Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Лекция ОПГ при работе с ПК.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
232.96 Кб
Скачать

2 Ергономічні характеристики моніторів

Монітор - дуже важлива частина комп'ютерної системи. Саме від нього залежить комфорт, зручність і продуктивність роботи за комп'ютером, разом з тим робота за «поганим» монітором може негативно позначитися на здоров'ї.

Директива ЕС 90/270 ЕЕС в розділі «Мінімальні вимоги з охорони праці» жорстко регламентує безпечні умови роботи і вимоги по захисту здоров'я осіб, що працюють з комп'ютерами, висуваючи такі п'ять вимог до роботи з монітором:

  • символи на екрані мають бути чіткими і добре розрізнятися;

  • зображення повинно бути позбавлене блимання;

  • яскравість та / або контрастність повинні легко регулюватися;

  • екрани мають бути вільними від відблисків і відбиття;

  • випромінювання повинні бути знижені до надзвичайно малих рівнів.

Технічні характеристики моніторів (розмір екрана, роздільна здатність, зернистість зображення, значення частот вертикальної та горизонтальної розгорток, смуга пропускання відеосигналу, можливості регулювання, мікропроцесорне управління, динамічне фокусування, наявність інварової маски та розмагнічування, антивідблискове покриття, захист від електростатичних та електромагнітних полів, система управління енергоспоживанням), якщо на них не звертають уваги при виборі монітора або неправильно його встановлюють, можуть негативно вплинути на зір та на здоров'я загалом.

Важливою характеристикою монітора (окрім розміру видимої частини 14-21 дюйм і площинності екрана (сферична, циліндрична, малої кривизни і плоска)) є його роздільна здатність - кількість точок (пікселів) по горизонталі і по вертикалі, яку він може показати. Чим більша роздільна здатність, тим точніше і чіткіше зображення на екрані, тим легшим є воно для сприйняття, тим менше стомлює зорову систему. При низькій роздільній здатності можливі помилки при зчитуванні символів – зображення починає розпливатися, а очі дуже швидко втомлюються, два різних символи при малій кількості елементів, що їх складають, можуть сприйматися як однакові. Існують стандартні значення роздільної здатності (у дужках наведено назву стандарту для РС):

  • 640 х 480 (VGA);

  • 800 х 600 (SVGA);

  • 1024 х 768 (XGA);

  • 1280 х 1024 (EVGA);

  • 1600 х 1200 (не позначений) - максимальне значення для сучасних моніторів.

Чим більша роздільна здатність потрібна, тим більший за розміром діагоналі монітор необхідно обрати.

Для 15-дюймових моніторів цілком достатня роздільна здатність 800 х 600, більш висока роздільна здатність недоцільна, тому що шрифти і піктограми будуть виглядати занадто дрібними.

Для 17-дюймових моніторів оптимальною є роздільна здатність 1024 х 768.

Великі монітори (з розміром діагоналі > 17") повинні забезпечувати роздільну здатність 1280 х 1024 і вище. Максимальне значення - 1600 х 1200.

Частота кадрової розгортки. Частота кадрової розгортки визначає, скільки разів на секунду електронний промінь пробігає весь екран, тобто це частота зміни зображення на екрані.

Чим вища ця частота, тим менш помітне блимання і тим менше втомлюються очі.

Шведський стандарт ТСО'99 визначає частоту кадрової розгортки для монітора не менше 85 Гц. Рекомендована частота 100 Гц. Стандарт ТСО'03 встановлює частоту кадрової розгортки 85 Гц для 22 дюймових (і більших розмірів) моніторів, яка повинна підтримуватися на роздільній здатності 1600 х 1200 (в ТСО'99 для моніторів з діагоналлю 21 дюйм і більше вимагалося підтримування частоти 85 Гц для режиму 1280 х 1024).

Якщо монітор при обраній роздільній здатності не забезпечує такої швидкості оновлення кадрів, то краще вибрати режим з меншою роздільною здатністю, на якій значення 75-85 Гц досягається. В іншому випадку робота за комп'ютером буде небезпечною для зору. Деякі монітори мають верхню межу діапазону кадрової розгортки - 120-160 Гц. Звичайно такі частоти можливі на роздільних здатностях, що значно нижчі від ефективних.

Органи управління. Важливим чинником загальної ергономіки монітора є можливість його регулювання. Сучасний монітор дозволяє працювати з різними відео адаптерами і в різних режимах. Тому інколи необхідне ручне регулювання геометричних розмірів і положення зображення на екрані, а також корекція спотворень.

Обов'язковими органами управління є мережний вимикач (мережний індикатор), регулятори яскравості і контрастності, регулятори розміру і положення зображення і інші.

У сучасних моніторах передбачена компенсація багатьох типів геометричних викривлень.

Чим ширші можливості регулювання, тим кращу якість зображення, що займає практично всю корисну площу екрана, демонструє монітор.

Управління монітором. Використання сучасного мікропроцесорного управління різко поліпшує можливості і зручність роботи з монітором.

Екранне покриття. Для підвищення якості зображення, для зменшення відблисків, а також запобігання накопичення статичного заряду на поверхні екрана монітора на переднє скло ЕПТ наносяться спеціальні антистатичні покриття, які в документації позначають скорочено AS (anti-static).

Інша мета нанесення покриття - усунення відбиття навколишніх предметів на склі екрана, які заважають при роботі. Це так звані анти відбиваючі покриття (anti-reflection, AR). Для зменшення ефекту відбиття поверхня повинна бути матовою. Останнім часом для одержання анти відбиваючого покриття використовують тонкий шар двооксиду кремнію, на якому травляться профільовані горизонтальні канавки. Звичайно використовують комбіновані багатошарові покриття, які поєднують захист від багатьох чинників, що заважають у роботі. Покриття дещо знижують яскравість і контрастність зображення і впливають на кольоропередачу, але збільшують зручність роботи з монітором.