компанія розширила свої ощадні потужності для зернових та олійних культур на 265 тис. тонн до 1 085 тис. тонн, для картоплі - на 30 тис. тонн до 146 тис. тонн. У той же час Мрія додала близько 800 одиниць різноманітної техніки та обладнання, збільшивши їхню загальну кількість до приблизно 2 500 одиниць.

КОНСОЛІДОВАНИЙ ЗВІТ ПРО СУКУПНИЙ ДОХІД За рік, що закінчився 31 грудня 2013 р. (в тисячах доларів США, якщо не зазначено інше ) Примітки 2012 2013 (Перераховано) Доходи 9 498,735 347,935 Чистий прибуток від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та від зміни справедливої вартості біологічних активи 15 163,898 215,102 Загальна виручка та чистий прибуток 662,633 563,037 Собівартість продажів за 9 (430,860) (318,270) Валовий прибуток 231,773 244,767 Інші операційні доходи 9 11,947 13,543 Адміністративні витрати 9 (29,737) (25,115) "Витрати на продаж 4,9 (28,999) (8,647) Інші операційні витрати 9 (22,124) (16,832) Операційний прибуток 162,860 207,716 Фінансові доходи 9 11,595 18,948 Фінансові витрати 9 (85,650) (50,676) Курсова прибуток/(збиток), нетто 1,876 (1,142) Прибуток до оподаткування 90,681 174,846 Податок на прибуток 10 (2,195) (445) Прибуток за рік 88,486 174,401 Інший сукупний дохід Курсові різниці від перерахунку у валюту подання (469) 1,523 Податковий ефект від переоцінки основних обладнання 10 (1,472) - Інший сукупний збиток за рік, за вирахуванням податку (1 941 осіб) 1,523 Усього сукупний дохід за період, за вирахуванням податку 86,545 175,924 Прибуток на акцію Основні, прибутку за рік, що припадає на власників звичайних акцій батьків, доларах США 11 20.82 41.04

КОНСОЛІДОВАНИЙ ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ За рік, що закінчився 31 грудня 2013 р. (в тисячах доларів США) Примітки 2012 2013 Грошові потоки від операційної діяльності Грошові надходження від покупців 501,931 409,683 Грошові платежі постачальникам і працівникам (346,261) (208,124) Державні субсидії, за винятком відсотків, відшкодування - 38 Грошові кошти, отримані від операційної діяльності 155,670 201,597 Відсотки, отримані 8,303 10,754 Відсотки, сплачені (58,357) (44,302) Прибутковий податок, утриманий (на 1 419) (937) Чисті грошові потоки від операційної діяльності 104,197 167,112 Грошові потоки від інвестиційної діяльності Придбання майна, машин і устаткування (161,578) (252,891) Придбання нематеріальних активів (261) (203) Передоплата за права оренди земельних 13 (39,334) (1,501) Набуття права на оренду земельних ділянок шляхом придбання активу 13 (69,949) (42,542) Придбання дочірніх підприємств, за вирахуванням грошових коштів, придбаних 8 (21,583) (206) Передоплата винагороди за придбання дочірніх компаній (32,079) Надходження від продажу майна, машин і устаткування 77 7,013 Розміщення на депозити (216,521) (136,972) Зняття коштів з депозитів 140,312 174,939 Кредитів (наданих)/повернуті пов'язаними сторонами 27 (29,898) 28,454 Чисті грошові кошти, використані в інвестиційній діяльності (398,735) (255,988) Готівкою потоки від фінансової діяльності Надходження від кредитів і позик 847,489 210,750 Погашення кредитів і позик (549,648) (146,754) Виплата зобов'язань з фінансової оренди (23,609) (13,610) Погашення позик, наданих пов'язаним сторонам (98) (3,856) Виручка від продажу зі зворотною орендою 12 26,100 - Чисті грошові потоки від фінансової діяльності 300,234 46,530 Чисте збільшення/(зменшення) грошових коштів та їх еквівалентів 5,696 (42,346) Чистий курсова різниця - (15) Грошові кошти та їх еквіваленти на 1 січня 18 2,030 44,391 Грошові кошти та їх еквіваленти станом на 31 грудня 18 7,726 2,030

КОНСОЛІДОВАНИЙ ЗВІТ ПРО ЗМІНИ В КАПІТАЛІ За рік, що закінчився 31 грудня 2013 р. (в тисячах доларів США) Видано капітал Частка преміум Внесок в столиці (Примітка 20) Інші резерви (Примітка 20) Нерозподілений прибуток Разом Залишок на 31 грудня 2011 р. (аудит і як раніше повідомлялося, Примітка 4) 63 86,245 33,680 (1,273) 476,688 595,403 Коригування- - - (17,520) 2,482 (15,038) Залишок на 31 грудня 2011 р. (і аудит перераховано, Примітка 4) 63 86,245 33,680 (18,793) 479,170 580,365 Прибуток за рік- - - - 174,401 174,401 Інший сукупний дохід - - - 1,523 - 1,523 Разом сукупний дохід - - - 1,523 174,401 175,924 Залишок на 31 грудня 2012 р. (аудит доповненнями, Примітка 4, 8) 63 86,245 33,680 (17,270) 653,571 756,289 Прибуток за рік- - - - 88,486 88,486 Інший сукупний втрати- - - (1,941) - (1,941) Разом сукупний дохід - - - (1 941 осіб) 88,486 86,545 Додатковий оплачений капітал - - 3,141 - - 3,141 Залишок на 31 грудня 2013 р. 63 86,245 36,821 (19,211) 742,057 845,975

