Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указ.Основы ТАСА.Лаб. 2008.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
214.02 Кб
Скачать

1 Техніка безпеки при проведенні лабораторних робіт

На першому занятті студенти повинні ознайомитись з інструкцією з техніки безпеки і розписатись в журналі.

Починати виконання лабораторної роботи без інструктажу з техніки безпеки ЗАБОРОНЕНО.

Усі лабораторні роботи проводять з використанням електричних пристроїв і апаратури, тому техніка безпеки полягає в наступному:

  • небезпечний для життя вплив електричного струму напругою 36В, а у вологих приміщеннях – 12В;

  • перед виконанням лабораторної роботи слід перевірити справність обладнання, ізоляцію провідників і надійність заземлення;

  • ЗАБОРОНЕНО доторкатись до оголених провідників і незахищених частин електрообладнання;

  • у випадках виявлення пошкодження негайно повідомити викладача;

  • ЗАБОРОНЕНО самостійно проводити ремонт електрообладнання;

  • вмикати апаратуру можна лише з дозволу викладача;

  • у випадку доторкання людини до струмоведучих частин і попадання під напругу слід негайно вимкнути джерело живлення, надати першу медичну допомогу, а потім викликати лікаря.

2 Порядок проведення лабораторних робіт

У відповідності з робочим планом курсу для проведення лабораторних робіт відведено 14 годин навчального навантаження.

Студент при підготовці до виконання лабораторної роботи повинен самостійно розглянути необхідний теоретичний матеріал та записати необхідні зведення по виконаній лабораторній роботі.

На початку кожної лабораторної роботи (15-20 хв.) проводиться контрольний опит групи (підгрупи), в результаті якого викладача робить завершення про допуск студента до лабораторної роботи.

Після підготовки робочого місця проводиться безпосереднє виконування роботи та оброблення результатів.

Робота зачитується після пред’явлення її викладачу оформленою у відповідності з вимогами та її захисту.

3 Вказівки до оформлення звіту до лабораторної роботи

Звіт до лабораторної роботи повинен містити:

  • ввідну частину, в якій розкривається мета роботи, стисло приводяться основні теоретичні відомості та розрахункові формули;

  • основну частину, в якій приводиться методика експерименту, розрахункове визначення величин та параметрів;

  • заключну частину, в якій проводиться розрахунок похибок, аналіз та узагальнення отриманих результатів, висновків.

Звіт виконується кожним студентом акуратно, грамотно, чітким почерком. У звіті допустимі лише загальноприйняті скорочення та позначення.

Графіки виконуються на міліметровому папері та додаються до звіту.

4 Лабораторна робота № 1 Електричні датчики систем автоматичного керування

    1. Мета роботи

Необхідно вивчити:

- пристрій та принцип роботи електричних датчиків механічних величин (переміщення, прискорення, тиску);

- вимірювальну мостову схему для потенціометричних перетворювачів і зняти її статичну характеристику;

- пристрій та принцип дії сельсинів і роботу їх в індикаторному і трансформаторному режимах.

Час виконання роботи – 4 години.

    1. Загальні теоретичні відомості

Робота систем автоматичного керування і контролю пов’язані з вимірюванням параметрів регулюємого об’єкта, для чого широко застосовуються електричні датчики вимірювання фізичних величин.

Датчик – конструктивно закінчений пристрій, призначений для вимірювання визначеної фізичної величини (тиску, швидкості, переміщення, тощо), у якого фізична величина Ф сприймається за допомогою чутливого елементу ЧЕ (первинне перетворення) Ф1 і перетворюється в іншу фізичну величину Ф2, зручну для подальшого використання. Структурно датчик може бути представлений:

ЧЕ – чутливий елемент, П – підсилювач, Пр - перетворювач

Рисунок 4.1 – Структурна схема датчика

Наприклад, у датчику тиску П-100 (рис. 4.2) вимірювальний тиск перетворюється в угін мембрани, який підсилюється ричажним механізмом і перетворюється в електричну величину (опір) потенціометричним перетворювачем.

