Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ з ДП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
84.99 Кб
Скачать

7 Охорона праці та навколишнього середовища і заходи з цивільної оборони

7.1 Охорона праці

Цей розділ залежно від теми проекту може виконуватися за двома варіантами:

- розробка загальних заходів із техніки безпеки у протипожежних заходах цеху (прольоту), що проектується;

- розробка конкретних заходів або упорядкувань з техніки безпеки, а також проведення дослідної роботи за темою, відповідно основному напрямку проекту.

В ПЗ вказують тільки ті заходи, що мають безпосереднє відношення до теми проекту. Вони повинні вміщувати інженерні рішення із забезпечення технологічних процесів, що проводять на всіх видах зварювального обладнання. Необхідно при цьому вказувати всю літературу, яка використовувалась проектантом для написання розділу.

В ПЗ матеріал дається у наступній послідовності:

7.1.1 Завдання охорони праці стосовно умов виробництва, яке планується, покращення умов праці.

7.1.2 Опис основних шкідливостей. Вказуються потенційні небезпеки технологічного процесу, що проектується і обраного зварювального обладнання, транспортних пристроїв, окремих об’єктів і приладів.

Особливо вказуються небезпеки при наявності радіоактивних випромінювань, магнітних полів, шкідливих парів і газів, аерозолів, небезпеки враження електричним струмом, шуму, вібрації, надмірних тепловиділень.

7.1.3 Засоби, які усувають виробничі шкідливості. Надаються основні заходи, що розробив або прийняв дипломник, які усувають або зменшують раніш вказані небезпеки і шкідливості як технічні, так і організаційні.

Розроблюються заходи з небезпечного обслуговування дослідницького обладнання, його розміщення, фарбування. Вказуються цехові проходи і проїзди для людей і внутрішньоцехового транспорту.

7.1.4 Вентиляція. Приводяться норми метеорологічних умов у цеху або зварювальній дільниці. Звернути увагу на марки та тип електродів, флюсів, що застосовуються з урахуванням їх токсичності і технологічності. Обґрунтовується і розраховується вентиляція.

7.1.5 Природне та штучне освітлення.

Надаються загальні відомості про природне освітлення, вибір безфонарної або фонарної виробничої будови з визначенням коефіцієнту природного освітлення. Наводяться дані з розрахунку штучного освітлення, вибору типів світильників та їх розміщення.

7 .1.6 Виробничий шум і вібрація. Під час вибору зварювального обладнання і розробці технологічних процесів звернути особливу увагу на його шумові характеристики з урахуванням санітарних норм.

7.1.7 Виробнича естетика. Звернути увагу на простоту форм і фарбування зварювальних технологічних ліній і обладнання, а також компоновку органів і фарбування органів керування. Організовуючи робочі місця зварників врахувати питання інженерної психології, виробничої і технічної культури, а також внутрішнє і зовнішнє оформлення виробничого приміщення, інтер’єру зварювального цеху або дільниці.

7.1.8 Обґрунтувати наявність санітарно-побутових приміщень, застосування спецодягу і взуття, а також перелік засобів індивідуального захисту.

7.1.9 Протипожежні заходи:

- привести характеристику виробництва з урахуванням його пожежної безпеки. Вказати температуру спалаху, запалення, самозаймання та межі вибуху застосованих матеріалів у цеху;

- профілактичні протипожежні заходи, дати їх опис, передбачений у дипломному проекті. Вказати застосований ступінь вогнетривкості будови, кількість евакуаційних виходів, ширину маршів, дверей проходів, наявність протипожежних перешкоджань і засобів, що повістують про виникнення пожежі;

- засоби гасіння пожежі. Привести основні дані про протипожежне водопостачання цеху. Обґрунтовується необхідність налаштування внутрішнього водопроводу з метою пожежогасіння.

Провести визначення кількості і типу ручних засобів вогнегасіння і організації пожежної охорони в цеху.