Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab1-4.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Зміщення відліку по горизонталі (X position)

Цей режим дозволяє пересунути точку відліку по вісі абсцис. Потрібно пам'ятати, що вертикальний відлік не змінюється при зсуві точки відліку по горизонталі. Якщо значення цього параметра дорівнює 0, початок відліку знаходиться в лівому кутку.

Режим розгортки вибирається кнопками

В режимі Y/T на осцилографі спостерігаються процеси, що являють собою функцією часу. Кнопки В/А та А/В дозволяють установлювати режими при яких один фхідний сигнал становлюється функцією другого.

Режими синхронізації (Trigger)

При досліджені динамічних процесів ви можете запускати розгортку осцилографа в певні моменти: під час зрізу або фронту сигналу спосіб тактувания (фронтом або зрізом) можна вибрати, використовуючи режим Edge (фронт) . Цей сигнал може бути як внутрішнім, так і зовнішнім.При внутрішньому запуску використовується режим Auto (від канала А або В), А – від канала А, В – від канала В. У разі використання зовнішнього синхросигналу він повинен подаватися на контакт "Trigger" на лицьовій панелі при натиснені кнопки Ext (зовнішний).

Примітка: якщо на екрані осцилографа ви не бачите ніяких сигналів, а вони повинні там бути, перевірте режим "Trigger" - можливо, ви не підключили зовнішню тактуючю ланку, а режим синхронізації використовуєте. Інша причина може полягати в тому, що зміна синхросигнала відбувається в момент, коли немає сигналу на вході.

Вертикальний масштаб

Ви можете змінювати значення вертикального масштабу Вольт/под (v/div), щоб отримати зручний розмір сигналу, що досліджується. Значення цього параметру може змінюватися від 10 мкВ/под (10 µV/Div) до 5 кВ/под (5 kV/Div). Таке регулювання можливе для кожного каналу незалежно. Якщо амплітуда вхідного сигналу рівна 1 В, то необхідно вибрати масштаб 0.5 В/под.

Зміщення по вертикалі (y position)

Якщо ви хочете розвести зображення сигналів в каналах А і В на деяку відстань, щоб порівняти їх параметри, використовуйте цей режим. Таке зміщення перетворення можливе для кожного каналу окремо.

Режими ac/0/dc.

Кожний канал може бути перемкнений у відповідний режим. Це дозволяє відображати тільки змінну складову сигналу (режим АС) або суму змінної і постійної складових (режим DC). Виберіть режим "DC", щоб переглядати сигнал таким, яким він є. У режимі «0» вхід осцилографа підключається до точки нульового потенціалу.

Клацнувши лівою кнопкою миші на кнопці Expand, ви можете збільшити розмір екрана осцилографа (рис.2.4). Цей режим використовується для вимірювань параметрів сигналів(амплітуди, тривалості імпульсів, періоду) за допомогою візирних ліній (двох вертикальних ліній червоного і синього кольорів, які переміщуються по екрану за допомогою лівої кнопки миші). При цьому в індекаторних вікнах під екраном приводяться результати вимірювань напруг, часових інтервалів (між візирними лініями).

Рисунок 2.4 – Лицьова панель осцилографа в режимі Expand

Генератор слів(Word Generator)

Генератор слів використовується для формування 16 – розрядних двікових слів. Зовнішний виглят лицьової панелі генератора показано на рис. 2.5.

Рисунок 2.5 – Лицьова панель генератора кодів слів при установці діаграми його роботи (режим “Pattern")

Він також часто використовується як джерело синхросигналів (вихід “Data ready").

Керування генератором подвійних слів

Ліва частина лицьової панелі відображає шістнадцяткові коди подвійних слів.

Каждая кодовая комбинация заносится при помощи клавиатуры, при этом номер редактируемой ячейки фиксируется в окошке EDIT блока ADRESS. Всего таких ячеек – 2048.

Для того, щоб ввести значення в полі 16-ричне слово, підведіть в потрібне місце курсор мишки, клацніть лівою кнопкою і вводьте символи від "0" до "F". Введений текст можна редагувати аналогічним способом.

В процессе работы генератора в блоке ADRESS индицируются номера текущей ячейки (CURRENT), ячейки начала (INITIAL) и конца (FINAL) работы.

Выдаваемые на 16-ть выходов (внизу генератора) кодовые комбинации индицируются в текстовом (ASCII) и двоичном (BINARY) кодах.

Зробіть активним генератор слів. Слова на виходи поступають в паралельному подвійному коді в режимах "Step" – «покроковий», "Burst" – «партією слів» або "Cycle" – «циклічно». Горизонтальний рядок підсвітить поточне слово на дисплею.

Кроковий режим генератора слів (Step). Команда пересилає одне слово і пересуне покажчик на одну позицію вниз.

Команда Burst. Ця команда перешле послідовно всю партію слів від значення, встановленого у вікні Initial (початок), до значення, вказаного у вікні Final (кінець).

Команда Cycle. Дозволяє посилати послідовність керуючих слів, що повторюються доти, поки не буде натиснена кнопка мишки.

Зразки слів

Ви можете зберігати набрані комбінації у файл з розширенням *.dp (Save), очищати (Clear buffer) або завантажувати з файлу з розширенням *.dp (Open) набрані комбінації, використовуючи відповідні команди в режимі “Pattern".

В режимі “Pattern" также можно:

заполнить все ячейки кодовыми комбинациями, начиная с 0000 в нулевой ячейке и далее с увеличением числа на 1 в каждой последующей ячейке вплоть до FFFF в последней (Up counter);

заполнить все ячейки кодовыми комбинациями, начиная с FFFF в нулевой ячейке и далее с уменьшением числа на 1 в каждой последующей ячейке вплоть до 0000 в последней (Down counter);

заполнить каждые четыре ячейки кодовыми комбинациями 1-2-4-8 со смещением их в следующих ячейках вправо (Shift right);

заполнить каждые четыре ячейки кодовыми комбинациями 1-2-4-8 со смещением их в следующих ячейках влево (Shift left).

Генератор слів виробляє на виході “Data ready" тактуючі імпульси, співпадаючі з кожним словом.

Врежиме внешнего запуска генератора (External) этот выход используется в том случае, если исследуемое устройство обладает свойством подтверждения полученного слова. В этом случае после получения очередной кодовой комбинации и сопровождающего его сигнала DATA READY исследуемое устройство должно выдать на клемму в блоке Trigger генератора сигнал подтверждения получения данных, который произведет очередной запуск генератора по положительному ( ) или отрицательному ( ) перепадам сигнала.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]