ПРИМІТКИ ДО КОНСОЛІДОВАНОЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ За рік, що закінчився 31 грудня 2013 р. (в тисячах доларів США) 11 1. Корпоративна інформація Mriya Agro Holding Public Limited (далі - "Компанія"або в сукупності з дочірні компанії - "група") була зареєстрована на Кіпрі 8 листопада 2007 року як ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ згідно з кіпрським законом про компаніях, гол. 113. Згідно з постановою загальних зборів 16 травня 2008 року компанія була перереєстрована у відкрите акціонерне товариство. Зареєстрований офіс компанії розташований за адресою : 25 Afroditis вулиці, 2-й поверх, офіс 204, 1060 Нікосія, Кіпр. Основною діяльністю групи є виробництво сільськогосподарської продукції і торгівлі, в тому числі вирощування картоплі, пшениці, ячменю, ріпаку, цукрових буряків і кукурудзи в Україні. Крім того, група надає технічну допомогу в землю вирощування та збирання врожаю; забезпечує матеріально-технічну підтримку, Агро-сервіс допомоги та посередницькі послуги інших сільськогосподарських товаровиробників. Станом на 31 грудня 2012 року 2013 року та акціонерів компанії та їх інтереси були оголошені наступним чином: Інтерес Кількість акції HF Asset Management Limited 80.00% 3,400,004 BNY (Nominees) Limited 20.00% 850,000 Інші особи, менш ніж в 1% 6 100.00% 4,250,010 Станом на 31 грудня 2013 р. і 2012 р., материнської компанії групи, HF Asset Management Limited, було, в кінцевому рахунку, належать чотирьом членам Гута сім'ї, які разом здійснюють контроль над групою. 12 червня 2008, 20% акцій компанії були допущені до торгів на Франкфуртській фондовій біржі у формі НДР. В акції, представлені НДР проводяться кастодианом на благо BNY (Nominees) Limited діючи в якості депозитарію. Власники НДР не мають права голосу акціонерів зборів товариства. Однак вони можуть доручити BNY (Nominees) Limited для здійснення права голосу припадають на кількість звичайних акцій, представлених НДР. 2. Операційна середовище та поточної політичної ситуації в Україні Українська економіка вважається ринковою, вона продовжує демонструвати певні характеристики властиві економіці перехідного періоду. Ці характеристики включають, але не обмежуються низьким рівень ліквідності на ринках капіталу та існування валютного контролю, які викликають національного валюту неліквідної за межами України. Стабільність української економіки в значній мірі буде залежати від політики та дій уряду щодо адміністративних, фіскальних, правових та економічних реформ. В результаті, ведення діяльності в Україні пов'язано з ризиками, які не типові для країн з розвиненою економікою. Український економіка не захищена від ринкових спадів і уповільнення економічного зростання в інших регіонах світу. В листопаді 2013 року, український уряд відмовився підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзу, що призвело до акцій протесту та ознаки політичних хвилювань. У січні-березні 2014 року, політичні хвилювання загострилася. В лютому 2014 року, президент та більшість урядових чиновників були звільнені за Парламент. Парламент ініціював ряд політичних реформ, призначив Тимчасового уряду і формування комплексу антикризових заходів. 21 березня 2014 року Україна підписала політичної асоціації з Європейського Союзу. Крім того, з 1 січня 2014 року по 3 квітня 2014 року, української гривні девальвував по відношенню до основних іноземних валют приблизно на 39%, і Національний банк України ввів деякі обмеження на купівля іноземної валюти на міжбанківському ринку. Міжнародні рейтингові агентства знизили суверенного рейтингу України. Поєднання зазначених вище подій призвело до погіршення ліквідність і посилення умов кредитування. Управління здійснює моніторинг цих змін у поточній ситуації та прийняття заходів де відповідне. Подальший негативний розвиток подій, у тому числі, політичні заворушення, що можуть негативно вплинути на групи фінансові результати і фінансовий стан чином, в даний час не піддається визначенню.

Примітки до консолідованої фінансової звітності (продовження) 12 3. Основа підготовки Консолідована фінансова звітність підготовлена на основі принципу історичної вартості, за винятком деяких груп майно, машини та обладнання біологічні активи, сільськогосподарського виробництва і продажу акцій гарантує, що були виміряні шляхом відсилання до справедливої вартості. Ця консолідована фінансова звітність представлена в доларах США, та всі значення округлені до найближчої тисячі, за винятком випадків, коли вказано інше. Заява про відповідність Консолідована фінансова звітність була підготовлена відповідно до міжнародних Стандартами фінансової звітності (МСФЗ), прийнятих Європейським Союзом (ЄС) і вимоги Кіпр, Закон Про Компанії, Гл. 113. Принципи консолідації Консолідована фінансова звітність включає фінансову звітність компанії та її дочірніх підприємств станом на 31 грудня 2013 року. Дочірні компанії повністю консолідуються на дату придбання, яка є датою, на діяльність яких група отримує управління, і продовжують консолідуватися до дати припинення контролю. Фінансова звітність дочірніх компаній підготовлена за той же звітний період, що і материнської компанії, з послідовним застосуванням погодженої облікової політик. Всі внутрішньогрупові залишки, операції, нереалізовані прибутки та збитки, що виникають від операцій між компаніями групи угод і дивіденди були повністю виключені. Зміна в частці участі в дочірній компанії (без втрати контролю враховується як власний капітал транзакції. Якщо група втрачає контроль над дочірньою компанією, це: u припиняє визнання активів (включаючи нематеріальні активи) і зобов'язання дочірньої компанії; u припиняє визнавати балансову вартість будь-якого номера-контрольний пакет акцій; u визнання накопичених курсових різниць, відображених у складі капіталу; u визнає справедливу вартість отриманих коштів; u визнає справедливою вартістю будь-інвестиції, що збереглися; u визнає будь-який надлишок чи дефіцит у складі прибутків та збитків; u-перекласифікація батьків частки компонентів, раніше визнаний у складі іншого сукупного прибутку, прибуток або збиток або нерозподіленого прибутку в міру необхідності. 4. Зміни в обліковій політиці та розкриття інформації Добровільне зміна на облік майна, установок та обладнання До 31 грудня 2012 року всі об'єкти основних засобів, виміряна після первісного визнання за за переоціненою вартістю. Враховуючи збільшення обсягу капітальних вкладень в будівництво вузькоспеціалізованої і технологічно складних об'єктів, таких як силос, насіння і крохмалю рослин і агрохімії-приналежності, що оцінку справедливої вартості включає у себе значну кількість допущень і ґрунтується на інформації, не є легкодоступними, група вирішила переглянути свою політику в сфері бухгалтерського обліку відповідних об'єктів майна, завод та обладнання. Відповідно, починаючи з 1 січня 2013 такі елементи об'єднуються в одну групу - заводів і сховищ і оцінюються на основі історичної вартості за вирахуванням накопиченої амортизації та збитків від знецінення збитки, якщо такі є. Група вважає, що переглянута Облікова політика забезпечує більш актуальною і достовірною інформацією користувачів консолідованої фінансової звітності. Зміна в обліковій політиці було застосовано ретроспективно. Були внесені наступні поправки до консолідована фінансова звітність: Станом на 31 грудня 2012 р. Як раніше повідомляється коригування перераховані Майно, установки та обладнання 661,006 (14,916) 646,090 Інші резерви 250 (17,520) (17,270) Нерозподілений прибуток 650,981 2,604 653,585.

