Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

M04514

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
333.16 Кб
Скачать

11

Текст 4 4.1.Докомунікативні завдання:

4.1.1.Схарактеризуйте основні типи скорочень слів та відновіть повні назви наведених: Д-1, ТО-1. 4.1.2.Доберіть до поданих слів омоніми, поясніть їх значення: прилад — пристрій, професійний — професіональний, завдання — задача, жорсткий — жорстокий,

стримувати — утримувати.

4.1.3.Поясніть поняттєвий зміст термінів: діагностування, стан,

агрегат, вузол, експлуатація, конструкція, станція, гальмо, пробіг автомобіля, система, прилад, параметри, датчик.

4.1.4.Визначте граматичну основу наведеного речення:

Вбудовані засоби діагностування дають змогу водієві постійно контролювати стан гальмової системи, витрату палива, токсичність відпрацьованих газів, а також вибрати найекономічніші й безпечні режими роботи автомобіля або своєчасно припинити рух у разі аварійної ситуації.

4.2. Притекстові завдання:

4.2.1.Прочитайте текст, дотримуючись усіх орфоепічних норм. Назвіть специфічні звуки української мови й знайдіть у тексті слова, в яких є такі звуки.

4.2.2.Поділіть текст на абзаци.

4.2.3.Запишіть 5-7 ключових слів і словосполучень. Діагностування дає змогу оцінити технічний стан автомобіля в

цілому й окремих його агрегатів і вузлів (складальних одиниць) без розбирання, виявити несправності, для усунення яких потрібні регулювальні або ремонтні роботи, а також прогнозувати ресурс автомобіля. За часом проведення діагностування поділяють на: періодичне (здійснюється після певного пробігу автомобіля) неперервне. Залежно від завдань, які вирішуються, розрізняють два види діагностування: перше (Д-1) і друге (Д-2). Під час Д-7, що, як правило, виконується перед ТО-1 і в процесі його, визначають технічний стан агрегатів та вузлів, які забезпечують безпеку руху й придатність автомобіля до експлуатації. Під час Д-2, що здебільшого здійснюється перед ТО-2, оцінюють технічний стан агрегатів, вузлів і систем автомобіля, уточнюють обсяги робіт з ТО-2 та визначають, чи потрібен ремонт. Засоби діагностування бувають: а) зовнішні; б) вбудовані. Зовнішні засоби діагностування не входять до конструкції

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

12

автомобіля. До них належать: стенди; переносні прилади; пересувні станції, укомплектовані потрібними вимірювальними пристроями. Вбудовані засоби діагностування є складовою частиною автомобіля. Це датчики та прилади на панелі приладів. їх використовують для неперервного або досить частого визначення параметрів технічного стану автомобіля. Вбудовані засоби діагностування дають змогу водієві постійно контролювати стан гальмової системи, витрату палива, токсичність відпрацьованих газів, а також вибрати найекономічніші й безпечні режими роботи автомобіля або своєчасно припинити рух у разі аварійної ситуації (за Кисликовим В. Ф.,

Лущиком В. В.).

4.3. Комунікативні завдання:

4.3.1.Запропонуйте найточніший варіант заголовку до цього тексту.

4.3.2.Запишіть п’ять – сім ключових слів та словосполучень. 4.3.3.Складіть називний план.

4.3.4.Підготуйтесь до дискусії на тему: « Діагностування технічного стану автомобілів».

 

Текст 5

 

 

 

5.1.Докомунікативні завдання:

 

 

5.1.1.Доберіть

синоніми

і

визначте

частиномовну

характеристику поданих слів: ідея, комунікації, більш, довготривалий,

інший, можливість, діяльний, дозвіл, дорога, загальний.

5.1.2.Утворіть від власних назв прикметники за допомогою суфікса –ськ і запишіть їх: Вавилон, Євфрат, Греція, Ладога, Візантія, Азія, Німеччина, Англія, Африка, Сицилія, Константинополь.

5.1.3.Провідміняйте разом з іменником подані дати. 5.1.4.Схарактеризуйте основні типи скорочень слів та відновіть

повні назви наведених: до 16 ст. до н.е., до 595 р. до н.е., 2400 км, 4м, 75 тис.км., 10 ст., в 5-ти напрямках, 50-70 чол.

5.1.5.Визначте граматичну основу наведеного речення: З

розвитком суспільства відбувався розподіл праці, виник обмін товарів між ремісниками та хліборобами, що спонукало до вдосконалення транспорту.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

13

5.2. Притекстові завдання:

5.2.1.Прочитайте текст, дотримуючись правил інтонаційного передавання змістового навантаження і запишіть 5-7 ключових слів.

