Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія житла.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
310.78 Кб
Скачать

9. Домашні випромінювання

При всій зручності і незамінності сучасних електроприладів, вони є джерелами електромагнітних полів різної інтенсивності, які можуть по-різному впливати на людський організм. Підступність електромагнітних полів (ЕМП) в їх непомітності - їх не побачиш і не відчуєш. Зафіксувати їх можна тільки спеціальною апаратурою. На жаль, повністю захиститися від випромінювання неможливо - електричні кабелі прокладені практично скрізь. Але прийняти ряд мір, що знижують небезпеку до мінімуму, цілком можливо. Перш за все, слід знати, що основними джерелами електромагнітних полів в приміщеннях служать: вся електронна та побутова техніка - починаючи від прасок і холодильників, ламп денного світла, кондиціонерів, закінчуючи більш складною апаратурою і технікою - плити СВЧ, плазмові телевізори тощо Всі ці прилади при роботі утворює так званий побутовий електросмог. Наведені електромагнітні поля утворюють будь-які електричні дроти, прокладені всередині будівлі.

Сучасному житель міста не завадило б мати допомогу по правильному розміщенню у своїй квартирі електронної та побутової техніки, правила якого дотримувалися б усіма сусідами. Так, щоб ліжко одного сусіда не опинялася в декількох сантиметрах, правда, через стіну з піччю СВЧ або плазмовим телевізором, що знаходяться в іншій квартирі. Але, на жаль, кожен мешканець не може контролювати наявність за стіною у сусідів джерела електромагнітних або радіаційних випромінювань.

10. Норми накопичення тпв в оселі

Норми накопичення ТПВ в містах в значній мірі залежать від ступеня упорядкованості житлового фонду, специфічності об'єктів громадського призначення. Так, серед житлових будинків найбільшу кількість ТПВ зазначено у невпорядкованих будинках з місцевим опаленням на твердому паливі і без каналізації.

Орієнтовні норми накопичення ТПВ

Класифікація житлового фонду

Норма накопичення відходів на 1 особу

Середня щільність, кг / куб.м

Кг / рік

Куб.м / рік

Житлові будинки:

упорядковані [1]:

при відборі харчових відходів

без відбору харчових відходів

невпорядковані [2]:

без відбору харчових відходів

рідкі відходи з непроникних вигребів не каналізувати будинків

Загальна норма накопичення ТПВ по благоустроєним житловим будівлям міста з населенням більше 100 тис. чоловік

180-200

210-225

360-450

-

260-280

0,9-1

1-1,1

1,2-1,5

2-3,25

1,4-1,5

190-200

210

300

1000

190

11. Висновок

Кожна квартира є формою середовища проживання людини, також як середовище проживання - ліс, пустеля, океан. Життя, здоров'я іпрацездатність людини в значній мірі залежать від екологічної безпеки та умов мікроклімату будинку, де він проводить як мінімум 30% свого часу. Тому дуже важливо приділяти своєму житлу якомога більше часу, адже від стану місця проживання людини залежить найголовніше - здоров'я.

Ми навряд чи можемо контролювати якість повітря за стінами нашої квартири і далеко не завжди можемо вибирати, де жити, але ми в стані створити вдома комфортний мікроклімат. У сучасній квартирі є ряд можливостей істотно знизити негативний вплив міста і несприятливого оточення - з допомогою технічних пристосувань, підбору високоякісних матеріалів і дотримання всіх перерахованих у моєму рефераті правил догляду за своїм житлом.

На закінчення хотілося б відзначити, що з написанням цього реферату я дізналася багато нового про екологію житла, дізналася те, про що, на мою думку, має знати кожна людина. Але, на жаль, ідеального виконання вимог правил екології житла практично не можна зустріти ні в одному житловому приміщенні. А шкода, адже саме у нас вдома таяться джерела багатьох захворювань.

Список літератури

«Вплив навколишнього середовища на здоров'я людини» Всесвітня організація охорони здоров'я, Женева 1974

«Гігієна» Г. І. Румянцева 2000

Екологічні дослідження для проектування, будівництва та експлуатації: збірник доповідей - Ниипи ЕГ, 2006 р.

«Екологічна безпека в місті» 1996 р. В. В. Горбовський, Н. Г. Рибальський

«Гармонія чи трагедія? Науково-технічний прогрес, природа і людина »1998 р. А. П. Шіцкова, Ю. В. Новіков.

Журнал «Все для дому» № квітні 2005

«Екологія житла і здоров'я людини» А. П. Дубров 1995