а) принципова схема, б) структурна схема

Рисунок 4.2 – Датчик тиску П-100

За принципом роботи перетворювачі класифікуються на генераторні (індукційні, п’єзоелектричні) і параметричні (контактні, потенціометричні, індуктивні, ємкісні та ін.). Для перетворювання фізичної величини в параметричному перетворювачі необхідно мати постійне джерело живлення. В генераторних перетворювачах електричний сигнал про діючу фізичну величину виробляється безпосередньо в результаті дії фізичної величини.

Найбільше поширення в датчиках отримали потенціометричні перетворювачі. Вимірювальні потенціометри намотують константовим, манганіновим і у відповідальних випадках платино-іридієвим дротом на пластмасовому чи оксидованому алюмінієвому каркасі.

Позитивні якості потенціометричних перетворювачів полягають у простоті конструкції і вимірювальної схеми, а також великої вихідної потужності. Недоліком є обмежена надійність, чутливість до температури та вологи. Похибки потенціометричних перетворювачів взагалі визначаються не лінійністю потенціометра, зоною нечутливості, впливом люфту осі, зовнішнім навантаженням. Для фіксації фізичної величини, як правило, використовують мостовий вимірювальний ланцюг (рис. 4.3).

Rд - додатковий опір, призначений для поширення лінійної зони потенціометра, Rо - обмежуючий опір, призначений для обмеження струму, що проходить у вимірювальному ланцюзі при крайньому положенні двигуна потенціометра, Rб - балансуючий потенціометр, призначений для балансування вимірювального ланцюга, Rн - опір навантаження

Рисунок 4.3 – Мостова вимірювальна схема

Для дистанційної передачі кута оберту вала (індикаторний режим) і визначення кута розпогоджування положення задаючого і виконуючого валів у спостерігаючи приводах (трансформаторний режим) використовуються сельсини. Сельсини уявляють собою електричну машину з трифазним статором і однофазним ротором (застосовують також сельсини з трифазним статором і ротором і однофазним статором). До обмотки ротора сельсина підводиться напруга 36В частотою 400 Гц, при цьому в статорних обмотках наводять ЕДС, величини і фаза яких рівнозначно визначаються кутовим положенням ротора.

В сельсинній передачі використовують два сельсина – датчик і приймач, у яких однойменні виводи статорних обмоток з’єднані провідною лінією. Для роботи в індикаторному режимі (рис. 4.4) з’єднують і обмотки роторів. При погоджувальному режимі положення роторів (α=β) ЕДС в однойменних обмотках статорів рівні, струми в лінії не протікають і сельсини не взаємодіють.

Рисунок 4.4 – Схема індикаторного режиму роботи сельсинів

При розпогоджуванні роторів (α±β) різність ЕДС приводить до появи струмів у з’єднальних провідниках і обмотках статорів. Ці струми взаємодіють з магнітними потоками роторів і створюють синхронізуючий момент, прагнучий погоджувати ротори. Похибка такої передачі в значній мірі визначається моментом тертя ротора сельсина приймача.

Схема сельсинної передачі, що працює в трансформаторному режимі (рис. 4.5), відрізняється від описаної тим, що змінним струмом заживлюється тільки обмотка ротора сельсина-датчика, а з обмотки ротора сельсина-приймача знімається вихідна напруга, амплітуда і фаза яких визначаються кутом розпогоджування роторів.

Рисунок 4.5 – Схема трансформаторного режиму роботи сельсинів

Напруги статорних обмоток датчика……… обмоток приймача і створюють відповідні струми і магнітні потоки. Сумарний магнітний потік статорних обмоток приймача має направлення у просторі, яке збігається з кутовим положенням ротора датчика. Вихідна напруга на обмотці ротора приймача залежить від взаємного розташування роторів (при α-β=90º дорівнює нулю). Це положення роторів є погодженим в трансформаторному режимі. Вихідна напруга звичайно вводиться в якості сигналу зворотного зв’язку в підсилювач, що керує приводом виконуючого вала, зв’язаного з сельсином-приймачем. Привод буде повертати вал доти, поки сельсин-приймач не упогодиться з сельсином-датчиком. При високій чутливості підсилювача похибка передачі кута визначається звичайно не ідентичністю сельсинної пари.