5.2.2.Передайте одним складним реченням зміст тексту.

Виникнення та розвиток транспорту

При первісно-общинному ладу людина використовувала тварин; в умовах рабовласництва з появою приватної власності та розподілом людей на класи почали розвиватися держави, вимоги до транспорту підвищились. Розвитку набув водний транспорт, караванні шляхи, візки у вигляді волокуш та нарт пересували великі тварини. Звідси був один крок до створення колісних візків. Виникнення колеса визнано найвизначнішим винаходом людського генія. При феодалізмі зростав обсяг перевезень – проводилися роботи з розширення морських, річкових комунікацій, штучних шляхів сполучення. Сформувались фактори, які гальмували процес розвитку наземних видів транспорту – феодальна власність на землю, тому виникла ідея про повітряний транспорт.

Вумовах капіталізму транспорт став самостійною галуззю, який здійснював перевезення пасажирів й вантажу за певну плату. Транспорт – це основа розвитку цивілізації.

Із розвитком суспільства відбувався розподіл праці, виник обмін товарів між ремісниками та хліборобами, що спонукало до вдосконалення транспорту. Із утворенням держав відбувалась міждержавна торгівля, що зробило свій внесок в розвиток транспорту.

Із сивої давнини відомі трубопровідний, водний та тваринний види транспорту. Так, спроби побудувати канал між Середземним та Червоним морем належать:

- до ХVIст. до н.е. (правління Рамзеса ІІ);

- до 595 р. до н.е. (Нехао) (перешкодили жриці); - а через 100 років при Дарії І моря були з’єднані.

ВVI ст. до н.е. у Вавилоні паралельно Євфрату був збудований судохідний канал довжиною 600 км, а в портах Греції – моли, причали, доки, ремонтні майстерні.

Винахід колеса сприяв створенню наземних сухопутних доріг. В VI ст. до н. е. Дарій І створив мережу суходольних доріг на просторі

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

14

між Егейським морем та Персидською затокою, її основу складала царська дорога завдовжки 2400 км, приблизно через кожні 25 км на ній були споруджені станції з різними службами та приміщеннями. Уздовж дороги були збудовані храми та палаци. Намісники областей повинні були постійно дбати про стан дороги та безпеки руху мандрівників та купців.

Перші згадки про трубопроводи з бамбука, для зрошування полів у Китаї, датуються 5 тисячоліттям до н. е. В цей час в Єгипті на морському та річковому транспорті працювало 700 тис. осіб. Виконувалось перевезення будівельних матеріалів (блоки каміння до 3 т).У IV–V ст. до н. е. побудована трієра – судно водозміщенням 100 т, яка мала 86 весел, швидкість 6 вузлів, довжину – 40 м, ширину

– 4м, посадку – 2м. В III ст. до н. е. збудовано мережу доріг, що сполучала столицю з провінціями.

Найбільшу мережу сухопутних доріг, що частково збереглись до наших днів, створила Римська імперія – 75 тис. км. Це радикальна схема з центром на пл. Форуму в Римі, від якої променями розходились в 5-ти головних напрямках дороги на: Азію з переправою через Адріатичне море до Балканського півострова і Грецію та Херсонес; Візантія – Азія; Німеччина – Англія; Африка з переправою через Месиньку протоку в Сицілію та Карфаген. Технологія будівництва цих доріг дуже висока, багато народів почали будувати такі конструкції дороги в ХІХ-ХХ ст. н. е., а дві тисячі років до н. е. – це був період розвитку людського суспільства, коли торгували та воювали переважно з сусідами. Скромні можливості транспорту обмежували діяльність негоціантів та полководців. Процес формування древніх держав, таких як: Єгипет, Персія, Рим, Візантія та Київська Русь супроводжувався розвитком транспорту, що підтримував не тільки їх господарську цілісність, а і територіальну єдність. Організація транспорту в кожній із цих держав враховувала особливості способу виробництва та своєрідність природних умов.

Характеристика одного з найбільших кораблів Єгипту (220 –204 р. р. до н.е.) – тесароконтера: довжина 125 м, висота 22 м, 40 рядів весел, 4000 гребців, 400 матросів, 3000 воїнів, борти оснащені кріпосною стіною з 24 баштами, на носі закріплено 7 таранів, на кормі 4 керма управління, кожне довжиною 15 м, 4 дерев'яних та 8 залізних якорів.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

 

15

На початку

н.е. на морі було близько 1000 кораблів.

