Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2008ЖупМВСтатМК-1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
775.17 Кб
Скачать

1 Статистичне спостереження

Статистичне дослідження базується на масових первинних даних добутих шляхом обліку окремих фактів про досліджувані явища та процеси.

Статистичне спостереження — це перша стадія статистичного дослідження, науково-організоване збирання даних про явища і процеси суспільного життя.

Під час статистичного спостереження дістають необхідну статистичну інформацію, яку потім систематизують, зводять, обробляють, аналізують та узагальнюють.

У статистичній практиці застосовують різні форми статистичного спостереження. З огляду на організацію розрізняють дві його форми — звітність і спеціально організоване спостереження.

Звітність — це форма статистичного спостереження, коли дані надходять у статистичні органи від підприємств і фірм у вигляді обов’язкових звітів про їхню роботу за установленими формами та у відповідні строки.

Спеціально організоване спостереження — це отримання статистичних даних на підставі перепису, разових обліків та обстежень. До прикладів таких спостережень можна віднести соціологічні обстеження, переписи населення, а також залишків матеріалів, вивчення бюджетів сімей, за яким дістають відомості про рівень доходів населення.

За допомогою спеціально організованих статистичних досліджень вивчають явища і процеси, не охоплені статистичною звітністю. Інколи їх використовують і для перевірки звітних даних.

Статистичне спостереження може поділятися на окремі види за такими ознаками:

  • повнота охоплення одиниць сукупності;

  • час реєстрації фактів;

  • джерела відомостей, способи збирання даних.

За моментом (часом) реєстрації фактів розрізняють спостереження поточні, періодичні і разові (або одноразові).

За джерелом здобуття відомостей статистичне спостереження поділяється на три види: безпосередній облік, документальний облік фактів, опитування.

Одиниця статистичної сукупності— це первинний елемент об’єкта статистичного спостереження який є носієм ознак, що підлягають спостереженню (слід відрізняти від одиниці спостереження).

Одиниця статистичного спостереження – це первинна ланка, з якої мають бути одержані необхідні статистичні дані.

Після того, як визначено мету, об’єкт та одиниці сукупності і спостереження, переходять до складання програми спостереження, яка є основною частиною статистичного спостереження.

Програма спостереження — це перелік чітко сформульованих питань, на які необхідно отримати відповіді. Якість будь-якого спостереження залежить насамперед від того, наскільки вірно і повно складено програму. До програми слід вносити тільки ті питання, які відповідають завданням дослідження і на які будуть знайдені достовірні відповіді. В ній має не бути місць, що можуть викликати непорозуміння і неоднозначне тлумачення. Якщо ж таке трапляється, то доцільно в програмі подати в дужках підказку у вигляді можливих варіантів відповіді.

Орган спостереження — це організатор і виконавець. статистичного спостереження, в Україні переважно ці функції виконує Державний Комітет статистики з його широкою мережею управлінь та інспектур. Саме тут вирішують питання про час проведення спостереження, в тому числі — вибір сезону спостереження, встановлення терміну і критичного моменту спостереження.

Термін, або час, спостереження — це час, протягом якого збираються дані про об’єкт спостереження.

Сезон спостереження треба добирати в такий період року, коли об’єкт перебуває у звичайному для нього стані. Наприклад, перепис населення країни здійснюється, як правило, взимку — час найменшої міграції. Термін спостереження мас максимально наближатися до критичного моменту. Для того щоб відображення було чітким, об’єкт має бути нерухомим, тобто незмінним, для цього потрібно встановити критичний момент.

Критичний момент — це момент, на який фіксують дані про явища.

Під періодом проведення спостереження розуміють інтервал, в якому вказано на початок і закінчення збирання відомостей,