Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
925.18 Кб
Скачать

1.2.1 Пластинчасті живильники

Пластинчасті живильники призначені для транспортування й рівномірної подачі сипучих матеріалів гірничо–збагачувального виробництва з однієї ємності (бункера, лійки) в інші ємності, у робочі машини або на склади. Полотно живильника, як правило, являє собою сталеву шарнірну конструкцію, що є складовою частиною транспортера для подачі сипучого матеріалу в кар'єрах і на збагачувальних фабриках.

Пластинчасті живильники виготовляють таких тинів:

1 тип – для транспортування матеріалів з крупністю шматків до 1200 мм.

2 тип – для транспортування матеріалів з крупністю шматків не більше 500 мм.

Пластинчастий живильник (рис. 5) має вигляд конвеєра, робочий орган якого – стрічка 6 складається зі стале­вих пластин, прикріплених до ланок шар­нірних ланцюгів. Стрічка 6 спирається на ролики 4 і 7 і приводиться в рух валом-зірочкою від електродвигуна 1 через редуктор 2 і дві косозубі передачі 3- Натягування стрічки регулюють гвин­товим пристроєм 5. Живильник може встановлюватися горизонтально чи під кутом 15° при гладеньких пластинах і до 25° при пластинах з виступами.

Рис 5. Будова пластинчастого живильника:

1 – електродвигун;

2 – редуктор;

3 – косозубі передачі;

4, 7 – ролики;

5 – гвинтовий пристрій;

6 – стрічка.

Пластинчаті живильники класифікують по конструкції настилу, конфігурації траси і призначенням. За призначенням розрізняють стаціонарні та пересувні конвеєри. Останні використовують зазвичай як навантажувальні і перевантажувальні машини, самохідні і несамохідні.

На підприємствах з виробництва кера­мічних виробів застосовують модифіко­ваний пластинчастий живильник, який називають ящиковим. Він призначений для приймання сировини із транспортних засобів і подавання його в переробні ма­шини. Живильником грубо дозують кілька компонентів (глину, пісок, тирсу).

Перевагою пластинчастих живильників є можливість транспортування важких крупнокускових і гарячих вантажів при великій продуктивності і довжині переміщення (відомі установки довжиною до 2 км) внаслідок високої міцності тягових ланцюгів і можливості застосування проміжних приводів. Також перевагами є спокійний і безшумний хід, можливість безпосереднього завантаження (саможивлення), широке розмаїття трас переміщення вантажів з більш крутими, порівняно з стрічковими конвеєрами, нахилами (до 35 — 60 °) і меншими радіусами переходів (5 — 8 м) з одного напрямку на інше . До недоліків пластинчастих конвеєрів (пластинчастих живильників) відносяться значні маси настилу і ланцюгів і підвищена їх вартість, ускладнена експлуатація за великого числа шарнірних з’єднань деталей ланцюгів.

    1. Вибір матеріалу пластин

Пластини виготовляються з легованих і високолегованих

сталей наступних марок: 35ХМФЛ, 35ХМЛ, 27ХН2МФЛ.

В подальшому будемо розглядати пластину, виготовлену зі сталі 35ХМФЛ.

Ця сталь використовується для виготовлення деталей вагонобудування, металургійного обладнання і інших деталей важкого та транспортного машинобудування.

Хімічний склад сталі в відсотках:

C

Mn

Ni

S

P

Cr

Mo

Cu

V

0.3 – 0.4

0.2 – 0.4

0.4 – 0.9

до 0.3

до 0.04

до 0.04

0.8 – 1.1

0.08 – 0.12

до 0.3

0.06 – 0.12

За якістю сталь 35ХМФЛ якісна. За вмістом легуючих елементів – середньолегована. За призначенням сталь конструкційна. За структурою – доевтектоїдна, феритно-перлітна.