Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текстовый документ OpenDocument.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Вопрос 7 контроль та оцінювання монологічного висловлювання молодших школярів

Монологічне мовлення Усний (письмовий) переказ, усний (письмовий) твір Уміння будувати усний переказ перевіряється в 1 класі в другому семестрі, в 2-4 класах – у першому семестрі. Перевірка рівня сформованості умінь складати усний твір розпочинається з 2 класу і здійснюється в другому семестрі. Перевірка умінь писати переказ розпочинається з 3 класу і проводиться в кожному семестрі.  Уміння усно переказувати чи створювати текст перевіряються індивідуально: учитель пропонує учням певне завдання (переказати текст дослівно, стисло чи вибірково; самостійно створити висловлювання на відповідну тему) і дає час на підготовку. Перевірка вміння переказувати текст письмово здійснюється фронтально: учням пропонується написати переказ тексту, прочитаного вчителем. ^ Перевіряються вміння: переказувати тексти розповідного й описового типу, прослухані або прочитані самостійно; будувати зв’язні висловлювання на задану тему; викладати матеріал логічно, послідовно; дотримуватись норм літературної мови, вдало користуючись лексичним, граматичним багатством мови. ^ Матеріал для контрольного завдання:

    1. Переказ. Матеріалом для переказу (усного чи письмового) може бути текст-розповідь, опис чи міркування. Обсяг тексту для переказу орієнтовно визначається так:

Клас

Кількість слів

Для усного переказу

Для письмового переказу

1

50 – 55

-

2

60 – 65 

І семестр – 40-45 ІІ семестр – 50-55

3

70 – 75

І семестр – 60-65 ІІ семестр – 70-75

4

80 – 90

І семестр – 80-85 ІІ семестр – 90-100

Примітка: обсяг письмових переказів для 2 класу подається як орієнтир для навчальних переказів. Письмові перекази в 3 класі учні пишуть за колективно складеним планом, а в 4 – план переказів школярі складають самостійно.

Вопрос 9 естетичне виховання на уроках трудового навчання

Роль естетичного виховання у формуванні особистості, її всебічному розвитку важко переоцінити. Вже давнини відзначали значення краси у житті й діяльності. Винятково велика і багатоманітно вплив мистецтва, як найважливішого елемента вроди й естетичного ставлення до дійсності на людини. Воно сприяє розвитку свідомості людини та почуттів особистості, її поглядів й переконань, великій ролі грає у формуванні моральності, створює умови для духовного вивищення людини.

Естетичне освоєння дійсності людиною не лише лише діяльністю сфері мистецтва: у тому чи іншого формі воно присутній у будь-якій творчої діяльності. Інакше кажучи, людина виступає художником як тоді, що він безпосередньо створює витвори мистецтва, присвячує себе поезії, живопису або музики. Естетичне початок закладено у самому людській праці, у його діяльності, спрямованої на перетворення навколишнього життя себе. Естетичне розвиток особистості починається у ранньому віці. Дуже важко формувати естетичні ідеали, художній смак, коли природжена людська особистість склалася. Слід звернути особливу увагу на естетичне виховання шкільного віку, починаючи з початкових класів. У зв'язку з цим зростає роль вчителів, які, здійснюючи освітній процес, компетентно вирішують виховні завдання, зокрема завдання естетичного виховання молодших школярів.

Проведене нами анкетування вчителів початкових класів показало, що у практиці педагоги часто вже не усвідомлюють повною мірою важливості естетичного виховання у процесі навчання, тому виховний потенціал шкільних предметів залишається нереалізованим. Слід назвати такі дисципліни, як образотворче мистецтво, музика, світ довкола себе, літературне читання, витоки, і навіть трудове навчання.

Усе визначило вибір 

теми дослідження – "Естетичне виховання молодших школярів під час уроків трудового навчання".

Об'єкт дослідження - естетичне виховання молодших школярів як педагогічне явище.

 Предмет дослідження - діяльність вчителя початкових класів по естетичному вихованню школярів під час уроків трудового навчання.

Мета дослідження: обгрунтувати зміст діяльності вчителя початкових класів по естетичному вихованню молодших школярів під час уроків трудового навчання.

Досягнення поставленої мети пов'язані з рішенням наступних завдань:

1. Розкрити поняття, завдання, шляху реалізації естетичного виховання.

2.Охарактеризовать вікові особливості розвитку пізнавальної сфери молодших школярів.

3. Виявити рівень реалізації вчителями початкових класів завдань естетичного виховання школярів у процесі трудового навчання.

4. Визначити і описати основних напрямів естетичного виховання молодших школярів під час уроків трудового навчання.

5. Уявити досвід розробки і проведення уроків трудового навчання у початковій школі.

У процесі дослідження використовувалися такі методи, як вивчення наукової літератури та тих нормативних документів, вивчення продуктів діяльності дітей, анкетування вчителів, стеження діяльністю дітей, узагальнення педагогічного досвіду.

З метою вивчення особливостей роботи вчителів початкових класів по естетичному вихованню школярів під час уроків трудового навчання нами провели анкетування. У дослідженні брали участь 14 людина. Це 8 вчителівВохтожской середньої школи № 1, 4 вчителяВохтожской середньої школи №2, вчитель школи №40 і саме вчителі школи №23 р. Вологди.

Респондентам було запропоновано анкета (див. додаток 1), що складається з 9 питань: 3 відкритих питання й 6 закритих питань. Питання 1 передбачає вибір одного варіанти відповіді, а питаннях 4, 5, 6, 7 може бути вибір кількох варіантів відповіді. У змістову частину питання припускали виявлення думок вчителів за такими позиціям:

· необхідність розв'язання завдань естетичного виховання у процесі навчання (питання 1);

· шкільні предмети, які мають великі можливості у естетичному вихованні (питання 2);

· взаємозв'язок трудового навчання коїться з іншими шкільними дисциплінами у сфері естетичного виховання (питання 3);

· сутність терміна "естетика праці"; найповніший відповідь буде за виборі запропонованих варіантів відповіді (питання 4);

· елементи процесу праці, що сприяє естетичному вихованню; процес праці включає й чіткість, правильність дій, і творчість дітей (питання 5);

· естетика робочого місця учня (питання 6);

· вимоги, якими керуються вчителя під час виборів об'єкта праці (питання 7);

· методи роботи вчителя, які у більшому ступеня сприяють естетичному вихованню під час уроків трудового навчання (питання 8);

· ефективність виконання завдань естетичного виховання початковій школою нині (питання 9).