Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

диплом

.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
180.12 Кб
Скачать

Якщо порівнювати 2009 і 2010 роки, то у більшості областей кількість осіб, які були навчені новим професіям, зростала, отже, й інвестиції держави та підприємств у людським капітал зростали. Найвищі темпи зростання були у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій і Луганській областях. Але статистика за останні 2012 та 2013 роки показує, що інвестиції в людський капітал знову зменшуються. Це пояснюється нестабільністю економічною та політичною ситуацією в Україні.

Рисунок 2.4 – Динаміка підвищення кваліфікації кадрів за регіонами 2006-2013 роки

Щодо показників кількості осіб, які підвищили свою кваліфікацію в регіонах України, то можна констатувати, що вони також суттєво різняться між собою. В 2007 році, у порівнянні з 2006 роком, бачимо різке зростання кількості кадрів, які підвищили свою кваліфікацію, і це, в свою чергу, свідчить про значне зростання інвестицій у людський капітал. У 2008-2009 рр. спостерігається різке скорочення кількості робітників, які підвищили свій кваліфікаційний рівень, що свідчить про стрімке скорочення інвестиції в людський капітал з боку держави і з боку приватних підприємців. На нашу думку, пояснити таку ситуацію можна нестабільністю економіки країни в період кризових явищ 2008-2009 рр. У 2010 році бачимо стабільне зростання кількості робітників, які підвищували кваліфікацію, майже по всіх регіонах країни.

За період з 2006-2013 рр. найбільша кількість осіб, які підвищили кваліфікацію, в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Львівській, Харківській, Одеській, Полтавській областях і м. Києві, що свідчить про вищі витрати на підвищення кваліфікації найманих працівників.

Зовсім незначна кількість працівників, які пройшли курси підвищення кваліфікації, у Волинській, Закарпатській, Тернопільській та Чернівецькій областях. Отже, в даних регіонах дуже низьким є рівень інвестицій підприємств у людський капітал. Порівняно невелика кількість працівників підвищили кваліфікацію в АР Крим, Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Житомирській, Кіровоградській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Одеській, Черкаській та Чернігівській областях.

Розвиток людського капіталу залежить від здоров'я людини. За оцінками експертів, стан здоров'я залежить від стану охорони здоров'я на 10%, соціоекологічного середовища — 20%, спадковості — 20 %, способу життя — 50% [4].

Основним джерелом забезпечення таких умов як у світі, так і в Україні виступають кошти державного бюджету, збільшення яких має сприяти покращенню якості життя населення. Однак на практиці причинами такого зростання може виявитися збільшення інфляційного впливу; впровадження нових медичних технологій і процесів із більш високою вартістю; розширення апарату управління у системі охорони здоров’я; використання високозатратних та малоефективних для забезпечення здоров’я людини технологій та інші чинники.

Розглянемо витрати Держбюджету на охорону здоров’я на рисунку 2.5

Рисунок 2.5 – Динаміка витрат Держбюджету на охорону здоров’я за 2006-2013 роки

Як ми можемо бачити з даного графіку, витрати Держбюджету на охорону здоров’я зростають – різниця між 2013 та 2006 роком складає 8067,9 млн. грн. Також ми можемо бачити, що фінансування охорони здоров’я складає лише 3,7-4,8% від всього бюджету, цього недостатньо для забезпечення високого рівня розвитку людського капіталу [14].