Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод диплом ГП 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
32.85 Кб
Скачать

2. Питання з охорони праці в дипломних проектах (роботах) для студентів інженерно-фізичного факультету Загальні положення

В дипломних проектах (роботах) повинні розглядатися потенційні небезпеки та заходи захисту від них при виконанні технологічних операцій та проведення досліджень .Небезпечні та шкідливі виробничі фактори визначені в ГОСТ 12.0.003-74 (1999) «ССБТ. Опасные и вредные производственные факторы. Классификация» (додаток А).

За впливом на людину небезпечні та шкідливі фактори можуть бути розподілені на:

1. Фізичні – до яких відносять будь-які фізичні об’єкти , фізичні явища, фізичні процеси, які здатні нанести шкоду здоров’ю або життю людини.

2. Хімічні – до яких відносять хімічні речовини у твердому, рідкому, або газоподібному стані. Ці речовини за характером дії на організм людини поділяються на токсичні, подразнюючі, канцерагенні, мутагенні. Вплив цих речовин полягає в отруєнні. Ступень отруєння залежить від токсичності речовини, її кількості, часу дії, шляху проникнення скрізь шкіряні прошарки та дихальні шляхи, індивідуальних особливостей людини. Отруєння поділяються на гострі та хронічні.

3. Психофізіологічні, до яких відносять важкість та напруженість праці, емоційні перевантаження, тощо.

4. Санітарно – гігієнічні, до яких відносять: параметри повітряного середовища виробничих приміщень, рівень освітлення робочого місця або робочої зони, шум, вібрація, електромагнітні поля та випромінювання; іонізуючі та оптичні випромінювання, забрудненість повітряного середовища шкідливими речовинами.

Планування та здійснення заходів з охорони праці виконують на основі аналізу потенційних небезпек, що впливають на працюючого при виконанні усіх операцій технологічного процесу.

Попереджувальні заходи захисту поділяються на організаційні, технічні, психо-фізіологічні, санітарно-гігієнічні та лікувально-профілактичні.

2.1 Аналіз потенційних небезпек

В підрозділі необхідно зробити аналіз можливих небезпек на робочому місці, в робочій зоні та у виробничому середовищі відповідно виду робіт, що розглядаються в проекті.

Аналіз потенційних небезпек складається з визначення потенційно небезпечного або шкідливого виробничого фактору, пошуку причин його появи та з’ясування можливих наслідків його прояву на людину. Виробничий фактор, сам по собі, не є загрозою для життя та здоров’я людини, а прояв небезпеки пов’язаний з порушенням правил з охорони праці при виконанні дій, де присутній відповідний виробничий фактор.

Виклад змісту підрозділу слід виконувати єдиним описом у такій послідовності:

- потенційні небезпеки, фізичного характеру, наприклад, механічне травмування, що може бути пов’язано з порушеннями правил з охорони праці, зокрема, з невикористанням спеціального одягу, що може призвести до травмування нижніх кінцівок при падінні заготовок або деталей, порізів гострими кромками;

- потенційні небезпеки хімічного характеру, наприклад, отруєння випаровуваннями шкідливих газів внаслідок неефективного відбору цих газів у місці їх утворення;

- потенційні небезпеки психофізіологічного характеру, наприклад, незадовільна організація робочого місця, що може бути пов’язана з недостатнім врахуванням вимог ергономіки, зокрема з нераціональним розташуванням технологічного обладнання та захаращеністю робочої зони;

- потенційні небезпеки санітарно-гігієнічного характеру, при визначені небезпек слід враховувати вплив тільки тих санітарно-гігієнічних факторів, що не відповідають нормам, які визначені у нормативно-правових актах з охорони праці, перевищують припустимі рівні або перевищують гранично-припустимі концентрації;

- потенційні небезпеки, що пов’язані з порушеннями правил пожежної безпеки, наприклад, виток горючих робочих газів, коротке замикання, що може призвести до пожеж;

- потенційні небезпеки, що з проявом наслідків надзвичайних ситуацій, наприклад, непідготовленість персоналу в умовах надзвичайних ситуацій.

Прийнятний обсяг підрозділу повинен містити 11-13 пунктів.