Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалаврская Новик.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
207.36 Кб
Скачать

Висновки до розділу

Англійська література XIX століття і, перш за все, вікторіанський роман, по праву вважається однією з найбільш значущих і викликають постійний науковий інтерес сторінок історії європейської літератури: письменники - вікторіанці, одночасно спираючись на традиції своїх попередників і розробляючи нові теми, мотиви і прийоми, збагатили англійську реалістичну прозу, їхні твори стали фундаментом для найважливіших відкриттів англомовної літератури XX століття. При цьому немає жодних сумнівів у тому, що найважливіша роль у становленні вікторіанського роману і ширше - реалістичної естетики - поряд з Ч. Діккенсом, У.М. Теккереєм, Т. Гарді і ін, належить і жінці - письменниці XIX століття Джейн Остін. Її переконаність у необхідності зміни ідеологічних установок епохи, суспільного устрою, традиційних сімейних норм і укладу, готовність до утвердження нових соціокультурних установок знайшли цілком закономірне і адекватне вираження в її художній творчості.

Проблема «жінка і суспільство» представляється складною і багатоаспектною і від того досі викликає численні дискусії. Зі сфери суспільної і соціально-політичної вона висунулася в даний час, в першу чергу, в область науково-теоретичних філософських, соціологічних, історичних, культурологічних і навіть економічних та юридичних досліджень, в яких знаходить застосування так званий гендерний підхід (який є, зауважимо, не тільки частиною сучасної гуманітарної науки, але безпосередньо впливає на аналіз відносин - соціальних, духовних і т. д., на структурно - функціональний статус чоловіка і жінки) до осмислення тих чи інших аспектів людської діяльності і буття: сфера почуттів, емоційні реакції, поведінкові стереотипи, специфіка взаємовідносин зі світом, форми освоєння і присвоєння культурних цінностей існують в чоловічому та жіночому варіантах.

У силу сформованої літературної традиції більшість авторів - чоловіки. І «жіночій» літературі для того, щоб зайняти свою нішу, необхідно позиціонувати себе як своєрідне і незалежне культурне явище. Необхідно знайти інший, відмінний від «чоловічого», підхід до літературної діяльності. Жінка - автор, описуючи свою модель бачення і розуміння світу, робить акцент на особистих спостереженнях і переживаннях, вона шукає особливі способи сприйняття і оцінки дійсності, намагаючись не загубитися в сформованих стандартах чоловічий літературної традиції. Саме це і зробило романи Джейн Остін такими популярними.

Джейн Остін по праву вважають «першою леді» англійської літератури, критик - позитивіст Льюїс ставить її в приклад Шарлотті Бронте, її «зразковий реалізм» стає основою для послідовників цього жанру. Пізніше Дж. Еліот виявляє зв'язок своїх естетичних принципів з практикою «незрівнянної» (за визначенням В. Скотта ) Джейн.

Творчість письменниці стоїть біля витоків англійського критичного реалізму XIX століття. Її літературна спадщина становлять шість романів про життя і звичаї англійського дрібнопомісного дворянства і сільського духовенства. Спостережливість Остін, як показують її романи, була надзвичайно загострена, але писала вона далеко не про все, що знала і бачила. Її цікавило психологічне підґрунтя звичайних, щоденних дій у провінційних куточках Англії. «Про таку письменницю, як Джейн Остін, не скажеш навіть, що вона оригінальна, - вона проста і природна, як сама природа», - писав один з найбільш проникливих критиків Г.-К. Честертон.

Джейн Остін - майстер побутописемництва, вона з легкістю описує характери та особи через призму тонкого гумору та іронії. Секрет нев'янучої популярності романів Джейн Остін простий: вона, на кілька століть випередивши свій час, писала про те, що так сильно хвилює людські уми та душі. Джейн Остін писала про те, як просто і непросто поєднати любов і забобони, щиру любов і необхідність «поправити» фінансовий стан за рахунок вдалого одруження. Читання будь-якого роману Джейн Остін стверджує в думці про те, що тільки той, хто сам випробував боротьбу цих суперечливих почуттів, міг так вірно їх зобразити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]