Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
66.42 Кб
Скачать

Хто ми є?

Як біологічний організм, ми існуємо з моменту зачаття, але як особистість починаємо формуватись з моменту народження. У психології людина є особистістю як носій суспільних взаємостосунків. Коли ми стаємо особистістю? З якого віку себе пам'ятаємо?

Епізодичні спогади залишились у пам’яті з трьох-чотирьох років. Уся лінія життя чітко простежується з п’яти - семи років. У цей час ми вперше відокремили себе від решти світу і виробили до нього своє ставлення. При цьому ми не втратили своїх біологічних властивостей. Саме на їх основі сформувалась наша особистість, яка є складним переплетінням біологічного, психологічного і соціального.

Щоб жити відповідно до законів природи, потрібно знати психологічні властивості особистості - задатки, здібності, темперамент, характер.

ЗАДАТКИ визначаються генним набором, анатомо-фізіологічною будовою головного мозку і всього тіла. В задатках немає нічого соціального.

ЗДІБНОСТІ - це властивості особистості, які дають їй можливість успішно навчатись, набувати знання, формувати вміння, навички виконання певної діяльності (оволодіння мовою, заняття математикою, музикою, спортом, малюванням). Здібності проявляються не в самих знаннях, уміннях, навичках, а у швидкості їх набуття. Найвищим ступенем прояву здібностей є ГЕНІАЛЬНІСТЬ. Потім ідуть ТАЛАНТ і ОБДАРОВАНІСТЬ.

Оскільки задатки у людей різні, то й здібності різні. 

ТЕМПЕРАМЕНТ - постійні і стійкі, індивідуально-неповторні природні властивості особистості, які визначають динаміку психічної діяльності незалежно від її змісту. Сангвінік, холерик, флегматик, меланхолік - основні типи темпераменту. Усі варіанти темпераменту - норма. Слід просто знати себе, і тоді особливості вашої особистості будуть приносити і вам, і оточуючим радість. Тут ті ж правила, що і при оцінюванні своїх фізичних даних. Якщо ви маєте зріст 165 см, тоді слід розуміти, що шансів досягти великого успіху в баскетболі у вас небагато. Але якщо ви вже в команді, тоді краще не претендувати на роль центрового. Можна також компенсувати низький зріст для баскетболу стрибучістю, влучністю кидків. Розумінням стратегії гри тощо. Звичайно, є види спорту, де ваш ріст буде перевагою, але не завжди є можливість вибору. Тому слід пристосовуватись.

Отже з темпераментом можна щось зробити. Звичайно, це не так просто, як перефарбувати волосся, проте більш надійно.

Не слід забувати, що характер «замішується» на темпераменті, але доля людини залежить від характеру. Відоме прислів’я твердить: «Посієш випадок - пожнеш звичку. Посієш звичку - пожнеш характер. Посієш характер - пожнеш долю».

 

Висновок

Згідно теми практичного заняття я отримала знання з дисципліни психологія та етика виробничих відносин. Я сподіваюсь, що отриманні знання знадобляться мені в моєму майбутньому житті в ролі молодшого спеціаліста моделювання та конструювання галузі легкої промисловості. Назви основних типів темпераменту (сангвінік, флегматик, холерик, меланхолік) збереглися від часів Гіппократа, і ними користуються в сучасній психології. Кожному окремому типу темпераменту притаманні свої характерні особливості. Помилкою було б вважати, що кожен з нас може віднести себе до одного з основних типів темпераменту, оскільки в чистому вигляді вони трапляються досить рідко. Набагато частіше можна зустріти різні поєднання означених типів з деякою перевагою одного з них за тих чи інших життєвих обставин. У таких випадках мова йде про проміжні форми або перехідні типи, які можуть бути наслідками природних задатків або утворюватися з основних типів протягом життєдіяльності індивіда.