Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tem_Mapping_LA.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
6.72 Mб
Скачать

2.1.4 Картодіаграми

Карти, що відображають статистичну інформацію у вигляді графіків або діаграм суміщених з картографічною основою, набули великої популярності завдяки наявності відповідних функцій в ГІС і настільних картографічних системах. Як і багато розглянутих вище типів карт, картодіаграми легко перевантажуються інформацією. Нажаль, серед опублікованих матеріалів часто зустрічаються карти, із яких важко або навіть неможливо вирізнити корисну інформацію.

У найпопулярнішихкартодіаграмах використовуютьсякругові та різновиди стовпчастих діаграм. Діаграми часто масштабовані так, що розмір кожної кругової діаграми, наприклад, відображає величину знаменника. На рис. 2.8 подано прикладкарти географічного розподілу частки основних релігійних груп. Розміри кругів відображають загальну чисельність населення. При цьому в легенді необхідно відобразити два види інформації: колір, що відповідає кожній релігійній групі, та чисельність населення у відповідності розміру кола.

Релігія по областях

Чисельність населення (тис. чол)

Релігіні групи по областях:

- православні

- католики

- мусульмани

Рис. 2.8. Картограма з круговими діаграмами

Картодіаграми найзручніше застосовувати при порівняно малій кількості географічних спостережень і дуже невеликому числі представлених груп. Наприклад, карта, що використовує кругові діаграми і дозволяє відобразити тільки дві ознаки, може бути дуже корисна в комбінації з простою хороплетною картою для одночасного відображення декількох змінних (див. рис. 2.9): просторовий розподіл різних рівнів забезпеченості електрикою, загальної чисельності населення в кожній області і співвідношення чисельності сільського і міського населення. Як видно, на цій карті є вказівка на те, що в областях з високою часткою міського населення забезпеченість електрикою вище. Добре продумана карта, не переобтяжена значками, кольором і відтінками, забезпечує багатоваріантний аналіз декількох ознак. Проте карти з використанням кругових діаграм та інші картограми легко зробити важкими для інтерпретації, тому їх використання слід обмежити випадками, коли карта як повідомлення не виявиться переобтяженою дуже великою кількістю значків і категорій.

Рис. 2.9. Хороплетна карта з використанням кругових діаграм

Ще одним завданням, що вирішується за допомогою картограм, є віддзеркалення змін в часі. На карті на рис. 2.10 показано середню процентну зміну чисельності населення в кожній області в проміжках між останніми трьома переписами. Стовпчасті діаграми дуже прості і не вимагають рамок або горизонтальних ліній відліку, оскільки і так очевидно, який із стовпців відповідає приросту, а який - зменшенню населення. Основне, що доноситься до користувача, - це відносні зміни в часі, а не точні значення, які краще подавати таблицею.

Рис. 2.10. Карта, що відображає зміни в часі з використанням гістограм

До діаграм, особливо корисних для відображення даних перепису, відносяться піраміди. У поєднанні з базовою картою областей піраміди, що відображаються, можна використовувати для подання відмінностей у віковому розподілі та співвідношенні між чоловіками і жінками по районах країни (див. рис. 2.11).

Рис. 2.11. Комбінування карти з пірамідами населення

Піраміди є дуже складним видом діаграм. І застосовувати їх має сенс тільки при порівняно невеликій кількості регіонів на карті. Звичайно це означає, що в атласах даних перепису вони використовуватимуться тільки на першому субнаціональному рівні. Складність їх застосування полягає в тому, що комерційні пакети ГІС не дозволяють автоматично будувати діаграми цього типа. Тому їх необхідно створювати з використанням зовнішніх програм, наприклад електронних таблиць, і включати в карту з використанням графічних пакетів або відповідного модуля підготовки звітів в ГІС.

Піраміди чисельності населення, побудовані для декількох районів, мають сенс, якщо по ним можна прослідкувати якісь зміни. Якщо розподіли по віку або підлозі практично однакові у всій країні, результуюча карта не дасть ніякого матеріалу для аналізу. З даних на рис. 2.11 видно, що в південно-східних областях протягом останніх 15 років мав місце спад народжуваності, тоді як в північних областях такого спаду не було. Далі, в областях на північному сході спостерігається зміщене співвідношення між чоловіками і жінками. У вікових групах економічно активного населення жінок більше, ніж чоловіків. Ситуація на південному заході, мабуть, протилежна.

Співвідношення між чоловіками і жінками можна показати з використанням іншого типу стовпчастих діаграм, показаних на рис. 2.12.

Рис. 2.12. Карта співвідношення між чоловіками й жінками по регіонах

Ці діаграми показують надлишок або недостачу чоловіків і жінок в кожній області. Тенденції, помітні на карті з пірамідами населення, на цій карті виражені набагато чіткіше. Проте ця карта досить складна і не дуже приваблива на вигляд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]