7- 8 століття н.е.

– жодні податки за користування каналами не

збирались. 8 століття н.е. – Київська Русь. Водний шлях “з варяг в греки”: Константинополь – Київ – Новгород – Балтійське море (Дніпро – волоком на р. Ловать, Ільмень озеро, р. Волхов, Ладозьке озеро, р. Нева).

З VIII ст. у Європі з'являються податки за використання шляхів сполучення: збори за зберігання вантажу, портовий збір, мостовий збір, за навантаження, розвантаження, огляд. Ці прибутки повинні були направлятись на ремонт та утримання шляхів сполучення. В деяких державах діяло перевантажне право, за яким купець повинен був перевантажувати вантаж із свого транспортного засобу на засіб феодала, по землі якого він проїжджав. Було поширене право, за яким будь-який вантаж, що впав з возу на землю, ставав власністю володаря землі.

У IX ст. розквітло піратство. В X ст. у поході Олега (910 р.) – використана технічна новина, що здивувала греків. Описані воїни, які підійшовши до берега, витаскували лодії на землю, ставили їх на колеса і, піднявши вітрила, підступили до міста (вхід в бухту греки загородили великим залізним ціпом). Історики вважають, що були перетягнуті легкі кораблі на катках через водорозділ. Київський флот складався в середньому із 500 лодій.

Лодія виготовлювалаcь із стволів довжиною 10-15 м, видовблена всередині, придатна через низьку стійкість для плавання по річках. Для плавання на морі лодія складала основу, на яку набивались дошки, що збільшувало розміри, вантажопідйомність і

стійкість. В подальшому лодії

вироблялись цілком з дошок.

Екіпаж

нараховував 40-60 чол. У

XIII ст. розбій на шляхах

досяг

найбільшого розмаху. В середні віки прискорення економічного розвитку різних країн пов'язано з удосконаленням морського і річкового судноплавства. В цей час на річкових шляхах отримало розповсюдження будівництво шлюзів. Будівництво шлюзів з воротами почалось в ХІV сторіччі в Нідерландах, а в V сторіччі – в Італії. Пізніше всі європейські країни почали будівництво каналів та шлюзів. Удосконалення конструкції кораблів, вітрильної оснастки та наукові досягнення сприяли відкриттю та освоєнню великої кількості невідомих земель, переділу світу. Це привело до того, що морський транспорт прискорив соціально-економічний розвиток країн, які

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

16

займали вигідне транспортно-географічне положення. Активізація торгівлі та накопичення капіталу в цих країнах підготувало промислову революцію, що в кінцевому рахунку сприяло утвердженню в них нового капіталістичного способу виробництва.

ХVІ століття ознаменовано не тільки розвитком водного транспорту, а й використанням першого штучного конвейєра та рейкової колії в гірничій справі. В цей час у Росії було затверджено ямський наказ, згідно якого були організовані через 30-40 верст опорні пункти, де відбувалась зміна коней чи екіпажу – прообраз сучасної системи тягових плечей на міжміських автомобільних сполученнях. В ХVI ст. козаки почали будувати судна – чайки довжиною до 60 м, шириною 10-12 м, глибиною до 8 футів (1 фут – 30,48 см). Чайки знаходились над поверхнею води на 2,5 фута, тому в хвилях важко помітити, екіпаж нараховував 50-70 чол.

Через 100 років в Росії було засновано управління водних та суходольних шляхів сполучення, яке мало характер військової установи. В цей час у світі почався бурхливий розвиток прототипів сучасних видів транспорту. В 1769 році відбувся іспит першого прообразу автомобіля. 1783 рік ознаменувався польотом на повітряній кулі. В 1803 році пройшли з успіхом іспити паровозу. В 1810 році пропонується ідея переміщення вантажів в трубному просторі з використанням енергії повітря, а вже в 1843 році діяло перше пневмоконтейнерне сполучення. В 30-х роках XIX століття на золотих копальнях Сибіру та Уралу почали транспортувати тверді матеріали по трубах (гідротранспорт). В 1852 році відбувається перший політ дирижабля. В середині XIX століття отримує широке розповсюдження будівництво залізниць у всіх країнах світу. В Росії у 1865 році було створено міністерство шляхів сполучення, котре отримало цивільний статус. А вже в 1869 році були започатковані безпересадкові перевезення вантажів та пасажирів за угодами між приватними залізницями. Перший російський нафтопровід був побудований на околиці м. Баку під керівництвом Д. І. Менделєєва в 1878 році. Між тим розвиток автомобільного та повітряного видів транспорту стримувався відсутністю потужного і легкого двигуна. Тільки в 1885 році з винаходом двигуна внутрішнього згоряння склались сприятливі умови для розвитку цих видів транспорту (Яцківський Л.Ю.,

Зеркалов Д.В.).