Примітки до консолідованої фінансової звітності (продовження) 13 4. Зміни в обліковій політиці та розкриття інформації (продовження) Добровільне зміна на облік основні засоби (продовження) За рік, що закінчився 31 грудня 2012 р. Як раніше повідомляється коригування перераховані Витрати на продаж (8,769) 122 (8,647) Станом на 31 грудня 2011 р. Як раніше повідомляється коригування перераховані Майно, установки та обладнання 381,270 (15,038) 366,232 Інші резерви (1,273) (17,520) (18,793) Нерозподілений прибуток 476,688 2,482 479,170 На додаток до описаної вище перерахунок, визначені рекласифікації були зроблені порівняльні консолідований звіт про сукупний дохід і розкриття інформації у звіті про фінансовий стан у порядку відповідно до класифікацій зроблений у поточному звітному періоді. Такий рекласифікації не мали впливу на чисту прибуток і загальний сукупний дохід групи. Група застосовувала, вперше певні стандарти і поправки, які вимагають перерахунку раніше виданої фінансової звітності. Вони включають в себе 13 МСФЗ (IFRS) " оцінка справедливої вартості " та поправки до МСФЗ (IAS) 1 " подання фінансової звітності". Кілька інших змін застосувати вперше в 2013 році. Однак, вони не впливають на річної консолідованої фінансової звітності групи або тимчасового скороченої консолідованої фінансової звітності групи. Характер і ступінь впливу кожного нового стандарту і поправка описано нижче: МСФЗ 13 " оцінка справедливої вартості" МСФЗ 13 встановлює єдиного джерела вказівок відповідно до МСФЗ щодо оцінки справедливої вартості. МСФЗ (IFRS) 13 не не змінити, коли від компанії потрібно використовувати справедливу вартість, а містить настанови щодо визначення справедливої вартості у відповідності з МСФЗ. МСФЗ 13 визначає справедливу вартість як ціну виходу. В результаті вказівок в МСФЗ (IFRS) 13, Група переоцінку своєї політики для вимірювання справедливою вартістю, зокрема, його вартісної оцінки ресурсів, таких як невиконання ризик для оцінки справедливої вартості зобов'язання. МСФЗ 13 " також вимагає розкриття додаткової інформації. Застосування МСФЗ (IFRS) 13 не справила істотний вплив справедливої вартості групи. Додаткові розкриття інформації, де це необхідно, наведені в окремих Примітки, що відносяться до активів та зобов'язань, чиї справедливої вартості. Ієрархія справедливої вартості розкрита у примітці 29. МСФЗ (IAS) 1 пояснення вимоги для порівняльної інформації " (поправка) Ці поправки роз'яснюють різницю між добровільним додаткові Порівняльна інформація і мінімум необхідної порівняльної інформації. Компанія повинна включати порівняльну інформацію у відповідні Примітки до фінансової звітності, якщо вона добровільно не містить порівняльну інформацію за мінімальну потрібно порівняльного періоду. Поправки уточнюють, що відкриття звіті про фінансовий стан станом на 1 січня 2012 року у разі групи), представлений в результаті ретроспективного перерахунку або класифікації статей у фінансовій оператори не повинні супроводжуватися Порівняльна інформація у відповідних примітках. Як результат, група не включені порівняльні дані в зв'язку з відкриттям звіті про фінансовий стан станом на 1 січня 2012 року. Поправки впливати на уявлення тільки і не матиме впливу на фінансовий стан або результати діяльності. 5. Огляд суттєвих аспектів облікової політики Об'єднання бізнесу та гудвіл Операції з об'єднання бізнесу обліковуються за методом придбання. Вартість придбання вимірюється як сума переданого відшкодування, виміряне справедливої вартості на дату придбання та сума будь неконтролирующей частки участі в об'єкті придбання підприємстві. Для кожної операції з об'єднання бізнесу, група обирає будь заходів неконтрольної частки участі в компанії, що купується за справедливою вартістю або за пропорційною частка в ідентифікованих чистих активах придбаної компанії. Придбання витрати, понесені у зв'язку витрати і включені в адміністративні витрати.

Примітки до консолідованої фінансової звітності (продовження) 14 5. Огляд суттєвих аспектів облікової політики (продовження) Об'єднання бізнесу та гудвіл (продовження) Якщо об'єднання бізнесу здійснюється в кілька етапів, на дату придбання Справедлива вартість набувача раніше частки в капіталі оцінюються за справедливою вартістю на дату придбання через прибуток або збиток. Умовне винагороду, що підлягає передачі Покупцю буде визнаватися за справедливою вартістю на на дату придбання. Наступні зміни справедливої вартості умовної винагороди, який вважається активу або зобов'язання визнаються у відповідності з МСФЗ (IAS) 39, або в складі прибутку або збитку, або як зміна інший сукупний дохід. Гудвіл первісно відображається за собівартістю, яка являє собою перевищення сукупних до складу переданого відшкодування та суми, визнаної у відношенні неконтрольних часткою більш чистих ідентифікованих активи і зобов'язання компанії, що купується за справедливою вартістю. Якщо дане винагороду менше справедливої вартості чистих активів придбаної дочірньої компанії, різниця визнається у складі прибутку або збитку. Після первісного визнання гудвіл відображається за собівартістю за вирахуванням будь-яких накопичених збитків від знецінення. Для цілей тестування на предмет зменшення корисності гудвіл, придбаний у результаті операцій з об'єднання компаній, з дати придбання, виділяються для кожної групи одиниць, що генерують грошові потоки, які, ймовірно, отримають вигоди від об'єднання, незалежно від того, можуть чи інші активи або зобов'язання компанії, що купується до зазначеним підрозділам. Перерахунок іноземної валюти Функціональною валютою кожної з компаній групи є українська гривня (UAH). Для зручності основних користувачів, валютою подання звітності групи є долар США (USD). i) операції й залишки Операції в іноземних валютах первісно відображаються групою осіб у функціональну валюту ціни на дату операції відповідає критеріям визнання. Грошові активи і зобов'язання, виражені в іноземних валютах, перераховуються у функціональну валюту за обмінним курсом на звітну дату. Всі курсові різниці включаються у звіт про прибутки та збитки. Немонетарні статті, які оцінюються на основі історичної вартості в іноземній валюті, перераховуються за обмінним курсом на дату проведення операції. Немонетарні статті, які оцінюються за справедливою вартістю іноземній валюті, перераховуються за обмінним курсом, що діяв на дату визначення справедливої вартості. ii) переведення у валюту подання На кожну звітну дату активи і зобов'язання кожної компанії були переведені до групи валюту подання звітності за курсом, чинним на звітну дату. Доходи і витрати за рік, або, якщо коротше, період консолідації філій групи, перераховуються в курсом, що діяв на дату здійснення операції або за середнім курсом за період, якщо це наближає курсом на дату операції. Власний капітал балансів перераховуються за курсом на дату первісної операції. Курсові різниці, що виникають в результаті перерахунку, відображаються в інших сукупний дохід. Відповідні обмінні курси гривні за долар: 2013 р. 2011 р. 2012 р. Станом на 31 грудня 7.9930 7.9930 7.9898 Середня 7.9930 7.9910 7.9676 Визнання виручки Виручка визнається в тій мірі, в якій існує ймовірність отримання економічних вигод, Група А якщо виручка може бути надійно оцінена, незалежно від того, коли здійснюється оплата. Дохід визначається за справедливою вартістю винагороди, отриманої або підлягає отриманню відшкодування, з урахуванням контрактом визначено умови оплати, за вирахуванням знижок, бонусів і податків або мит з продажу. Група оцінює, її виручка домовленостей щодо конкретних критеріїв, щоб визначити, якщо він діє як принципал або агент. Групи прийшла до висновку, що вона виступає як принципал у весь її дохід домовленостей. Наступні конкретні критерії визнання, також повинні бути дотримані, перш ніж виручка визнається: Продаж сільськогосподарської продукції Виручка від продажу сільгосппродукції, визнаються тоді, коли істотні ризики та винагороди, пов'язані з володінням товарів, що передані покупцеві, який може виникнути з доставки або відвантаження товарів, у залежності від за умовами контрактів з клієнтами.

