Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОиПСС_Лекция_2_Оргметодические основы пров СМ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
91.14 Кб
Скачать

3. Оргкомітет змагань

3.1. Склад та робота суддівської колегії

Незалежно від виду спорту і масштабу змагань до всіх суддів пред'являються єдині вимоги. Арбітрові необхідні тверде знання і строге дотримання правил змагань, хороша фізична підготовка, безсторонність і володіння технікою суддівства.

У суддівську колегію входять: головний суддя, заступник головного судді, головний секретар і секретарі, старший суддя-секундометрист і судді-секундометристи, судді при учасниках, стартер і його помічник, судді на фініші, суддя-інформатор, лікар змагань, начальник дистанції і контролери, комендант змагань.

Залежно від виду спорту склад суддівської колегії може змінюватися. Наприклад, склад суддівської колегії з волейболу включатиме головного суддю, заступника головного судді, головного секретаря, суддю-інформатора, суддів. Склад суддівської бригади на кожну гру складається з першого і другого суддів, двох суддів на лініях і секретаря.

Склад суддівської колегії з лижного спорту численніший і складається з головного судді, його заступника, головного секретаря, судді-інформатора, лікаря, бригади суддів на трасах, бригади суддів на старті, бригади суддів на фініші.

Кожен член суддівської колегії має свої функціональні обов'язки.

Головний суддя очолює суддівську колегію і керує змаганням в цілому, відповідає за підготовку і проведення змагання відповідно до правил і Положення про змагання, розподіляє обов'язки між суддями (робить призначення на гру), проводить засідання суддівської колегії перед початком, по ходу і після закінчення змагання. Головний суддя зобов'язаний перевіряти готовність місць змагань, їх устаткування і інвентар, а також забезпеченість змагань медичним обслуговуванням; розглядати протести і виносити за ними рішення; у триденний термін після закінчення змагань здати звіт і протоколи в організацію, що проводила змагання. Головний суддя наділений великими правами, але він не має права відмінити або змінити встановлені Положенням умови проведення змагань.

Судді при учасниках готують учасників до виходу на змагання; перевіряють явку учасників згідно протоколу змагань; стежать, щоб учасники були одягнені у встановлену спортивну форму, мали правильно прикріплені номери, а потім виводять їх до місця змагання, де передають старшому судді з даного виду або стартеру; інформують учасників про всі рішення головного судді і суддівської колегії, що мають відношення до учасників.

Стартер викликає учасників на старт, перевіряє, чи правильно вони зайняли доріжки, дає учасникам старт, визначає правильність старту, призначає при зриві повторні старти, знімає учасників, що порушили правило старту; упевнюється в готовності судді на фініші або судді-секундометриста.

Судді на фініші визначають правильність і порядок приходу учасників на фініш, складаючи відповідні протоколи, ведуть рахунок кругів, доріжок в басейнах, пройдених кожним учасником забігу, заїзду або запливу, і повідомляють учасникам число кругів дистанції, що залишилися, стежать за правильністю зміни етапів в естафеті.

Судді в ігрових видах спорту виводять команди на майданчик, розігрують право почала гру і вибір сторін майданчика, здійснюють безпосереднє ведення гри, починають і закінчують гру, підтримують контакт з суддями на лініях і секретарем гри, визначають порушення правил гри і поведінки гравців.

Суддя-інформатор оголошує програму і порядок проведення змагань; інформує глядачів і учасників про хід і результати змагань; представляє учасників глядачам; передає іншу інформацію за вказівкою головного судді.

Начальник дистанції і контролери необхідні в змаганнях з легкоатлетичних кросів, велосипедних гонках, лижних гонках і слаломі. Начальник дистанції вибирає трасу майбутніх змагань; проводить обмір дистанції і складає про це акт; готує все необхідне для розмітки і оформлення дистанції; визначає необхідну кількість контролерів для обслуговування дистанції; визначає порядок організації зв'язку по дистанції змагань; знімає контролерів зі своїх пунктів після закінчення змагань; здає після закінчення змагань в суддівську колегію зведення про правильність проходження учасниками дистанції.