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

17

5.3. Комунікативні завдання:

5.3.1.Визначте тему тексту. 5.3.2.Запишіть опорний конспект тексту.

5.3.3.Складіть довідкову анотацію на запропонований текст. 5.3.3.Поясніть походження іменника транспорт.

5.3.4.Підготуйте розгорнуту відповідь на запитання: Які описані етапи розвитку транспорту у фаховій літературі?

Текст 6 6.1.Докомунікативні завдання:

6.1.1.Поставте, замість крапок, відповідно до чинних норм правопису пропущені літери, м’який знак чи апостроф, підкресліть їх та обґрунтуйте правилами.

6.1.2.Розкрийте дужки і запишіть слова, дотримуючись правил чинного правопису.

6.1.3.Утворіть від іменників ІІ відміни чоловічого роду на нульове закінчення форму родового відмінка однини та обґрунтуйте вибір закінчень: агрегат, автомобіль, вал, візок, водій, двигун, диференціал, діапазон, кузов, кут, міст, момент, напрямок, об’єкт, огляд, рух, салон, підвісок,час.

6.1.4.Випишіть із тексту антоніми до слів: автоматичний,

збільшення, роз’єднання, зчеплення.

6.2. Притекстові завдання:

6.2.1.Передайте зміст тексту одним реченням. 6.2.2.Прочитайте текст і поділіть його на абзаци. 6.2.3. Визначте в кожній частині тексту ключові слова.

6.2.4.Визначте, до якого функціонального стилю належить поданий текст, проаналізуйте його стильові ознаки.

Загальна будова автомобіля

Будь/який автомобіль складається з тр..ох основних частин: двигуна, шасі, кузова. Двигун перетворює теплоту, що виділяється під час ..горяння палива, на механічну роботу руху. Ша…і становить основу для розміще…я двигуна, кузова, мостів з колесами, підвісок і(й) систем керува…я. До складу ша…і входять: трансмі..ія, ходова

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

18

частина, механізми керува…я. Трансмі…ія автомобіля слугує для передава…я зуси…я оберта…я від двигуна до ведуч..х коліс та зміни цього зуси…я. До трансмі…ії належать: ..чеплення, коробка передач, карда…а передача, головна передача; ди…еренціал; приводні вали коліс (півосі). ..чеплення призначається для плавного передава….я крутного момент.. від двигуна до ін ..ших агрегатів і(й) вузлів трансмі..ії та тимчасового роз/єдна…я їх. Воно ро..ташовується між двигуном і(й) коробкою передач. Коробка передач слугує для зміни в(у) широкому діапазоні крутного момент.., що передається від

..чеплення до карда….ої передачі автомобіля, роз/єдна…я їх, а також зміни напряму оберта….я карда….ого вала, тобто забе..печує рух автомобіля заднім ходом. Карда…а передача призначається для передава….я крутного момент.. від коробки передач до головної передачі під кутом, що змінюється. Головна передача слугує для збільше….я крутного момент.. (зменше….я частоти оберта…я) та передава….я його на приводні вали. Ди…еренціал забе..печує оберта….я ведуч..х коліс автомобіля з неоднаковою частотою, що необхідно під час руху на поворотах і по не/рівній дорозі. Приводні вали коліс (півосі) призначаються для передава….я крутного момент.. від диф…еренціал.. до ведуч..х коліс. Ходова частина автомобіля — це візок, що складається з рами переднього й(і) заднього мостів, підвісок та коліс. До механізмів керував….я належать: рульове керував…я, що призначається для зміни напряму руху автомобіля; гальмова система, яка призначається для зниже…я швидкості автомобіля аж до повної зупинки й утрима….я його на місці. Кузов автомобіля призначається для розміще….я вантажів, водія та пасажирів. Кузов вантажних автомобілів складається з кабіни водія й(і) вантажної платформи, а кузов легкових автомобілів — суцільно/металевий. Залежно від взаємного розташував…я двигуна, ша..і й(і) кузова розрізняють такі компонував…я: вантажних автомобілів, легкових, автобусів. У вантажних автомобілів най/поширеніші такі компонував….я: капотне (двигун ро..міщується в(у) капоті); бе..капотне (двигун повніст..ю або частково розміщується в(у) кабіні водія). В(У) легкових автомобілів двигун може розташовуватися в(у) передній або задній частині, й(і) ведуч..ми є задні або передні колеса. Здебільшого двигун ро..міщується спереду з приводом на задні колеса. Автомобілі з переднім ро..ташува…ям двигуна й(і) передніми ведуч..ми колесами також не/мають карда…ої

