Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ.rtf
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
107.1 Кб
Скачать

4. Американський долар в структурі офіційних резервів займає менше 50%.

Валю́тні або Золотовалютні резе́рви - запаси іноземних фінансових активів, які належать державіі перебувають у розпорядженні органів грошово-кредитного регулювання і можуть бути реально використані на регулятивні та інші потреби, що мають загальноекономічне значення.

5. З позиції конвертації валюти бувають частково конвертовані та неконвертовані

Конвертована валюта – національна грошова одиниця, яка має здатність вільно (через купівлю-продаж) обмінюватися на іноземні валюти, виконувати функції світових грошей.

Розрізняють дві основні форми конвертованості валюти: 1) вільна, або повністю конвертована і 2) частково конвертована.

6. Валютний курс - це ціна грошової одиниці однієї країни виражена в грошовій одиниці країни - емітента резервної валюти.

Валютний курс - це ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошових одиницях іншої країни, при угоді купівлі-продажу.

7. Бретон-Вудська валютна система була першим етапом в еволюції міжнародної валютної системи

Основні принципи Бреттон-Вудської валютної системи такі:

· функції світових грошейзберігалися за золотом, але масштаби його використання у міжнародних фінансах і його регулятивна роль суттєво зменшувалися;

· у ролі міжнародних платежів використовується нарівні із золотом — долар США. Долар декларативно прирівнювався до золота в ролі еталона цінності валюти.

· резервні (ключові) валюти обмінювалися на золото таким чином:

o долар США могли обмінювати центральні банки та урядові установи інших країн у Казначействі СШАза офіційно встановленим 1934 року співвідношенням (35 доларів за 1 тройську унцію, тобто 31.1035г золота);

o долар США могли обмінювати центральні банки, урядові установи та приватні особи з метою тезавраціїна ринках золота (передусім Лондонському). Ціна золота на ринках складалася на базі офіційної (до 1968 року вона майже не відхилялася від останньої);

· прирівнювання валют одна до одної та їх взаємний обмін здійснювалися на основі офіційно узгоджених країнами-членами з МВФвалютних паритетів, виражених у золоті та в доларах США. Ці паритети були стабільними, їх зміна могла відбуватися тільки з санкції МВФ і за певних умов, що на практиці траплялося дуже рідко;

· ринкові курси валют не повинні були відхилятися від фіксованих доларових паритетівцих валют більш як на +0,75 %.У разі значних відхилень національні банки зобов'язувались засобом покупки чи продажу валюти відновити співвідношення курсів.

8. Китайський юань є головною світовою резервною валютою

Офіційною грошовою одиницею Китаю є китайський юань. Валюта має міжнародне позначення CNY (інший поширений варіант RMB).

9. В Китаї зосереджено більше половини світових міжнародних резервів.

Міжнародні резерви Китаю виросли за підсумками I кварталу поточного року на 47,9 млрд дол і склали майже 2,5 трлн дол. У річному численні зростання цього показника склало 25,25%.

10. Падіння реального курсу національної валюти вигідне експортерам.

Валютний курс - ціна одиниці національної валюти, виражена в одиницях іноземної валюти. Валютний курс встановлюється законодавчо або визначається в процесі взаємної котирування валют.Реальний валютний курс - національний валютний курс з урахуванням зміни рівня цін в двох країнах.