Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы по сравнительной педагогике.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
394.71 Кб
Скачать

5. Охарактеризуйте глобалізацію як чинник впливу на розвиток освіти у світі.

Реформи освіти — масштабна діяльність у формі соціального проекту із зміни змісту, структури, методів, форм освіти; зазвичай ця діяльність носить державний, останнім часом — міждержавний характер. Реформи освіти викликаються соціальними потребами, можуть носити як еволюційний, так і революційний характер, можуть ініціюватися вченими, правителями, урядом окремих країн, спільним рішенням урядів.

Реформи освіти можуть здійснюватися у межах окремого навчального закладу, підсистеми таких закладів, у масштабах усієї країни, континенту. Реформи освіти свідчать про посилення значення освіти як соціальної цінності.

Стан освіти та перспективи її розвитку значною мірою залежать від державної та суспільної політики у цій сфері. Мета, пріоритети, методи та результати освітньої політики визначаються сполученням глобальних тенденцій, національної та регіональної специфіки:

- у промислово розвинених країнах з ринковою економікою та схожими рисами соціально-політичного устрою становлення високотехнологічного суспільства та різноманітні наслідки цього процесу обумовили нові аспекти освітньої політики, яка стає усе більш важливою складовою соціальної стратегії;

- у країнах, що розвиваються, після завоювання ними політичної незалежності важливим завданням стала розробка законодавчих основ освіти. В соціальних програмах багатьох держав, що розвиваються, підкреслюється необхідність наблизитися у розвитку освіти до кращих світових стандартів.

Одним з важливих принципів соціальної політики більшості держав світу проголошується демократизація освіти.

Новітні закони про освіту й офіційна педагогічна документація передбачають:

- встановлення суворої наступності різних ступенів освіти;

- ліквідацію тупикових напрямів навчання;

- першорядну важливість підвищення якості навчання в усіх типах навчальних закладів;

- зміцнення зв'язку змісту освіти з життям;

- виховання учнів у дусі високих громадянських, моральних та естетичних ідеалів.

Реальним вираженням освітньої політики значною мірою є масштаби фінансування цієї сфери. Національні та регіональні відмінності тут дуже значні:

- у розвинених країнах витрати на освіту складають приблизно 5-7% вартості валового національного продукту;

- системи освіти більшості країн, що розвиваються, майже у 25 разів менше, ніж у розвинених країнах.

Тим не менш, навіть у розвинених країнах системи освіти відчувають ту чи іншу міру фінансового дефіциту. Левова частка фінансування зазвичай відводиться на заробітню платню педагогам (понад 70%), а на розвиток шкільної інфраструктури коштів витрачається недостатньо.

Міжнародний досвід доводить, що будь-які капіталовкладення в освіту залишаться даремними, якщо вони не пов’язані з глибокими реформами організаційного та змістового характеру.

6. Розкрийте основні тенденції розвитку сучасної світової системи освіти.

В останні десятиліття виявився новий аспект освітньої політики, пов'язаний з інтенсифікацією процесів економічної, соціальної та культурної інтеграції. В ньому знаходить вираження характерна для сучасного світу

- об'єктивна тенденція до інтернаціоналізації світу;

- зближення країн і народів;

- спільного розв’язання глобальних проблем, що виходять за національні та державні рамки.

Інтеграція здійснюється головним чином у масштабах геополітичних регіонів, які об'єднують країни з подібними умовами історичного розвитку і соціально-економічною структурою.

Найбільшу увагу міжнародні організації приділяють країнам, що розвиваються. У 80-х рр. за активної участі ЮНЕСКО були розроблені 4 нові регіональні програми розвитку освіти: для Латинської Америки та країн Карибського басейну; Африки; Азії; арабських держав.

Найбільший розвиток інтеграція отримала в Західній Європі. Головну роль у розвитку інтеграційних процесі відіграє Європейський союз (ЄС). У 1987 р. Рада міністрів освіти держав - членів ЄС затвердила програму "Еразмус". Її головна мета - сприяти розширенню обміну студентами між вищими навчальними закладами країн, що входять до ЄС. Координаційні органи ЄС у співпраці з відповідними організаціями ЮНЕСКО проводять роботу з уніфікації педагогічної термінології і параметрів національних статистик освіти. Створюється західноєвропейська система документації та інформації в галузі освіти.