Примітки до консолідованої фінансової звітності (продовження) 15 5. Огляд суттєвих аспектів облікової політики (продовження) Визнання виручки (продовження) Надання послуг Виручка від реалізації послуг, відображаються з урахуванням стадії завершеності. Етап завершеності оцінюється, виходячи праці годин, понесених як відсоток від загальної кошторисної праці годин кожен контракт. Коли результат договору не може бути надійно виміряна, дохід визнається тільки в тій ступеня, що витрати можуть бути відшкодовані. Процентні доходи По всім фінансовим інструментам, оцінюваним за амортизованою вартістю, і процентними фінансовими активами, класифікованими як наявні для продажу, процентні доходи чи витрати відображаються за ефективною процентною ставкою, при , яка точно дисконтує очікувані майбутні грошові платежі чи надходження протягом очікуваного строку використання фінансовий інструмент чи більш короткого періоду, де це доречно, до чистої балансової вартості фінансового активу або або відповідальності. Процентний дохід включається до складу доходів від фінансування у звіті про сукупний дохід. Податки Фіксований сільськогосподарський податок Згідно з чинним законодавством, українських дочірніх компаній групи, що беруть участь у виробництві, переробці та продажу сільськогосподарської продукції, можуть вибрати для сплати фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП) замість податку на прибуток, земельного податку і деякі інші місцеві податки, якщо доходи від продажу самостійно вирощених сільськогосподарських продуктів становлять не менш ніж 75% від їх загальної (валовий) дохід. Жир оцінюється в 0,15% від передбачуваної вартості земельні ділянки, які перебувають у власності або виданого на умовах оренди юридичної особи (як це визначено відповідними державними органами). Станом на 31 грудня 2013 року, 43 українських " дочок " групи обрано платити жиру(2012: 24, 2011: 27). В інші групи утворень підлягають регулярній прибутковий податок і єдиний податок (3 дочірні компанії в 2013 році і 1 дочірній компанії в 2012 р.). Поточний податок на прибуток Поточні податкові активи та зобов'язання за поточний і попередні періоди оцінюються за сумою, передбачуваної до повернена або сплачена податковим органам групою осіб, які не зареєстровані як платники Жир або єдиний податок. Поточний податок на прибуток розраховується з використанням податкових ставок та податкового законодавства, які вступили в силу в у країнах, де група здійснює свою діяльність і отримує доходи, що обкладаються податком. Відстрочений податок на прибуток Відстрочений податок на прибуток розраховується за методом зобов'язань шляхом визначення тимчасових різниць на звітну дату між податковою базою активів та зобов'язань та їх балансовою вартістю для цілей фінансової звітності. Відстрочені податкові зобов'язання зазвичай відображаються стосовно всіх оподатковуваних тимчасових різниць. Відстрочені податкові активи відображаються з урахуванням всіх вираховуються з тимчасових різниць, перенесення невикористаних податкових пільг та невикористаних податкових збитків, в тій мірі, в якій існує ймовірність того, що оподатковуваний прибуток буде доступною, проти якої віднімаються тимчасові різниці, і пролонгація невикористаних податкових кредитів та невикористані податкові збитки можуть бути зараховані. Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кожну звітну дату і зменшується в тій мірі, в якій не існує більша ймовірність того, що достатня оподатковуваний прибуток, яка дозволить використовувати всі або частину відстрочений податок на прибуток активу. Відстрочені податкові активи та Відстрочені податкові зобов'язання приймаються до заліку, якщо існує юридично закріплене право заліку поточних податкових активів проти поточних податкових зобов'язань, та відстрочені податки відносяться до однієї і тієї ж оподатковуваного компанії і одному податковим органом. Податок на додану вартість та інших державних грантів Групи осіб, що беруть участь у виробництві та реалізації сільськогосподарської продукції, які зустрічалися певні кількісні пороги з урахуванням привілейований режим оподаткування ПДВ, згідно з яким суб'єкти отримали право зберегти чисті зобов'язання по ПДВ, замість перерахування цих сум до державного бюджету, як і інші платники податків зобов'язані do. Чисті зобов'язання з ПДВ передаються окремі особи спеціальні банківські рахунки для фінансування сільського господарства діяльність групи. Перевищення зобов'язання з ПДВ за податковий кредит з ПДВ відображаються у складі прибутку чи збитку за період в уряд Грант. Дебіторська заборгованість за ПДВ перевищує зобов'язання по ПДВ використовується як зменшення податкових зобов'язань майбутніх періодів.

Примітки до консолідованої фінансової звітності (продовження) 16 5. Огляд суттєвих аспектів облікової політики (продовження) Податки (продовження) Державні гранти визнаються, якщо існує обґрунтована впевненість у тому, що Грант буде отримано і всі супутні умови будуть виконані. Державні гранти визнаються в якості доходу на систематичній основі протягом тих періодів, що і відповідні витрати, яких вони призначені для компенсації, відносяться на витрати. Наскільки умов надання грантів не зустрівся на звітну дату, отримані кошти відображаються в консолідованій фінансовій звітності як доходи майбутніх періодів. Біологічні активи Біологічні активи являють неприбраною сільськогосподарських культур і худоби і визнаються і згодом оцінюються за справедливою вартістю за вирахуванням розрахункових витрат на продаж. Справедливої вартості біологічних активів, розраховується як приведена вартість передбачуваних майбутніх грошових потоків від активу до вирахування податку. Ярмарок розрахунок вартості для неприбраною культур грунтується на існуючих культур га і оцінки щодо врожаю прибутковість, відпускних цін та в майбутньому вирощування витрати. Справедлива вартість худоби, виходячи з очікуваного обсягу молоко, вироблене протягом строків корисного використання молочної худоби, очікуваний обсяг м'яса на дату забій, відповідних очікуваних цін, середніх очікуваних строків корисного використання худоби і майбутнє витрати на виробництво. Ставка дисконтування розраховується на основі поточних ринкових визначені заздалегідь податкових ставок. Прибуток або збиток при первісному визнанні біологічних активів за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на продаж і з зміни у справедливій вартості за вирахуванням витрат на продаж біологічних активів на кожну наступну звітну дату входить в прибутки та збитки в тому періоді, в якому вони виникають. Біологічні активи класифікуються як довгострокові або короткострокові, в залежності від очікуваного споживання економічних вигід, утілених в біологічних активів. Сільськогосподарської продукції Сільськогосподарської продукції, заготовленої від групи біологічні активи оцінюються за справедливою вартістю за вирахуванням ймовірних витрат на продаж на момент збору врожаю. Де це можливо, витрати на продаж включають комісійні брокерам і дилерам, збори, які сплачуються регулюючим органам, товарних бірж та перерахування податків і мит. Витрати на продаж виключає транспортні витрати, необхідні для отримання коштів на ринку. Такі вимірювання стає економічно сільськогосподарської продукції за датою збору врожаю. Прибуток або збиток, що виникають в результаті первісного визнання сільськогосподарської продукції за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на продаж-це включаються у звіт про прибутки та збитки в тому році, в якому вона виникла. Майна, установок та обладнання Основні засоби первісно визнаються за вартістю придбання. Така вартість включає вартість заміни частин основних засобів та витрати за позиками для довгострокових будівельних проектів при визнанні критеріями. При значної частини майна, установок і обладнання повинні бути замінені на інтервали, група визнає такі деталі, як окремі активи конкретні строки корисного використання і знецінюється їх відповідним чином. Аналогічним чином, коли великомасштабних інспекцій, його вартість відображається в балансовій сума основних засобів у якості заміни, якщо вони відповідають критеріям визнання. Все решта ремонт і витрати на технічне обслуговування відображаються у складі прибутку або збитку в момент їх понесення. Після первісної оцінки земельних ділянок та будівель, машин і обладнання, автотранспортних засобів та інструментів і пристроїв відображених за справедливою вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації (за винятком земельних ділянок, які не підлягають амортизації) і збитки від знецінення, визнані після дати переоцінки. Переоцінка здійснюється часто переконайтеся, що Справедлива вартість переоціненого активу суттєво не відрізняється від її балансової вартості. Ремонт і витрати на технічне обслуговування визнаються витратами по мірі їх виникнення. Приріст вартості від переоцінки зараховується щодо активів, переоцінки основних засобів, включений в розділі капітал звіт про фінансовий стан, за винятком сум відновлення попереднього зменшення вартості того ж активу раніше визнаних у складі прибутку і збитку в разі збільшення визнається у складі прибутку і збитків. A переоцінки дефіцит відображається у складі прибутку і збитків, за винятком випадків, коли вона компенсує існуючий надлишок на той же актив, визнаний резерв з переоцінки активів. При вибутті переоцінки основних засобів, що належать зокрема актив продається переноситься до складу нерозподіленого прибутку.

