Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логачьов.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
568.34 Кб
Скачать

1. Підготовка і форматування прайс-листа

Адреси осередків в індивідуальному завданні формувати за правилом А(<№ за завданням> + К), де К-номер за журеалом групи.

1.1. Запустіть Excel (Пуск/Програми/Microsoft Excel) і відкрийте робочу книгу <прізвище>.xls. (Студенти заочної форми навчання, за відсутності у програмі виконання лабораторної роботи EXCEL_1, створюють робочу книгу <прізвище>.xls).

1.2. Виберіть щигликом на ярличку невикористовуваний робочий лист або створіть новий (Вставка/Лист). Двічі клацніть на ярличку нового листа і перейменуйте його як Прейскурант.

1.3. Введіть в осередок А1 текст Прейскурант і натисніть клавішу ENTER.

1.4. Введіть в осередок А2 текст Курс перерахування: і натисніть клавішу ENTER. В осередок В2 введіть текст 1 у.о.= і натисніть клавішу ENTER. В осередок С2 введіть поточний курс перерахування і натисніть клавішу ENTER.

1.5. Введіть в осередок A3 текст Найменування товару і натисніть клавішу ENTER. В осередок В3 введіть текст Ціна (у.о.) і натисніть клавішу ENTER. В осередок С3 введіть текст Ціна (грн.) і натисніть клавішу ENTER.

1.6. У наступні осередки стовпця А введіть назви товарів, які включено у прейскурант.

1.7. У відповідні осередки стовпця В введіть ціни товарів в умовних одиницях.

1.8. Введіть в осередок С4 формулу: =В4*$З$2, що використовується для перерахування ціни з умовних одиниць у гривні.

1.9. Методом автозаповнення скопіюйте формули в усі осередки стовпця С, яким відповідають заповнені осередки стовпців А и В. Чому при такому копіюванні вийдуть вірні формули?

1.10. Змініть курс перерахування в осередку С2. Зверніть увагу, що всі ціни в гривнях при цьому оновляються автоматично.

1.11. Виділіть методом протягання діапазон А1:С1 і дайте команду Формат/Ячейки. На вкладці Выравнивание задайте вирівнювання за горизонталлю По центру й установіть прапорець Объединение ячеек.

1.12. На вкладці Шрифт задайте розмір шрифту в 14 пунктів і в списку Начертание виберіть варіант Полужирный. Клацніть на кнопці ОК.

1.13. Клацніть правою кнопкою миші на осередку В2 і виберіть у контекстному меню команду Формат ячеек. Задайте вирівнювання за горизонталлю По правому краю і клацніть на кнопці ОК.

1.14. Клацніть правою кнопкою миші на осередку С2 і виберіть у контекстному меню команду Формат ячеек. Задайте вирівнювання за горизонталлю По левому краю і клацніть на кнопці ОК.

1.15. Виділіть методом протягання діапазон В2:С2. Клацніть на кнопці, що розкриває, поруч із кнопкою Границы на панелі інструментів Форматирование і задайте для цих осередків широку зовнішню рамку (кнопка в правому нижньому куті палітри, що відкрилася,).

1.16. Двічі клацніть на границі між заголовками стовпців А і В, В і С, С і D. Зверніть увагу, як при цьому змінюється ширина стовпців А, В и С.

1.17. Оцініть, чи влаштовує вас отриманий формат таблиці. Клацніть на кнопці Предварительный просмотр на стандартній панелі інструментів щоб побачити, як документ буде виглядати під час друку.

1.18. Збережіть робочу книгу <прізвище>.xls.

2. Побудова експериментального графіка

2.1. Запустіть програму Excel (Пуск/Програми/Microsoft Excel) і відкрийте робочу книгу <прізвище>.xls, створену раніше.

2.2. Виберіть щигликом на ярличку невикористовуваний робочий лист аби створіть новий (Вставка/Лист). Двічі клацніть на ярличку листа і перейменуйте його як Оброботка експерименту.

2.3. У стовпець А, починаючи з осередку АК, де К-номер за журналом, введіть довільний набір значень незалежноїзмінної.

2.4. У стовпець В, починаючи з осередку ВК, введіть довільний набір значень функції.

2.5. Методом протягання виділіть всі заповнені осередки стовпців А и В.

2.6. Клацніть на значку Мастер диаграмм на стандартній панелі інструментів.

2.7. У списку Тип виберіть пункт Точечная (для відображення графіка, заданого парами значень). У палітрі Вид виберіть середній пункт у першому стовпці (маркери, з’єднані гладкими кривими). Клацніть на кнопці Далее.

2.8. Тому що діапазон осередків було виділено заздалегідь, майстер діаграм автоматично визначає розташування рядів даних. Переконайтеся, що дані на діаграмі обрані правильно. На вкладці Ряд у полі Имя вкажіть: Результаты измерений. Клацніть на кнопці Далее.

2.9. Виберіть вкладку Заголовки. Переконайтеся, що задану назву ряду даних автоматично використано як заголовок діаграми. Замініть її, ввівши в поле Название диаграммы заголовок Экспериментальные точки. Клацніть на кнопці Далее.

2.10. Установіть перемикач Отдельном. За бажанням, задайте ім’я робочого листа, що додається довільно. Клацніть на кнопці Готово.

2.11. Переконаєтеся, що діаграма побудована і впроваджена в новий робочий лист. Розгляньте її і клацніть на побудованій кривій, щоб виділити ряд даних.

2.12. Дайте команду Формат/Выделенный ряд. Відкрийте вкладку Вид.

2.13. На панелі Линия відкрийте палітру Цвет і виберіть червоний крлір. У списку Тип линии виберіть пунктир.

2.14. На панелі Маркер виберіть у списку Тип маркера трикутний маркер. У палітрах Цвет і Фон виберіть зелений колір.

2.15. Клацніть на кнопці ОК, зніміть виділення з ряду даних і подивіться, як змінився вид графіка.

2.16. Збережіть робочу книгу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]