Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат оля.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
46.59 Кб
Скачать

2.1 Галузевий економічний аналіз

Класифікація аналізу господарської діяльності має важливе значення для правильного розуміння його змісту і завдань, для розробки методики його проведення та для організації аналітичного процесу.

За просторовою ознакою виділяється аналіз внутрішньогосподарський, галузевий, міжгосподарський.

За галузевою ознакою, яка ґрунтується на суспільному поділі праці, аналіз поділяється на галузевий і міжгалузевий. Галузевий аналіз - аналіз, методика якого враховує специфіку окремих галузей економіки (промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту, торгівлі тощо).Необхідність дослідження специфіки різних галузей економіки обумовлює потребу розробки методики аналізу з урахуванням особливостей і умов кожної з них.

Взаємозв'язки окремих галузей, наявність внутрішнього зв'язку між ними викликають необхідність розробки міжгалузевого аналізу. Міжгалузевий економічний аналіз є теоретичною та методологічною основою економічного аналізу в усіх галузях національної економіки. Він дозволяє виявити взаємозв'язки окремих галузей, наявність внутрішніх зв'язків між ними, найбільш загальні методологічні риси й особливості господарської діяльності, узагальнити досвід економічного аналізу в різних галузях економіки; збагачує зміст економічного аналізу в цілому і галузевого зокрема. [3,c.29]

2.2 Внутрішньогосподарський економічний аналіз

Внутрішньогосподарський аналіз вивчає діяльність лише підприємства, що досліджується, та його структурних підрозділів. Він полягає в об’єктивній і всебічній оцінці виконання планових завдань підрозділами; визначенні й вимірюванні факторів і причин, що зумовили результати виробництва, виявленні внутрішньогосподарських резервів, розробці заходів їх використання, дослідженні економічних особливостей функціонування і розвитку того або іншого підрозділу. За своїм змістом внутрішньогосподарський економічний аналіз суттєво відрізняється від аналізу діяльності підприємства в цілому.

Ці особливості визначаються специфічним змістом економічних показників, що встановлюються внутрішньогосподарським підрозділом на відміну від показників діяльності підприємства в цілому. Нерідко кожен з цехів основного виробництва не випускає повністю закінчену виробництвом продукцію. Тому основними показниками ефективності виробництва в цьому випадку слугують не при­буток і рентабельність, а витрати на виробництво продукції

У внутрішньогосподарському аналізі більше використовуються натуральні вимірники для оцінки обсягу виробництва, про­дуктивності праці, якості продукції, що виробляється.

Внутрішньогосподарський економічний аналіз має і свої специфічні суб'єкти аналізу. Якщо діяльність підприємства головним чином перевіряють економічні служби підпри­ємства, вищі організації, то економіку внутрішньогосподарсь­ких виробничих підрозділів вивчають в основному спеціалісти підприємства і відповідні служби цехів.

Суттєво відрізняється і інформаційна база внутрішнього­сподарського економічного аналізу від інформаційного забез­печення аналізу діяльності підприємства в цілому. Внутрішньогосподарський економічний аналіз має більш ши­року інформаційну базу. Для його проведення використову­ються не лише дані звітності, а й дані зведених і навіть первин­них документів, оскільки саме у розрізі виробничих підрозділів зазвичай групуються і узагальнюються різні пер­винні документи обліку наявності, руху і використання основ­них фондів; матеріальних, трудових ресурсів, випуску про­дукції тощо

До зведених джерел внутрішньогосподарського економічного аналізу відносяться різного роду звіти цехів про витрати сировини, матеріалів, палива.

Методика проведення внутрішньогосподарського еко­номічного аналізу виробничих підприємств у промисловості наведена на рис. 1.

Загальна методика аналізу дія­льності цехів основного і допо­міжного виробництва

Методика особ­ливостей аналізу діяльності основ­ного виробництва

Методика особли­востей аналізу до­поміжного вироб­ництва

Аналіз стану і розвитку організаційно-технічного рівня виробництва. Аналіз обсягу, номенклатури та якості продукції. Аналіз використання праці та заробітної плати. Аналіз основних виробничих фондів. Аналіз використання матеріальних ресурсів

Підготовчого цеху.

Експериментального цеху. Пошивного цеху

Ремонтних цехів.

Інструментальних цехів.

Енергетичних цехів. Транспортних це­хів

Рис.1. Методика внутрішньогосподарського економічного аналізу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]