Примітки до консолідованої фінансової звітності (продовження) 17 5. Огляд суттєвих аспектів облікової політики (продовження) Основні засоби (продовження) Амортизація розраховується за прямолінійним методом протягом очікуваного строку їх корисного використання наступним чином: Категорії активів, строк корисної служби (років) Будівель і споруд 7-80 Заводи і складські приміщення 8-60 Машини та обладнання 3-30 Автотранспортних засобів, 5-20 Інструменти і пристрої, 3-7 Залишкова вартість, строки корисного використання та методи нарахування амортизації активів аналізуються наприкінці кожного фінансового року кінець, і при необхідності коректуються. Оренда Визначення того, що домовленість являє собою або містить оренди, засноване на утриманні домовленості на дату початку, чи є виконання угоди залежить від конкретного використання активу або активів, або договір надає право на використання такого активу. Фінансова оренда, за умовами якої до групи переходять практично всі ризики та вигоди, що випливають з права власності орендованого об'єкта, капіталізується на дату початку строку оренди за справедливою вартістю орендованого об'єкта або, якщо нижче, дисконтованою вартістю мінімальних орендних платежів. Орендні платежі розподіляються між витратами витрати з фінансування та скорочення орендних зобов'язань з тим, щоб забезпечити постійну процентну ставку за залишається сальдо зобов'язання. Вартість фінансування відображається безпосередньо у звіті про прибутки та збитки як частина витрат по фінансуванню. Орендовані активи амортизуються протягом терміну їх корисного використання, якщо відсутня обґрунтована впевненість у тому, що група вона отримає право власності на орендовані активи після закінчення строку оренди, в разі чого відповідних активів амортизуються протягом найменшого з терміну їх корисного використання і терміну оренди. Платежі за операційну оренду визнаються як витрати в звіті про сукупний дохід основі прямолінійного методу протягом строку оренди. Витрати за позиками Витрати на позики, які безпосередньо відносяться до придбання, будівництва або виробництва кваліфікованого активу, який обов'язково потрібен значний період часу для його підготовки до використання за призначенням або продажу, капіталізуються як частина вартості відповідних активів. Всі інші витрати за позиками відносяться на витрати в періоді їх виникнення. Витрати за позиками включають в себе відсотки та інші витрати, понесені підприємством у зв'язку із запозиченням коштів. Передплачені витрати по оренді Платежі, зроблені групою в ув'язненні або придбання прав землекористування представляють оплаченого терміну оренди витрати, що амортизуються протягом терміну оренди відповідно до очікуваного споживання економічні вигоди від використання прав на користування землею. Запаси Запаси оцінюються за найменшою з собівартості і чистої вартості реалізації. Собівартість запасів визначається наступним чином: Сільськогосподарської продукції - на справедливій вартості за вирахуванням витрат на продаж на момент збору врожаю. Work in progress - прямі витрати на матеріали і оплату праці, а також частку накладних витрат, грунтуючись на звичайній виробничої потужності, але не включаючи витрати по позиках. Витрати капіталізуються у незавершеному для підготовки і обробляти землю до посіву в наступному періоді. Робота триває біологічних активів, переданих після того, як земля заповнена. Сировина, матеріали, товари для перепродажу та інших товарно - матеріальних запасів-витрати на купівлю за принципом " першим прийшов-першим обслужений". Чистий можлива ціна продажу-це розрахункова ціна продажу в процесі звичайної діяльності за вирахуванням розрахункових витрат завершення будівництва та кошторисних видатків з продажу.

Примітки до консолідованої фінансової звітності (продовження) 26 9. Доходи і витрати Доходи 2012 р. 2013 р. Збуту сільгосппродукції 473,911 331,499 Надання послуг та іншої реалізації 24,824 16,436 498,735 347,935 Собівартість продажів 2012 р. 2013 р. Вартість сільськогосподарської продукції 407,559 300,562 Вартість послуг, іншої реалізації 23,301 17,708 430,860 318,270 Інші операційні доходи 2012 р. 2013 р. Державні субсидії, пов'язані з рослинництва 9,681 11,441 Прибуток від вигідного придбання (Примітка 8) 756 141 Приріст кредиторської заборгованості списання 102 1,133 Інші урядові гранти 26 47 Інші доходи 1382 людини 781 11,947 13,543 Адміністративні витрати 2012 р. 2013 р. Витрати на персонал 11,679 рік-12 195 Професійні послуги 5,480 3,669 Витрати на оренду 3,208, які проживали в 2 293 Витрати на паливо витрати на 2,056 1,111 Знос і амортизація 2,008 981 Відрядження 1,746 1,037 Банківські збори 1,333 1,457 Експлуатаційні витрати 696 679 Послуги зв'язку 496 541 Аудиторський винагороду (*) 423 484 Витрати на страхування 147 332 Інші витрати 397 404 29,737 25,115 (*) аудиторський винагороду, включали наступне: 2012 р. 2013 р. Обов'язковий аудит компанії в окремій фінансовій звітності материнської і аудит консолідованої фінансової звітності 279 278 Огляд групи проміжної скороченої консолідованої фінансової звітності 104 93 Забезпечення дотримання податкового законодавства 3 3 Інші послуги по забезпеченню 98 49 423 484

