Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інф_Сис_і_Техн_Лекції УІС в аналізі та аудиті.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
892.42 Кб
Скачать

4.4 Робота з журналами

Журнал призначений для збереження і роботи з документами в системі «1С: Предприятие». Кількість журналів, їхній зовнішній вигляд і види документів, що зберігаються в них, визначається в Конфігураторі.

Крім користувальницьких у системі «1С: Предприятие» існують 2 системних журнали.

«Полный»журнал дозволяє працювати з усіма документами будь-яких видів, що існують у системі (у межах призначених користувачу прав доступу). Його зовнішній вигляд задається системою і не може бути змінений.

Журнал «Прочие»використовується для роботи з документами, для яких у процесі опису конфігурації не зазначений конкретний користувальницький журнал. Його зовнішній вигляд також задається системою і не може бути змінений.

Інтервал видимості

При великій кількості документів, що знаходяться в журналі (особливо це стосується системних журналів), перегляд журналу для пошуку потрібного документа може зайняти багато часу. У цьому випадку буває корисно обмежити обсяг перегляду записів у журналі. Інтервал видимості визначає, за який період часу будуть видні документи при перегляді журналу. Поточний інтервал видимості виводиться в заголовку вікна журналу в дужках після назви журналу.

Інтервал видимості встановлюється двома способами – автоматично і вручну.

Коли вікно з журналом викликається на екран, інтервал видимості автоматично встановлюється таким, як визначено в настроюванні параметрів журналу (пункт «Параметры» меню «Сервис» головного меню програми).

Для зміни інтервалу видимості записів журналу необхідно :

  • вибрати пункт «Интервал» з меню «Действия» головного меню програми ;

  • натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу.

На екран буде виданий запит «Параметры журнала».

У відповідних полях цього запиту необхідно вказати початкову і кінцеву дати інтервалу видимості документів. Замість уведення дати вручну натисканням кнопки можна викликати календар для вибору потрібної дати мишкою. Після введення дат для установки інтервалу варто натиснути кнопку «ОК».

При перегляді журналу будуть видні тільки ті документи, дати яких попадають у встановлений інтервал.

Вставка рядка

При введенні нового рядка в табличну частину документа він додається в кінець. Однак існує можливість вставити рядок у визначене місце табличної частини документа. Для цього потрібно помістити курсор на той рядок, перед яким ви хочете вставити новий рядок і вибрати пункт «Вставить строку» з меню «Действия» головного меню програми. Новому рядку буде привласнений номер того рядка, на якому стояв курсор. Після закінчення введення рядка інші рядки будуть зміщені вниз і відповідно перенумеровані.

Видалення (помітка на видалення) документів

Якщо це передбачається в конкретній конфігурації і якщо це визначено параметром «Режим удаления объектов» (пункт «Параметры» меню «Сервис», закладка «Общие»), система підтримує посилальну цілісність інформаційної бази. Це значить, що в цьому режимі не проводиться безпосереднє видалення таких об’єктів системи, як елементи довідника і документи, при цьому можливо лише установити помітку на видалення об’єкта, але не видалити його. Власне видалення об’єктів (зокрема, документів) виконується при виконанні відповідної сервісної процедури – пункт «Удаление помеченных объектов» меню«Операции», якщо ця операція доступна конкретному кінцевому користувачу.

У якому режимі – безпосереднього видалення чи помітки на видалення – працює система, легко визначити за назвою пункту меню «Действия» (відповідно «Удалить» чи «Пометить на удаление»).

Для помітки на видалення (видалення) документа необхідно:

  • відкрити журнал, у якому відображаються документи потрібного виду. Це може бути повний журнал, у якому відображаються усі введені документи, чи який-небудь визначений журнал;

  • помістити курсор на рядок з документом, що видаляється;

  • натиснути клавішу Del чи натиснути кнопкуна панелі інструментів вікна журналу, чи вибрати пункт «Удалить» у меню «Действия»головного меню програми.

Після відповіді «Так» на запит про видалення запису документ буде вилучений (позначений на видалення). Позначений на видалення документ позначається перекресленим значком у крайній лівій графі таблиці журналу.

