Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовой.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
84.01 Кб
Скачать

1.2 Конструктивно – технологічні особливості панелі релейної шафи.

Панель релейної шафи містить електричні апарати пієднанні, відгалудженні, які призначені для захисту головних та допоміжних кіл.

Релейна шафа це зварна металева конструкція розмірами 800 х 800 мм в якій панель двері та інше.

На панелі релейної шафи, яка має розміри 1500 х 500 мм , розташовані:

  • вимикач автоматичний (4 шт.) - призначений для нечастих замикань і розмикань електричного кола й тривалого проходження

  • по ньому струму, а також для автоматичного розмикання ланцюгів з появою в них короткого замикання, перевантажень по струму, спадання напруги нижче припустимого, зміні напрямку струму або потужності;

  • блок живлення конденсатора (4 шт.) – призначений для живлення

конденсаторів;

  • реле проміжне (8 шт.) - призначені для застосування в ланцюгах постійного струму в якості допоміжних реле в схемах захисту та автоматики, коли комутаційна здатність або кількість контактів основних реле недостатні;

  • блок живлення та заряду (1 щт.) – призначений для гарантованого електропостачання постійним струмом електронного устаткування технічних засобів охорони, сигналізації і зв'язку. При відсутності напруги в мережі змінного струму 220В 50Гц блок автоматично забезпечує живлення електроспоживачів від встановленої в нього акумуляторної батареї;

  • резистор (6 шт.) - призначений для використання його електричного опору.

Панель за допомогою болтів 10х35 кріпляться до кутників які знаходяться на каркасі релейної шафи.

1.3 Вибір типу виробництва і режим роботи дільниці

Згідно заданої річної програми випуску шаф яка становіть 800 штук. За [1] обирається середньосерійне виробництво.

Це найбільш гнучке з типів виробництва. При серійному типі виробництві виробу випускаються серіями або партіями з регулярною повторюваністю. Номенклатура виробів велика але обмежена.

Робітники мають невисоку кваліфікацію і певну спеціалізацію. Обладнання розташовується не тільки за груповою ознакою але за потоком виготовлення виробів, тобто налагоджене потокове виробництво, яке сприяє розвитку механізації, тобто заміни ручної праці на машини та механізми. Обладнання використовується універсальне, спеціалізоване та спеціальне.

Для оптимального завантаження обладнання дільниці пропонується її робота за двозмінним графіком. Перша зміна починає свою роботу о сьомій годині ранку і завершується о 15 годині 30 хвилин. На протязі зміни є дві технологічні перерви, які починаються о дев’ятій годині та 13 годині і триває 10 хвилин. Обідня перерва розпочинається о 11 годині 30 хвилин і триває 30 хвилин.

Початок другої зміни співпадає з кінцем першої зміни. На протязі другої зміни є також дві технологічні перерви тривалістю 10 хвилин, які починаються за дві години після початку другої зміни, а також після обідньої перерви через дві години. Обідня перерва в другу зміну становить 20 хвилин і починається о 19 годині 30 хвилин. Кінець другої зміни о 23 годині 30 хвилин.

Таким чином на дільниці запропонована згідно діючого законодавству робоча зміна тривалістю вісім годин з 40 годинним тижнем.

2 Спеціальній розділ

    1. Технологічний процес складання панелі релейної шафи

Технологічний процес виготовлення релейної панелі шафи складається з таких операцій:

- складальна;

- електромонтажна по в'язанню джгутів;

- електромонтажна по під'єднанню джгутів;

- маркирування;

- контроль.

Одна з головних операцій, є складальна операція. До стінки шафи кріпляться опорні ізоляторі болтами М12 з шайбами М12. Згідно складального креслення апарати встановлюються на опорні ізолятори та фіксуються болтами, шайбами. Апарати підключаються до прохідних ізоляторі за допомогою болтів М8х30 та шайб тарільчастих М8. До виходу трансформатора підключається апаратура, яка кріпляться болтами, шайбами спеціальними і тарільчастими . Зусилля на яке затягуються болти обирається за стандартом для відповідного діаметру голівки болта. Обладнанням для цієї операції є стіл робочий.

Інструментами є ключ гайковий з тріскачкою зі зміною головкою

ГОСТ 22402-77.

Електромонтажна операція по в'язанню джгутів виконується робітником на шаблоні,що розташований на робочому столі за допомогою лаку ПЕФ-1, флюсу N1, припію Прв. КРЗ ПОС-61, серветки бавовнянох. Робітник підбирає на укладальному місці потрібний шаблон та прилаштовує його на робочий стіл. Виставляє імітатори на шаблон у відповідності зі схемой електричних з'єднань. Робить розвєднення джгута по шаблону у відповідності зі схемою електричних з'єднань. Потім робітник закріпляє стрічками та пальцями джгути згідно кресленню джгута. Робітник відрізає за допомогою кусачок ГОСТ 7283-86 провід, зачищає його кінці за допомогою ножиць ГОСТ 7210-75, після цього

робітник лудить кінці проводів, які ідуть на підключення заземлення припоєм Пт Kp 8 ПОС-40. Перед початком лудіння кінці проводів змащують флюсом Nl виготовленим за інструкцією. Робітник на вішує бірки згідно схеми електричних з'єднань і підклеює лаком ПЕФ-1, виготовленим за інструкцією, згинає кінці проводів круглогубцями ГОСТ 7283-86 згідно кресленню джгута. При необхідності прокручує кільця на кінцях проводів позначених на шаблоні. Впевнюється у вірності розведення джгута, знімає готовий джгут з шаблону, заповнює супроводжуючий ярлик з показником номеру креслення джгута і прізвищем виконавця, прикріпляє його до джгута відходами провода, приносить джгут до укладального місця.

Маркування приладів виконується робітником згідно схеми електричних з'єднань та вимог інструкції. Робітник наносить позиційні позначення приладів: реле, блоків затискачів у каркасі рейсфедером з готовальні ГОСТ 21469-82 E та емалью білого кольору ПФ-115. Маркування блоків затискачів виконує на лівій стінці релейної шафи проти відповідного блоку з позначенням початкових та кінцевих затискачів даного блоку.

Контрольна операція виконується за допомогою контрольної лампи наРобочому містці. Робітник перевіряє монтаж допоміжних кіл релейної шафи на відповідність кресленням, схемі електричних з'єднань, технологічному