Доходи і витрати (продовження) Комерційні витрати 2013 2012 (перераховано) Послуг з транспортування та зберігання 22,338 8,055 Амортизація 3,648 - Витрати на паливо витрати на 1,537 107 Витрати на персонал 438 48 Витрати на рекламу і маркетинг 16 160 Інші витрати 1,022 277 28,999 8,647 Інші операційні витрати 2012 р. 2013 р. При сушінні та очищення втрат сільськогосподарського виробництва 14,033 13,120 Витрат по сумнівною заборгованості 2,716 161 Списання запасів 1,228 - Благодійний 1,221 1,256 Штрафи та пені 504 - Збиток від вибуття основних засобів, нетто 335 776 Інші витрати 2,087 1,519 22,124 16,832 Фінансові доходи 2012 р. 2013 р. Процентний дохід за депозитами і кредитами 8,853 11,231 Відсотковий дохід по дебіторській заборгованості (за амортизованою вартістю), 1,961 5,387 Разом процентні доходи 10,814 16,618 Прибуток від зміни справедливої вартості купівлі-продажу варанта (Примітка 24) 781 2,330 11,595 18,948 Фінансові витрати 2012 р. 2013 р. Процентні витрати 75,391 45,733 По фінансовій оренді витрати 4,354 3,828 Всього процентні витрати 79,745 49,561 Збиток від первісного визнання фінансових інструментів 1,577 1,115 Комісійні банку в кількості 2 251 шт - Чистий збиток від фінансових інструментів, які оцінюються за справедливою вартістю через прибутки та збитки 2,077 - 85,650 50,676 10. Прибутковий податок Основні компоненти витрат з податку на прибуток за рік, що закінчився 31 грудня, представлені: 2012 р. 2013 р. З поточного податку на прибуток 1,911 1,079 Відкладеному податку, пов'язаного з виникненням і списанням тимчасових відмінності 284 (634) Податку на прибуток, відображені у звіті про прибутки і збитку 2,195 445 Відстрочений податок, що відноситься до компонентів інший сукупний збиток: Чистий збиток по переоцінці майна, машин і устаткування (1,472) - Прибутковий податок стягується в інший сукупний накопичений збиток (1,472) –

Основні засоби (продовження) Капіталізовані витрати за позиками Сума витрат за позиками, капіталізованих протягом року, що закінчився 31 грудня 2013 року, був USD 498 тис. рублів (2012 р.: 1 446 тис. доларів США), відсотки, витрати, понесені у зв'язку з позикових коштів, зокрема з метою отримання відповідних активів. Фінансовий лізинг Балансова вартість машин і обладнання, що утримуються на умовах фінансової оренди станом на 31 грудня 2013 року склав USD 69,362 тис. (2012: USD 44,145 тис. осіб). Продажу і зворотного викупу домовленістю В 2013 році, група уклала кілька договорів оренди і назад операцій з фінансового лізингу компаній, за яким компанія продала майно, установки та обладнання для грошову винагороду USD 26,100 тисяч, а потім назад в оренду цих об'єктів майна, машин і устаткування на умовах відповідні договори фінансової оренди (2012 р.: $ 3,948 тисяч). 13. Передплачені витрати по оренді Рух у майбутніх періодів витрати, було наступним: Вартість Накопичений амортизація Залишкова значення На 1 Січня 2012 127,341 (6,666) 120,675 Перерахунок іноземних валют (63) 9 (54) Набула через об'єднання бізнесу (Примітка 8, перераховано) 12,730 - 12,730 Придбані шляхом придбання активів 42,542 - 42,542 Передоплата за права на оренду земельних ділянок (перераховано) 1,501 - 1,501 Нараховано за рік - (24,538) (24,538) Станом на 31 грудня 2012 р. (перераховано) 184,051 (31,195) 152,856 Надходження і переклад 10,392 - 10,392 Придбала через об'єднання бізнесу (Примітка 8) (*) 31,995 - 31,995 Придбані шляхом придбання активів (*) 69,949 - 69,949 Передоплата за права на оренду земельних ділянок (*) 39,334 - 39,334 Нараховано за рік - (28,489) (28,489) Станом На 31 Грудня 2013 335,721 (59,684) 276,037 (*) Попередня оплата за оренду витрати являють собою внески, сплачені групою для набуття права на оренду земельних ділянок і включають в себе все безпосередньо відповідні витрати, які були понесені, щоб зайняти договорів оренди землі з кінцевою землевласників. У 2013 р., група придбала через об'єднання бізнесу і придбання активів, прав на використання 60,127 гектарів землі. Розгляд додаткових 24,500 га була виплачена протягом року, але пов'язані права на оренду земельних ділянок не були передані групі до 31 грудня 2013 року. 14. Інші необоротні активи Інші необоротні активи включали наступне на 31 грудня: 2012 р. 2013 р. Передоплата винагороди при придбанні дочірніх підприємств 8,035 32,085 ПДВ 16,356 19,961 24,391 52,046

15. Біологічні активи - витратні Біологічні активи - витратні включали наступне на 31 грудня: 2012 р. 2013 р. ООН-урожай 196,772 182,858 Худобу 2,605 1,964 199,377 184,822 Звірка змін до балансової вартості біологічних активів за рік, що закінчився 31 грудня, є чином: 2012 р. 2013 р. Станом на 1 січня 184,822 111,826 Перерахунку у валюту подання - (63) Придбала через об'єднання бізнесу (Примітка 8) - 318 Придбала через активів придбання 1,989 - Витрати, понесені протягом року (я) 259,528 208,048 Чистий прибуток від первісного визнання біологічних активів ісільськогосподарські виробляємо та від зміни справедливої вартості біологічних активів (ii) 163,898 215,102 Урожай збирають протягом року (iii) (410,731) (350,409) Відходів біологічних активів (129) - Станом на 31 грудня 199,377 184,822 (i) витрати, понесені у звітному році, є наступні: 2012 р. 2013 р. Сировина 161,145 137,079 Знос і амортизація Витрати майбутніх періодів 51,865 38,129 Оренди земельних ділянок витрати 34,264 20,263 Витрати на персонал 8,493 7,540 Послуги 2,212 3,751 Жир 1,549 1,286 259,528 208,048 (ii) вигоди, що виникають в результаті зміни справедливої вартості за вирахуванням ймовірних витрат на продаж являє собою сукупну прибуток або збиток за період, при первісному визнанні біологічних активів і сільськогосподарської продукції та в результаті зміни справедливої вартості за вирахуванням витрат на продаж біологічних активів. Модель дисконтованих грошових потоків був використані для визначення справедливої вартості біологічних активів. Модель дисконтованих грошових потоків, що використовуються для визначення справедливої вартості ООН збору біологічних активів включені наступні суттєві припущення, використані станом на 31 грудня 2013 року: Прибутковість в тоннах в розрахунку на гектар Ціна за тонну витрат на продаж, USD Озима пшениця 6.3 234 Озимий ячмінь 5.3 213 Озимий ріпак 3.3 500 Тритикале 4.3 150 Люцерн 15.0 104 Значне неспостережний вихідні дані, використовувані в оцінці справедливої вартості групи біологічних активи дисконтної ставки, прибутковість і ціна за тонну за вирахуванням витрат на продаж. Значне збільшення (зменшення) будь-який з цих входів в ізоляції в результаті буде значно нижче (вище) " оцінка справедливої вартості". Повідомлення збільшення ставки дисконтування призводить до зниження справедливої вартості, беручи до уваги зростання цін і прибутковості призводить збільшення справедливої вартості.