Скасування помітки на видалення документа

Для скасування помітки на видалення документа відкрийте журнал, у якому відображаються документи потрібного виду, помістіть курсор на рядок із раніше позначеним документом і:

  • натисніть клавішу Del;

  • натисніть мишею кнопку на панелі інструментів вікна журналу документів;

  • виберіть пункт «Отменить пометку на удаление»у меню«Действия»головного меню програми.

Після відповіді «Так» на запит про скасування помітки на видалення документ буде «відновлений». Це буде відбито в зміні умовного значка в крайній лівій графі таблиці.

Введення документа на підставі

Система «1С: Предприятие» має можливість копіювати інформацію з документа одного виду в документ іншого виду. У цьому випадку для введення нових документів можна використовувати механізм «введення на підставі». Цей механізм дозволяє, наприклад, створити видаткову накладну, перенести до неї інформацію з раніше виписаного рахунка.

Для введення документа «на підставі» іншого документа потрібно при роботі в журналі установити курсор на документ-підставу і:

  • натиснути клавіші Alt + F9;

  • натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу;

  • вибрати пункт «Ввести на основании»у меню «Действия» головного меню програми.

На екран буде виданий список видів документів. У ньому необхідно клавішами чи мишею вибрати найменування потрібного виду документів і натиснути кнопку «ОК». Після цього на екран буде виданий діалог для введення нового документа обраного виду, у якому реквізити будуть заповнені інформацією, скопійованою з документа-підстави.

Новому документу привласнюється черговий порядковий номер. Як дата документа буде проставлена робоча дата, встановлена в загальних параметрах. У будь-якому випадку, запропоновані програмою номер і дату документа можна змінити.

Коректування реквізитів документа відбуваються за загальними правилами.

Проведення документа

Проведенням документа називається дія, що виконує зміни інших даних системи на підставі інформації документа.

При натисканні кнопки форми документа, для якої визначене проведення документа (звичайно це кнопка «ОК» чи «Провести»), на екран видається запит необхідності проведення документа.

Якщо на запит відповісти «Так» – документ буде проведений. У журналі документів проведений документ буде позначений у крайньому лівому стовпчику знаком .

Відповівши «Ні» на запит, ви можете відмовитися від проведення документа прямо зараз, а виконати проведення іншим часом.

Скасування проведення документів

Для того, щоб зробити документ не проведеним потрібно в меню «Действия»головного меню програми вибрати функцію «Сделать документ не проведённым». Після підтвердження ознакапроведеного документа зміниться на.

При скасуванні проведення документа скасовуються всі дії, що він виконав у процесі проведення.

Не проведений документ можна відкоригувати, записати, провести (чи не проводити), а знак у крайньому лівому стовпчику журналу буде правильно відбивати поточний стан документа.

Операція і проводки документа

Документ бухгалтерського обліку в системі «1С: Підприємство» може автоматично сформувати операцію і занести до неї необхідні проводки. Операція може бути сформована вже при записі документа, а проводки – тільки в момент проведення.

При роботі в журналі документів і у формі документа існує можливість відкрити операцію поточного документа, відкрити журнал проводок для показу проводок поточного документа, а також виконати перехід у журнал операцій і журнал проводок по поточному документі.

Операція документа

Для того щоб відкрити операцію поточного документа, виконайте одну з таких дій:

  • натисніть кнопку панелі інструментів вікна чи журналу форми документа;

  • у головному меню програми відкрийте меню «Действия», в цьому меню виберіть пункт «Открыть операцию».

При цьому відкривається форма операції, сформованої документом, на якому стояв курсор у журналі документів, чи який відкритий для перегляду і редагування.

Якщо в конфігурації було заборонене редагування вручну операцій документів, то операція буде відкрита тільки для перегляду. Якщо поточний документ не має операції, дана дія буде недоступна.

Проводки операції документа

Для того щоб відкрити проводки операції документа, виконайте одну з таких дій:

  • натисніть кнопку на панелі інструментів вікна чи журналу форми документа;

  • в головному меню програми відкрийте меню «Действия», у цьому меню виберіть пункт «Проводки операции».

