Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИМ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
788.48 Кб
Скачать

42. Основними джерелами фінансування інноваційної діяльності є:

а) кошти Державного бюджету України;

б) кошти місцевих бюджетів і кошти бюджету Автономної Республіки Крим;

в) власні кошти спеціалізованих державних і комунальних інноваційних фінансово-кредитних установ:

г) власні чи запозичені кошти суб'єктів інноваційної діяльності;

д) кошти (інвестиції) будь-яких фізичних і юридичних осіб;

е) інші джерела, не заборонені законодавством України.

В умовах постійного скорочення бюджетного фінансування інноваційних заходів за рахунок державних коштів фінансуються сьогодні, переважно,фундаментальні та довгострокові прикладні дослідження, що мають загальнонаціональне значення, а також міждержавні, загальнодержавні науково-технічні програми та проекти.Крім того, держава створює умови для фінансування науково-дослідних,дослідно-конструкторських робіт з різних джерел. У галузі прикладних досліджень і розробок головним має.стати контрактний метод фінансування на базі проектної (програмно-цільової)організації.

43.Інформаційне забезпечення

У сучасній економіці інноваційний чинник стає вирішальною умовою стійкого економічного розвитку країни на середньострокову і тривалу перспективу.Цьому може сприяти широке використання прогресивних технологічних, інноваційних розробок.

На сьогодні, стан інноваційної діяльності в Україні більшістю експертів-науковців визначається як кризовий і такий, що не відповідає сучасному рівню інноваційних процесів в країнах, для яких інноваційний розвиток є пріоритетним завданням економічної стратегії. Так, останні офіційні статистичні дані свідчать про поступове зниження інноваційної активності підприємств в промисловій галузі національної економіки.

Існуючі системи інформаційного забезпечення інноваційних процесів на вітчизняних підприємствах наразі залишаються традиційними і малоефективними,а спроби їх розширення без корінних перетворень потребують значних інвестицій.

В умовах діючої глобальної фінансової кризи пошук шляхів інформаційного забезпечення інноваційної діяльності є найбільш актуальним,оскільки від його ефективності залежить,чи зможе вітчизняна економіка вийти на новий рівень розвитку.

Інформаційні ресурси,процеси і люди, які збирають, перетворюють і поширюють необхідну інформацію, можуть поєднуватись в інформаційні системи.Для цього може бути використаний широкий спектр різних типів інформаційних систем – від звичайних (традиційних)без застосування комп'ютерів, до заснованих на використанні комп'ютерів,програмного забезпечення і фахівців інформаційних систем. Метою створення інформаційних систем є трансформація інформаційних даних в інформаційні продукти.

44. Методи вибору оптимального інноваційного проекту

Подані інвесторам інноваційні проекти повинні бути проаналізовані за єдиною системою показників. З усіх варіантів проекту інформаційна база, точність і методи визначення вартісних і натуральних показників повинні бути порівнянні. Порівнянність представлених проектів визначається: обсягом робіт, що виконуються із застосуванням інновацій (технологій, методів, обладнання тощо); якісними параметрами інновацій; фактором часу; рівнем цін, тарифів та умов оплати праці. Вартісні показники за варіантами проектів розраховуються з урахуванням інфляційного чинника. Варіанти інноваційних проектів повинні мати однакову маркетингову опрацювання, однаковий підхід до оцінки ризику інвестиційних вкладень і невизначеність вихідної інформації. Порівнянність варіантів забезпечується приведенням до одного обсягом виробленої продукції, як правило, за новим варіантом, до одних термінах, одного рівня якості. В умовах ринкової економіки варіант інноваційного проекту вибирається з урахуванням інтересів інвестора на підставі вітчизняного та зарубіжного досвіду, а також досвіду вітчизняних конкурентів. При порівнянні варіантів необхідно дотримуватися принципів системного підходу; одним з найважливіших серед них є емерд-жентность системи, коли обумовлюється нерівність сукупного ефекту в порівнянні з ефектами, отриманими від роздільного проведення заходів за проектом. Інноваційний проект вимагає врахування всього комплексу заходів. Інший принцип системного підходу показує, що значна тривалість життєвого циклу інновацій призводить до економічної нерівноцінності здійснюваних у різний час витрат і отриманих результатів. Це протиріччя можна усунути за допомогою методу приведеної вартості, або дисконтування, що складається в приведенні витрат і результатів до одного моменту. У якості такого моменту можна приймати рік початку реалізації інноваційного проекту і дані цього року. Дисконтування показує, що будь-яка сума грошей, яка буде отримана в майбутньому, в даний час має меншу цінність. Гроші реальні тільки за їх наявності. Метод дисконтування (приведення вартості) дозволяє врахувати фактор часу в багатьох фінансових обчисленнях, і для фірми, наприклад, гроші важливо отримати сьогодні, а не завтра. Взагалі відкладати одержання грошей ризиковано: при несприятливих обставинах вони принесуть менший прибуток, ніж очікувалося, а можуть і зовсім не вступити. Різниця між майбутньою вартістю і поточною вартістю називається дисконтом. Коефіцієнт дисконтування розраховують за формулою складних відсотків: При позитивній нормі відсотка г на капітал коефіцієнт дисконтування а (завжди менше одиниці (у противному випадку гроші сьогодні коштували б менше, ніж завтра).

Метод нарахування по складних відсотках полягає в тому, що в першому періоді нарахування проводиться на початкову суму кредиту. Потім до суми додаються нараховані відсотки, і в кожному наступному періоді відсотки нараховуються на вже нарощені суму. Отже, база для нарахування відсотків постійно змінюється.

Даний метод іноді називають "відсоток на відсоток". Чим нижче ставка процента і менше період часу I, тим вище сучасна величина майбутніх доходів. Таким чином, за допомогою дисконтування визначається чиста поточна вартість проекту. Її називають також чистим приведеним доходом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]