Біологічні активи - витратні (продовження) (iii) урожай збирають протягом року, спочатку визнаються за справедливою вартістю, яка визначається щоб внутрішні ціни на зернові культури в точці збору врожаю з урахуванням очікуваних витрат на продаж. Балансова вартість ООН-врожай, за станом на 31 грудня представлені таким чином: 2012 р. 2013 р. Га Кількість Гектарів, Сума Озима пшениця 110,000 124,617 137,555 151,874 Озимий ріпак 45,000 52,027 30,060 30,387 Озимий ячмінь 25,000 19,775 - - Тритикале 454 152 - - Люцерн 142 201 - - Озимого жита - - 1,818 597 Балансова вартість 180,596 196,772 169,433 182,858 16. Запаси Запаси включали наступне на 31 грудня: 2012 р. 2013 р. Сільськогосподарська продукція (за собівартістю або чистою вартістю реалізації) 40,759 52,363 Work in progress (платно) 83,130 32,740 Сировина і матеріали (за вартістю) 40,604 36,550 Запасні частини (платно) 3,863 1,810 Інші товарно-матеріальні запаси (платно) 3,172 3,153 171,528 126,616 17. Торгова та інша дебіторська заборгованість Торгова та інша дебіторська заборгованість включала наступне на 31 грудня: 2012 р. 2013 р. Дебіторська заборгованість третіх сторін 43,210 17,956 Торговельна дебіторська заборгованість від пов'язаних сторін (Примітка 27) 12,978 28,613 Позики, надані пов'язаним сторонам (Примітка 27) 28,958 162 85,146 46,731 Дебіторська заборгованість третіх сторін, є безвідсотковими і, як правило, селилися на 1-5 доби умови. Для для великих клієнтів група надає кредит на термін до 90 днів. Правила та умови пов'язаною стороною залишки див. Примітка 27. 18. Грошові кошти та банківські депозити Грошові кошти в банку зароблені відсотки за фіксованими ставками, які варіювалися від 0,1% до 5% річних (2012 р.: 0,5% 2% річних). Банківські депозити отримані проценти за фіксованими ставками 8.35%-9.5% (2012: 3.85%-4%, 2011 р.: 5.5%-на 16,7%) рік, в залежності від терміну погашення. Короткострокові депозити були розміщені протягом періодів, варіюючи від десяти днів і один рік в залежності від групи, потреба в грошових коштах.

Випущений капітал і резерви (продовження) Інші резерви Рух в інших резервах у складі: Активу переоцінка заповідник Іноземних обмін переклад резерв Разом Залишок на 1 січня 2011 року 52,286 (74,729) (22,443) Перерахунок іноземної валюти - (2,100) (2,100) Переоцінки, за вирахуванням податку 23,270 - 23,270 Залишок на 31 грудня 2011 року (аудійовані і як раніше повідомлялося) 75,556 (76,829) (1,273) Корегувань (Примітка 4) (17,520) - (17,520) Залишок на 31 грудня 2011 року (аудійовані і перераховано) 58,036 (76,829) (18,793) Перерахунок іноземної валюти - 1,523 1,523 Залишок на 31 грудня 2012 58,036 (75,306) (17,270) Прибутковий податок від переоцінки основних засобів (Примітка 10) (1,472) (1,472) Перерахунок іноземної валюти - (469) (469) Залишок на 31 грудня 2013 56,564 (75,775) (19,211) Активу переоцінки основних засобів, використовуваних для запису інформації, збільшення справедливої вартості землі та будівель, рослин і обладнання, транспортних засобів, інструментів і пристосувань і знижується до такої міри, що зменшує відносяться до збільшується на ту ж активи, що були раніше відображені у складі капіталу. Резерв перерахунку іноземної валюти використовується для відображення курсових різниць, що виникають при перерахунку фінансової звітності у валюту подання. 21. Процентні кредити та позики Процентні кредити та позики включали в себе наступне станом на 31 грудня: 2012 р. 2013 р. Струм Процентні кредити та позики 262,397 143,050 Поточна частина довгострокових кредитів і позик 18,444 22,501 Відсотки, нараховані 16,441 9,719 297,282 175,270 Необоротні Процентні кредити та позики 469,250 283,508 Мінус: поточна частина довгострокових кредитів і позик (18,444) (22,501) 450,806 261,007 Разом процентні кредити та позики 748,088 436,277

Довгострокова кредиторська заборгованість Станом на 31 грудня 2013 року, довгострокова кредиторська заборгованість представляють USD 20,480 тис. машин, придбаних за у 2010-2013 рр. (2012: USD 29,676 тисяч). Наступна Таблиця відображає сумарні виплати за контрактами (включаючи поточну частину, представлені як частина кредиторська заборгованість за основні засоби) під відповідних договорів купівлі-продажу та амортизованої вартості цих платежів станом на 31 грудня кожного року: Платежі за Амортизованою вартістю з 2013 р. 2012 р. 2013 р. 2012 р. Підлягають погашенню протягом одного року 14,055 14,218 13,390 13,531 Заборгованість у другому-п'ятому році життя включно (Примітка 29) 24,018 35,827 20,480 29,676 Загальна сума виплат 38,073 50,045 33,870 43,207 Мінус: Неамортизований дисконт (4,203) (6,838) - - Амортизована вартість 33,870 43,207 33,870 43,207

