Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ННЦПО.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
224.26 Кб
Скачать

3.2. Програма курсу

Тема 1. Управлінський облік як інформаційна система

Роль і значення управлінського обліку в системі управління. Місце управлінського обліку в організаційній структурі підприємства. Етапи розвитку управлінського обліку. Визначення управлінського обліку. Предмет, метод, принципи і функції управлінського обліку. Використання облікової інформації для калькулювання собівартості продукції (товарів, робіт, послуг), планування, контролю і прийняття рішень. Відмінності та взаємозв’язок між управлінським та фінансовим обліком. Функції бухгалтера в системі управління. Управлінський облік в системі рахунків.

Тема 2. Класифікація і поведінка витрат

Поняття витрат. Напрямки класифікації витрат. Витрати на продукцію (виробничі витрати, собівартість товарів) і витрати періоду (невиробничі витрати, витрати обігу, операційні витрати). Прямі і непрямі витрати. Змінні і постійні витрати. Основні і накладні витрати. Витрати на матеріали і витрати на обробку (конверсійні витрати). Контрольовані і неконтрольовані витрати. Змішані витрати. Релевантні і нерелевантні витрати. Дійсні й альтернативні витрати. Фактичні, бюджетні і стандартні витрати. Поведінка витрат: змінні, постійні і напівзмінні витрати. Моделі поведінки витрат. Функція витрат. Методи визначення функції витрат.

Тема 3. Облік і контроль витрат на виробництво продукції (робіт, послуг)

Витрати на виробництво. Витрати періоду. Облік матеріальних і трудових витрат. Облік амортизаційних та загальновиробничих витрат. Собівартість. Види собівартості. Методика визначення різних видів собівартості. Рахунки обліку витрат, незавершеного виробництва. Відображення в обліку витрат в процесі виробництва і реалізації продукції. Методи контролю і зниження витрат виробництва.

Суть непрямих витрат. Загальновиробничівитрати. Виробнича собівартість. Повна собівартість. Адміністративні витрати. Витрати на збут, інші витрати. Методи розподілу непрямих витрат.

Поняття витрат комплексного виробництва. Спільні витрати. Точка розділення. Допоміжне виробництво. Обслуговуючі виробництва. Розподіл витрат. Методи розподілу витрат допоміжних виробництв.

Тема 4. Система обліку і калькулювання за повними витратами

Поняття методу обліку витрат. Позамовний метод обліку. Сфера застосування позамовного калькулювання . Калькуляція собівартості замовлення. Калькуляція собівартості партії виробів. Калькуляція собівартості довгострокового контракту. Попередільний (попроцесний) метод. Сутність і сфера застосування попроцесного калькулювання. Визначення калькуляційної одиниці. Поняття еквівалентної одиниці готової продукції. Методи калькулювання собівартості готової продукції,напівфабрикатів, незавершеного виробництва і браку: середньозважена собівартість, ФіФО, стандартна собівартість. Облік (супутньої) побічної продукції і відходів. Нормативний метод. Норма витрат.. Нормативи витрат та нормативна калькуляція. Аналіз відхилень. Відхилення за рахунок ціни. Відхилення за рахунок використання. Методи аналізу відхилень від норм. Зарубіжні методи обліку витрат.