Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
83 Кб
Скачать

1.2. Основні види курортів

За характером природних лікувальних факторів курорти України поділяють на кілька видів (або профілів):

  • бальнеологічні курорти;

  • грязеві курорти;

  • кліматичні курорти;

  • курорти з кількома лікувальними факторами (змішані) [2].

Бальнеологічні курорти: основний лікувальний фактор  мінеральні води, що застосовуються у вигляді ванн, душів, для пиття, інгаляцій, зрошування, промивання тощо. До цих курортів належать: Поляна, Сонячне Закарпаття, Немирів, Біла Церква, Миронівка, Хмільник, Моршин, Трускавець, Верховина, Карпати, Квітка Полонини, Миргород, Шкло, Синяк, Любінь Великий, Гірська Тиса, Шаян, Свалява, Усть-Чорна, Солоний Лиман, Горинь, Черче, Березівські мінеральні води, Рай-Оленівка, Старобільськ. Грязеві курорти: основний лікувальний фактор  грязі, що застосовується у вигляді ванн, аплікацій, тампонів, компресів тощо [23].

Відповідно до класифікації, бальнеологічними вважають курорти, що мають мінеральні води використовуються для внутрішнього прийому на питних курортах і зовнішнього застосування у вигляді загальних і місцевих ванн, душей, зрошувань кишечника, купань. В залежності від характеристики лікувальних мінеральних вод визначені показання для бальнеолікування. Грязьові курорти отримали розвиток в місцевостях з покладами лікувальних грязей (пелоїдів), або вони розташовані недалеко від їх родовищ. Серед лікувальних грязей прийнято виділяти шість типів: сульфідні, торф’яні, сапропелеві (прісноводні мули), сопкові, гідротермальні грязі, глинисті мули. У лікуванні ширше використовують мулові сульфідні і торф’яні пелоїди. Кліматичні курорти функціонують в місцевостях із специфічними властивостями кліматичних умов різних типів (приморський, степовий, лісовий та ін.). Як правило, бальнеогрязьові курорти також відрізняються особливостями клімату і впливають комплексно на фізіологічний стан організму. Нижче приведено абетковий перелік основних вітчизняних курортів [24].

На грязевих курортах використовується мулова грязь солоних озер і лиманів, сапропелева (мулова грязь прісних озер), торфова (прісна і мінералізована), а також гідротермальна і сопкова (вулканічного походження). До цих курортів належать: Бердянськ, Гопри, Євпаторія, Маріуполь, Куяльницький, Слов’янськ, Феодосія, Саки.

Кліматичні курорти: основні види лікування  повітряні і сонячні ванни, а також купання. Крім основних видів курортного лікування, для посилення дії лікувальних факторів у лікувальний комплекс включають фізіотерапевтичні процедури, лікувальне харчування, лікувальну фізичну культуру. До цих курортів належать: Ірпінь, Буча, Ворзель, Конча-Заспа, Пуща-Водиця, Соснівка, Одеський курортний район, Південний берег Криму, Закарпатська група курортів, Яремче, Бердянськ, Кирилівка.

Більшість курортів, що мають кілька лікувальних факторів, відносять до курортів змішаного типу  бальнеогрязевих, бальнеокліматичних, кліматогрязевих, кліматобальнеогрязевих. Виділяють також курорти з особливими, унікальними природними факторами.

До курортів з кількома лікувальними факторами в Україні належать:

 бальнеокліматичні: Верховина, Звенигород, Конча-Заспа;

 бальнеогрязеві: Великий Любінь, Миргород, Моршин, Трускавець, Шкло;

 кліматогрязеві: Аркадія, Бердянськ, Маріуполь, Кирилівка, Куяльницький;

 кліматобальнеогрязеві: Євпаторія, Кирилівка, Феодосія [3].

Мінеральні курорти перебувають, як правило, в екологічно чистих місцях, місцях з мінеральними природними джерелами, позитовно впливають

на шлунково-кишковий тракт, обмін речовин.

Термальні курорти розташовані поблизу термальних джерел, тобто джерел, де з-під землі б’є тепла, а часом і гаряча вода, у якій корисно просто плавати. Для цього й створюються спеціальні басейни. Корисно для кровообігу, кісткової системи організму, м’язів та для підняття імунітету.

Радонові шахти (штольні)  дуже корисні для лікування дихальних органів. Основний ефект виходить від того, що перебуваючи усередині радонової шахти, де висока температура й дуже висока вологість, організм одержує ефект біосауни.

В окремий тип також виділяються і гірськокліматичні курорти. До основних лікувальних особливостей гірськокліматичних курортів відносяться: підвищені чистота, іонізація повітря, сонячна радіація, знижений парціальний тиск кисню та ін. [4].

За характером природних лікувальних ресурсів курорти України поділяють на:

 курорти державного значення;

 курорти місцевого значення.

До курортів державного значення належать природні території, що мають особливо цінні та унікальні природні лікувальні ресурси і використовуються з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань.

До курортів місцевого значення належать природні території, що мають загальнопоширені природні лікувальні ресурси і використовуються з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань. За своєю медичною спеціалізацією курорти України поділяють на:

 курорти загального призначення;

 спеціалізовані курорти для лікування конкретних захворювань.

Медичний профіль (спеціалізація курортів) визначається з урахуванням властивостей природних лікувальних ресурсів.

За характером природних лікувальних факторів курорти України поділяють на кілька типів (або профілів):

 бальнеологічні курорти;

 грязеві курорти;

 кліматичні курорти;

 курорти з кількома лікувальними факторами.

Бальнеологічні курорти: основний лікувальний фактор  мінеральні води, що застосовуються у вигляді ванн, душів, для пиття, інгаляцій, зрошування, промивання тощо. До цих курортів належать: Поляна, Сонячне Закарпаття, Немирів, Біла Церква, Миронівка, Хмільник, Моршин, Трускавець, Верховина, Карпати, Квітка Полонини, Миргород, Шкло, Синяк, Лю-бінь Великий, Гірська Тиса, Шаян, Свалява, Усть-Чорна, Солоний Лиман, Горинь, Черче, Березівські мінеральні води, Рай-Оленівка, Старобільськ [4].

Грязеві курорти: основний лікувальний фактор  грязь, що застосовується у вигляді ванн, аплікацій, тампонів, компресів тощо. На грязевих курортах використовується мулова грязь солоних озер і лиманів, сапропелева (мулова грязь прісних озер), торфова (прісна і мінералізована), а також гідротермальна і сопкова (вулканічного походження). До цих курортів належать: Бердянськ, Гопри, Євпаторія, Маріуполь, Куяльницький, Слов'янськ, Феодосія, Саки [3].

Кліматичні курорти; основні види лікування  повітряні і сонячні ванни, а також купання. Крім основних видів курортного лікування, для посилення дії лікувальних факторів у лікувальний комплекс включають фізіотерапевтичні процедури, лікувальне харчування, лікувальну фізичну культуру. До цих курортів належать: Ірпінь, Буча, Ворзель, Конча-Заспа, Пуща-Водиця, Соснівка, Одеський курортний район, Південний берег Криму, Закарпатська група курортів, Яремча, Бердянськ, Кирилівка.

Розділ 2. Курорти України