Торгова та інша кредиторська заборгованість Торгова та інша кредиторська заборгованість включала наступне на 31 грудня: 2012 р. 2013 р. Заборгованість постачальникам сировини, матеріалів і послуг зв'язку третім особам 58,299 33,671 Кредиторська заборгованість за основні засоби за рахунок третіх осіб 17,044 30,930 Торгова та інша кредиторська заборгованість перед пов'язаними сторонами (Примітка 27) 1,468 2,149 Виплачуються співробітникам 1,829 2,666 Кредити заборгованість перед пов'язаними сторонами (Примітка 27) 75 303 Інші 2,060 783 80,775 70,502 24. Частка ордер на покупку 2012 р. 2013 р. Купівлі-продажу варанта (Примітка 29) 2,067 2,848 2,067 2,848 На підставі купівлі-продажу акцій гарантує від 10 червня 2010 року, укладеного між компанією і МФК, Компанія IFC надала право на покупку до 2.041% компанії випущені акції на загальну суму до 25 млн. доларів на вправу, ціна визначається згідно з формулою, викладеної у статутному ордери на покупку. Ордер може бути виконаний у будь-який час протягом п'яти років. Станом на 31 грудня 2013 року Справедлива вартість купівлі-продажу варанта була визначена за допомогою Black-Scholes модель, заснована на наступних джерелах: u поточна ціна акції $ 223 був узятий від Bloomberg 2012 р.: 105), u ціни виконання опціону дорівнює $ 25 млн, поділена на кількість акцій в рамках довіреності (288 USD), u : безризикова процентна ставка була 8.35% (2012: 7.37%) і u волатильності був визначений на основі історичної інформації як 33.28% (2012: 38.44%, 2011 р.: 50.66%). Купівлі-продажу та гарантуєте, що належить 2-го рівня (тобто. інші методи, для яких всі входи, які мають істотний вплив на що відображається за справедливою вартістю очевидні, прямо чи опосередковано) в ієрархії визначення та розкриття інформації про справедливу вартість фінансових інструментів, з допомогою методів оцінки. 25. Інші короткострокові зобов'язання Інші поточні зобов'язання включали наступне на 31 грудня: 2012 р. 2013 р. ПДВ та інші податки до сплати 3,415 4,106 Аванси, отримані 3,147 1,734 6,562 5,840

Розкриття інформації про пов'язані сторони (продовження) (vi) винагорода менеджменту персоналу Ключовий управлінський персонал складається з шести топ-менеджерів і два номери-менеджери групи (2012: шість кращих керівників і два номери-керівники). У 2013 році загальна сума винагороди ці ключовий управлінський персонал, у складі адміністративних витрат - витрати на персонал склали 5,773 тис. (2012 р.: USD 6,638 тисяч). Суми, не виплачені на 31 грудня 2012 року 2013 року та включені у торгівлі і інша кредиторська заборгованість. 28. Справедлива вартість фінансових інструментів Нижче наводиться порівняння за категоріями балансової вартості і Справедлива вартість групи фінансові інструменти, які відображені у консолідованому звіті про фінансовий стан: Балансова вартість Справедлива вартість 2013 р. 2012 р. 2013 р. 2012 р. Фінансові активи, Довгострокова дебіторська заборгованість - 478 - 478 Торгова та інша дебіторська заборгованість 85,146 46,731 85,146 46,731 Грошові кошти та банківські депозити 185,767 103,863 185,767 103,863 Фінансові зобов'язання Процентні кредити та позики 748,088 436,277 737,888 446,311 Зобов'язання з фінансової оренди 47,806 34,899 46,908 33,128 Довгострокова кредиторська заборгованість 20,480 29,676 18,695 23,107 Торгова та інша кредиторська заборгованість 80,775 70,502 80,775 70,502 Купівлі-продажу акцій ордер на 2,067 2,848 2,067 2,848 Номінальна вартість фінансових активів та зобов'язань з терміном погашення менш одного року, за вирахуванням розрахункової коригувань, вважається їх справедливої вартості. Справедлива вартість довгострокових процентні кредити та позики, зобов'язання з фінансової оренди та довгострокова кредиторська заборгованість оцінюється шляхом дисконтування очікуваних майбутніх грошових потоків за ринковою процентною ставкою, або, у разі публічно торгованих боргів на підставі ринкових котирувань. Справедлива вартість покупки акцій " ордер був визначається з використанням моделі Блека-Шоулза (Примітка 24).

Ринковий ризик Ринковий ризик-це ризик того, що Справедлива вартість майбутніх грошових потоків від фінансового інструмента коливатиметься внаслідок зміни в ринкових цінах. Ринкові ціни включають два види ризиків: ризик зміни відсоткової ставки і валютний ризик. Фінансові інструменти, схильні до ринкового ризику включають в себе кредити і позики, депозити, дебіторська заборгованість, кредиторської заборгованості і фінансової оренди. Ризик процентних ставок Схильність до групи ризику зміни ринкових ставок винагороди відноситься, перш за все, група довгостроковий боргу з плаваючою відсотковою ставкою, в основному прив'язані до ставками LIBOR. Такі таблиці демонструють чутливості групи до можливих змін у процентних ставках. Аналізи були застосовані до процентні кредити та позики засновані на припущенні, що сума непогашених зобов'язань на звітну дату не буде погашено протягом року.

2012 рік

Агрохолдинг «Мрія» в січні-вересні 2012 року збільшив чистий прибуток на 19,5% порівняно з аналогічним періодом 2011 року — до $ 137,29 млн.

Згідно з фінансовим звітом компанії, оприлюдненим на її веб-сайті, дохід за цей період зріс у 2,2 разу — до $ 250, 08 млн., головним чином, завдяки продажам сільгоспкультур за високими цінами.

«Користуючись сприятливими цінами на ринку, ми продали основну частину зернових та олійних культур», — наведені в повідомленні слова гендиректора «Мрії» Миколи Гути.

Як зазначено в документі, сукупний дохід агрохолдингу, включаючи чистий дохід від зміни справедливої ??вартості біологічних активів, досяг $ 410,5 млн. проти $ 251,4 млн. за аналогічний період 2011 року.

Валовий дохід компанії за дев‘ять місяців збільшився на 27,9% — до $ 191,94 млн., операційний — на 19,5%, до $ 160,31 млн.

Показник EBITDA склав $ 194,7 млн. в порівнянні з $ 147,7 млн. за дев’ять місяців 2011 року.

Агрохолдинг також повідомляє про завершення сівби озимих культур під урожай 2013 року. Зокрема, за його даними, посіви озимої пшениці склали 140 тис. га, озимого ріпаку — близько 30 тис. га.

«Оптимальний рівень вологості заклав хорошу основу для належного зростання озимих культур, посіяних для врожаю 2013 року», — йдеться в повідомленні.

Агрохолдинг «Мрія», заснований у 1992 році Іваном і Клавдією Гутамі, обробляє сільгоспземлі в чотирьох областях Західної України. Спеціалізується на вирощуванні пшениці, ячменю, ріпаку, цукрових буряків, гречки, картоплі та ін У червні 2008 року Mriya Agro Holding завершила приватне розміщення 20% акцій на загальну суму $ 90,1 млн.

«Мрія» в першому півріччі 2012 року отримала $ 132, 33 млн. чистого прибутку, що на 7,8% більше, ніж у першому півріччі 2011 року. Сукупний прибуток, з урахуванням валютних різниць, склав $ 133,66 млн., збільшившись порівняно з січнем-червнем-2011 на 9,7%, або на $ 11,79 млн.

Виручка агрохолдингу в першому півріччі 2012 року зросла на 20,4% — до $ 54,53 млн., а з урахуванням переоцінки біологічних активів — на 16,3%, до $ 209,22 млн.

\

Свот-аналіз

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]