Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
564.74 Кб
Скачать
  1. Постановка завдання

Для розробки задається передавальна функція незмінною частини системи регулювання , задавальна дія , чисельне значення статичної помилки, часу регулювання та перерегулювання :

,

де: - коефіцієнт передачі;

       - Постійні часу.

Задавальний вплив має вигляд

.

За вихідними даними визначити передавальну функцію коригувальної ланки, яке необхідно ввести в структурну схему САР для досягнення заданих показників якості, вибрати електричну схему коригувальної ланки і розрахувати її параметри.

Для реалізації управління на базі ЕОМ необхідно отримати дискретну передавальну функцію коригувальної ланки і привести алгоритм управління в дискретному вигляді.

3 Визначення коефіцієнта передачі і ступеня астатизму системи

Вираження помилки для задавального впливу

.

де -задавальне значення.

Щоб помилка не перевищувала заданого значення, повинні дотримуватися умови

.

  1. Побудава логарифмічних характеристик вихідної частини системи

Передавальна функція вихідної частини системи буде мати вигляд

.

Визначаємо частоти що сполучають і записуємо їх у порядку зростання

Побудова частотних характеристик робимо розмітку логарифмічною шкали частот (осі абсцис) відповідно до закону (декадах) і шкали амплітуд (осі ординат) в дБ.

Розмітивши шкалу частот, відкладаємо на ній частоти

Знаходимо дБ і відкладаємо її на вертикалі = 1. Через отриману точку проводимо низькочастотну асимптоту ЛАЧХ, що представляє собою при під нахилом 40дБ.

У точці перетину цієї прямої з вертикаллю нахил ЛАЧХ змінюється на -20 дБ / дек - це відбувається тому, що ланки апериодична. У наступній точці сполучення нахил змінюється на -20 дБ / дек. У наступній точці сполучення нахил змінюється на -20 дБ / дек.

.

5 Побудова бажаних логарифмічних характеристик системи

Структуру бажаної системи можна представити у вигляді, зображеному на рис. 5.1.

Рисунок 5.1 - Структура бажаної схеми.

Відповідно правилами ЛАЧХ розімкнутої системи

.

де - ЛАЧХ вихідної системи;

  - ЛАЧХ частині коригувального контуру.

Отже, .

Таким чином, побудувавши ЛАЧХ вихідної і бажаної систем, можна побудувати ЛАЧХ коригувального контуру.

У бажаної ЛАЧХ можна виділити три області, а саме: низьких, середніх і високих частот.

Низькочастотний ділянку визначає точність системи в сталому режимі. Коефіцієнт передачі і ступінь астатизму вихідної частини системи дорівнюють аналогічним параметрам бажаної системи і бажана ЛАЧХ в низькочастотної області збігається c ЛАЧХ вихідної частиною системи.

Найважливішою областю є область середніх частот. Нахил характеристики в цій області, а також межі області визначають запас стійкості і, значною мірою, якість системи. У цій області знаходиться частота зрізу, визначальна час регулювання, тобто швидкодію системи.

Вид ЛАЧХ в високочастотної області в меншій мірі впливає на показники якості системи, тому його формують, виходячи з простоти реалізації коригувальної ланки.

Побудова бажаної ЛАЧХ починається зі середньочастотної області. В основі методики формування середньочастотної області ЛАЧХ лежить залежність між параметрами перехідного процесу і параметрами комплексної частотної характеристики (КЧХ).

Користуючись залежністю = f (), за заданим перерегулювання визначаємо, по знайденому та графіком = f () знаходимо. Потім по заданому значенню знаходять . Частоту зрізу бажаної ЛАЧХ визначають за умовою.

Визначивши частоту зрізу, проводимо через неї бажану ЛАЧХ. З умови оптимальності перехідного процесу нахил середньочастотної частини ЛАЧХ повинен бути -20 дБ / дек. У нахил змінюється на 60 дБ.

Середньочастотна частина бажаної ЛАЧХ обмежена частотами, на яких

.

Значення, відповідне заданому перерегулювання, і відповідне, значення запасу стійкості по фазі, визначаються за графіками рис.4.9 [4]. При цьому слід пам'ятати, що збільшення середньочастотної області призводить до збільшення запасів стійкості.

Низькочастотну частину бажаної ЛАЧХ проводять таким чином, щоб характеристика коригувального контуру в цій області по можливості не мала переломів або мала не більше одного зламу. Це можливо, якщо бажана і вихідна характеристики в цій області збігаються, паралельні або мають не більше одного відрізка, що відрізняється по нахилу на ± 20 дБ / дек.

Високочастотну частину бажаної ЛАЧХ формують так, щобхарактеристика коригувального контуру не мала переломів або мала не більше одного зламу. У багатьох випадках цього можна досягти, якщо відрізки високочастотної області бажаної ЛАЧХ будуть паралельні відповідним відрізкам вихідної ЛАЧХ або нахили відрізків на одній з ділянок будуть відрізнятися не більше ніж на 20 дБ / дек. Важливою з точки зору захисту від перешкод системи від високочастотних перешкод є обмеженість ЛАЧХ коригувальної ланки на високих частотах, яка забезпечується при збігу або паралельності бажаної і вихідної ЛАЧХ.

Для побудови ЛФЧХ необхідно записати її аналітичний вираз, а потім, надаючи частоті числові значення в області низьких, середніх і високих частот, обчислити відповідні їй значення.

При послідовному з'єднанні ланок ФЧХ системи складається з алгебраїчної суми складових, кожна з яких є ФЧХ ланки, що входить у з'єднання.

При цьому слід врахувати, що апериодична ланка вносить запізнювання

.

Форсуюча ланка вносить запізнювання

.

Построение начинаем с определения частоты среза.

За графіком рис.4.8 [4] для заданого перерегулювання визначимо

.

Частота зрізу знаходиться в інтервалі .

Беремо .

За графіком рис.4.8 [4] знаходимо значення , що обмежують областьсередніх частот бажаної характеристики. За цим же графіком знаходимо значення - запас стійкості по фазі на частоті зрізу.

У рис.1 на рівнях дБ проводимо штрихові лінії, що обмежують область середніх частот. Через точку проводимо відрізок середньочастотної асимптоти ЛАЧХ під нахилом -20дБ / дек.

На частоті здійснюється зміна нахилу характеристики на --20дб / дек.

Починаючи з частоти бажана характеристика змінює нахил на -80 дб / дек стає паралельно з вихідною. Тоді в високочастотнії області у нас немає відрізків, що відрізняються по нахилу.

  Побудувавши ЛАЧХ бажаної системи, необхідно записати її передавальний функцію, вираз ФЧХ, побудувати ЛФЧХ і перевірити запаси стійкості по фазі і по модулю. Якщо запас стійкості по фазі на частоті зрізу для бажаної системи не менше, визначеного за графіком рис.4.8 [4], а запас стійкості по амплітуді на частоті не менш рекомендованих значень для якісних систем, то дана бажана система забезпечить задані показники якості регулювання.

Відповідно до викладеного

,

.

Таблиця 5.1 – розрахунок фаз на частотах спряжіння

0,1

1

1,26

20

100

-175,7

-143,4

-137,3

-127,6

-225,7