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

19

передачі та пі..карда…ого короба, що ..мен..шує масу автомобіля й робить їхній салон просторішим та комфортабельнішим. Автомобілі з переднім приводом характеризуються доброю стійкіст..ю під час руху з високою швидкіст..ю. їхній недолік — зниже….я ..чепле….я ведуч..х коліс із(з) дорогою під час руху на під/йомі. В(У) автомобілях підвищеної прохідності крутний момент від двигуна передається на передні й задні колеса. Автобуси компонують за такими схемами: з переднім розміще…ям двигуна; із(з) заднім розміще…ям двигуна; із(з) розміще….ям двигуна під підлогою (Кисликов В. Ф., Лущик В. В.).

6.3. Комунікативні завдання:

6.3.1.Спрогнозуйте за заголовком, про що йдеться у тексті. 6.3.2.Назвіть три основні частини автомобіля. 6.3.3.Запишіть п’ять – сім ключових слів та словосполучень.

6.3.4.Складіть три види планів: питальний, тезовий, називний.

Текст 7 7.1.Докомунікативні завдання:

7.1.1. Доберіть 10 термінів, до складу яких входять міжнародні препозитивні словотвірні елементи: авто-, авіа-, гідро-, інфра-,

електро-, радіо-, геліо-, біо-.

7.1.2.Визначте спосіб творення наведених термінів:

трубопровідний, електротранспорт, метрополітен, інфраструктура,зовнішньоекономічний, проектно-конструкторський, Кабмін.

7.1.3 З’ясуйте значення наведених слів, у разі необхідності користуючись тлумачним і термінологічним словниками: транспорт,

система, інфраструктура, навігація, кодекс, ресурси.

7.1.4.Умотивуйте й розставте розділові знаки в наведеному фрагменті тексту: До складу залізничного транспорту входять підприємства залізничного транспорту що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів рухомий склад залізничного транспорту залізничні шляхи сполучення, а також промислові будівельні торговельні та постачальницькі підприємства навчальні заклади технічні школи дитячі дошкільні заклади заклади охорони здоров'я фізичної культури та спорту культури науково-дослідні проектно-конструкторські організації підприємства промислового залізничного транспорту та

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

20

інші підприємства установи та організації незалежно від форм власності що забезпечують його діяльність і розвиток.

7.2. Притекстові завдання:

7.2.1.Прочитайте текст, дотримуючись правил інтонаційного передавання змістового навантаження.

7.2.2.Визначте в кожній частині тексту ключові слова.

7.2.3.Перекажіть стисло текст, послуговуючись ключовими

словами.

Єдину транспортну систему України становлять:

-транспорт загального користування (залізничний, морський, річковий, автомобільний і авіаційний, а також міський електротранспорт, у тому числі метрополітен);

-промисловий залізничний транспорт;

-відомчий транспорт;

-трубопровідний транспорт;

-шляхи сполучення загального користування.

Єдина транспортна система відповідає вимогам суспільного виробництва та національної безпеки, має розгалужену інфраструктуру для надання всього комплексу транспортних послуг, у тому числі для складування і технологічної підготовки вантажів до транспортування, забезпечення зовнішньоекономічних зв'язків України.

До складу залізничного транспорту входять підприємства залізничного транспорту, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів, рухомий склад залізничного транспорту, залізничні шляхи сполучення, а також промислові, будівельні, торговельні та постачальницькі підприємства, навчальні заклади, технічні школи, дитячі дошкільні заклади, заклади охорони здоров'я, фізичної культури та спорту, культури, науково-дослідні, проектноконструкторські організації, підприємства промислового залізничного транспорту та інші підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, що забезпечують його діяльність і розвиток.

До земель залізничного транспорту належать землі, надані в користування підприємствам і організаціям залізничного транспорту відповідно до чинного законодавства України. До складу цих земель входять землі, які є смугою відведення залізниць, а саме землі, надані під залізничне полотно та його облаштування, станції з усіма

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com