При цьому буде відкрите окреме вікно для відображення проводок операції поточного документа чи журналу документа, відкритого у формі. Список проводок буде журналом проводок, що містять проводки однієї операції. Вид цього журналу визначається в конфігурації.

При відкритті з журналу документів проводки у вікні будуть «синхронізовані» з журналом документів: при переході по журналу завжди будуть відображатися проводки поточного документа.

Перехід у журнал операцій

Для того щоб перейти в журнал операцій, виконайте одну з таких дій:

  • натисніть кнопку на панелі інструментів вікна чи журналу форми документа;

  • виберіть пункт «Действия»– «Перейти в журнал операций» у головному меню програми;

  • натисніть клавішу F11.

При цьому відкривається журнал операцій чи активізується, якщо він уже відкритий. У журналі операцій курсор установлюється на операцію, сформовану поточним документом.

Перехід у журнал проводок

Для того щоб перейти в журнал проводок, виконайте одну з таких дій:

  • натисніть кнопку на панелі інструментів вікна чи журналу форми документа;

  • в головному меню програми відкрийте меню «Действия», у цьому меню виберіть пункт «Перейти в журнал проводок» ;

  • натисніть клавішу F12.

При цьому відкривається журнал проводок чи активізується, якщо він уже відкритий. У журналі проводок курсор установлюється на першу проводку, сформовану поточним документом.

Обробка документів

Обробка призначена для виконання певних дій над групою документів (операцій), відібраних за деякими ознаками, а також для формування реєстру документів. Обробка відкривається з пункту меню «Сервис» головного меню програми.

У формі обробки встановлюється інтервал, у якому будуть виконуватися дії над документами і операціями. Період задається вибором дати початку періоду і дати закінчення періоду.

Для вибору видів документів, над якими будуть виконуватись певні дії, у формі призначені два списки. Праворуч вказуються назви усіх документів, що існують у конфігурації. У списку «Виды обрабатываемых документов», розміщеному ліворуч, вказуються види документів, над якими передбачається виконати певні дії. Переносити документи з одного списку в інший можна з допомогою подвійного клацання миші або за допомогою кнопок «<-» і «->». Для переносу відразу усіх видів документів існують кнопки «<<=» та «=>>».

Вибірку документів можна обмежити, вказавши рядок-фільтр по коментарю до документа або змісту операції. В цьому випадку оброблятися будуть тільки ті документи (операції), у яких вказаний рядок входить в коментар до документа (або зміст операції). Якщо рядок-фільтр по змісту операції зазначений, то документи, які не мають бухгалтерської операції, не будуть оброблятися.

Крім цього, можна задати фільтр по фірмі, за якою створений документ, і контрагенту в документі. Якщо заданий фільтр по контрагенту, тоді обробляються тільки ті документи, в яких є реквізит «Контрагент» і він співпадає з вказаним в якості фільтра.

Додатково в реквізиті «Обрабатывать документы» можна встановити ознаку обробки тільки проведених / непроведених, позначених / непомічених на видалення чи ж усіх документів. Відібравши документи за допомогою реквізитів, перерахованих вище, можна або сформувати по них реєстр, або виконати над ними одну зі стандартних дій.

Для перевірки правильності встановлених параметрів перед виконанням обробки рекомендується сформувати реєстр документів, скориставшись кнопкою «Сформировать реєстр».

Реєстр буде містити список документів за зазначений період відповідно до встановлених умов. Для кожного документа буде виведена дата, вид документа, номер документа, загальна сума документа, а також додаткова інформація, що характеризує документ. Додаткова інформація специфічна для документів різних видів. Порядок записів у реєстрі відповідає хронологічному порядку документів.

Для виконання групової обробки документів потрібно вибрати необхідну дію зі списку (у реквізиті «Обработка»).

Дією може бути:

- вимикання / вмикання операції по документові;

- проведення (перепроведення) / скасування проведення документа;

- позначка / скасування позначки на видалення.