Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2 ПОШКОДЖЕННЯ НИЖНІХ КІНЦІВОК.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
4.57 Mб
Скачать

Вивихи пальців стопи

Механізм травми. Удар пальцями стопи об нерухомий предмет, падіння вантажу, наїзд колесом. Найбільший практичний інтерес представляє вивих I пальця стопи зважаючи на його функціональну значущість.

Клінічні ознаки. Типова гачковидна деформація пальця з відносним його укороченням. Унаслідок «заповзання» основної фаланги на голівку плеснової кістки утворюється потовщення стопи на тилі і східцеподібне западіння на підошовній поверхні (рис. 2.70).

Рис.2.70 Вивихи пальців стопи.

Перша допомога. Транспортна іммобілізація шиною Крамера від пальців до середньої третини гомілки.

Лікування. Під місцевою інфільтраційною анестезією проводять витягнення по довжині пальця з одночасним тиском на головку плеснової кістки у бік вивиху, а потім палець згинають в підошовну сторону. Для вправлення вивиху можна застосувати так званий гідравлічний метод. Для цього в порожнину суглоба нагнітають 0,5% розчин новокаїну до тих пір, поки під дією гідравлічного ефекту не наступає вправлення вивиху. Для фіксації вправленого пальця накладають підошовну гіпсову лонгету із захопленням тильної поверхні пальця строком на 2—3 тиж.

ПЕРЕЛОМИ ФАЛАНГ ПАЛЬЦІВ СТОПИ

Механізм травми. Падіння важкого предмету на стопу, здавлення пальців вантажем, удар по твердому предмету. Частіше виникають уламкові переломи дистальних фаланг. Найнесприятливішими для подальшого функціонування стопи є переломи проксимальної фаланги I пальця, який несе основне опорне навантаження.

Клінічні ознаки. Набряк пошкодженої фаланги або всього пальця, гематома, різка болючисть при навантаженні по осі, патологічна рухомість і крепітація кісткових відламків. Рентгенограма дозволяє уточнити характер перелому (рис.2.71 ).

Рис.2.71 Перелом фаланг пальців стопи.

Перша допомога. Транспортна іммобілізація шиною Крамера від пальців до середньої третини гомілки.

Лікування. При переломах фаланг без зсуву відламків досить іммобілізувати пальці підошовною гіпсовою лонгетою строком на 2—3 тиж.. Для видалення піднігтьової гематоми пластинку нігтя просвердлюють або пропалюють розжареною тонкою спицею або голкою (рис.2.72).

Рис.2.72 Піднігтьова гематома та методика її видалення

Ізольовані переломи фаланг II—V пальців можна фіксувати декількома шарами липкого пластиру у вигляді кільця.

Зсув відламків проксимальних фаланг, особливо I пальця, усувають під місцевим знеболюванням. Витягненням пальця по довжині з одночасним натисканням на відламки з підошовного боку усувають кутову деформацію, потім накладають добре відмодельовану підошовну гіпсову лонгету строком на 3 тиж. Якщо відламки не вдається утримати, для фіксації використовують спиці, що вводяться крізьшкірно (рис.2.73), з подальшою іммобілізацією лонгетою до 3 тиж.

Рис.2.73 Остеосинтез перелому фаланг пальців стопи спицями.

Скорочені методичні вказівки до роботи студентів на практичному занятті

Після невеликого вступного слова викладача про мету і завдання заняття проводиться перевірка початкового рівня знань студентів з вивчення даної теми з використанням тестів.

Студенти отримують хворих для курації. Під контролем викладача проводять огляд постраждалих з пошкодженнями нижньої кінцівки, збирають скарги, анамнез, проводять обстеження. Вивчають медичну документацію, встановлюють діагноз і план лікування. Викладач підводить підсумки заняття з оцінкою роботи кожного студента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]