Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_Barlanitska_M_O_FUb-1-13.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
81.62 Кб
Скачать

Типи рольових конфліктів

У різних джерелах налічується від 4 до 16 типів рольових конфліктів, найчастіше зустрічаються такі: а) інтрарольовий — внутрішній конфлікт між різними компонентами або різновидами однієї і тієї ж ролі; б) інтеррольовий — внутрішній конфлікт між несумісними (дивергентними) ролями, які грає один індивід; в) інтраперсональний — внутрішній конфлікт між різними моделями однієї і тієї ж ролі; г) інтерперсональний — зовнішній конфлікт між несумісними (дивергентними) ролями різних людей.

В основі внутрішніх рольових конфліктів лежать протиріччя між рольовою поведінкою людини та його уявленням про себе як про суб'єкта цієї ролі. Він виникає тоді, коли людина приймає психологічну роль тільки зовні, на рівні поведінки, але не може прийняти її внутрішньо, на рівні переживання, вважати своєю. Ситуація внутрішнього рольового конфлікту може виникати, коли людина змушена прийняти психологічну роль під тиском зовнішніх обставин. Внутрішній рольовий конфлікт може виникати і в ситуації, коли до однієї й тій же ролі пред'являються суперечливі очікування з боку різних суб'єктів або груп, які неможливо задовольнити одночасно.

В основі зовнішніх рольових конфліктів найчастіше лежать протиріччя між реальною рольовою поведінкою людини та рольовими очікуваннями з боку оточуючих. Він виникає в ситуаціях, коли людина не хоче або не може виконувати ту соціальну роль, яку вона повинна грати відповідно до свого положення в групі, або не приймає соціальні рольові стереотипи та норми, прийняті в суспільстві. В результаті такого порушення з боку соціуму можуть слідувати санкції різного ступеня суворості. Зовнішній рольовий конфлікт може виникати також при зміні людиною рольової поведінки. Прагнення відігравати нову роль натрапляє на старі очікування, що сформувалися в групі, які змушують людини повертатися в попередню роль.

Внутрішній і зовнішній конфлікти можуть переходити один в одного. Піддаючись груповому тиску та змінюючи свою рольову поведінку на соціально бажану, людина «заганяє» конфлікт усередину. Навпаки, якщо він по внутрішньому спонуканню «скидає» з себе небажану роль, то конфлікт переходить у зовнішній. Конформні та гіперсоціалізовані особистості тяжіють до внутрішнього рольового конфлікту, що, по суті, є невротичним реагуванням на ситуацію. Особистості, що відрізняються психопатичною дезадаптацією, навпаки, схильні до зовнішнього.

Конфлікти бажань - зіткнення кількох бажань у свідомості однієї людини або зіткнення свідомостей декількох людей (груп) з приводу того самого бажань

Конфлікти норм поведінки - зіткнення цінностей, норм поведінки, життєвого досвіду при взаємодії та спілкуванні людей (груп). Причини виникнення конфліктів, класифікованих у такий спосіб, наведені у таблиці

Причини виникнення конфліктів в організаціях

Загальні причини конфліктів

Конкретизація причин різних типів конфліктів

Причини внутрішньоособистісного конфлікту.

Причини міжособистісного, внутрішньогрупового та міжгрупового конфліктів.

Конфлікт ролей

Очікування від людини неадекватних рольових дій (з боку суспільства, конкретної організації, управлінського персоналу).

Неадекватне виконання соціальних ролей учасниками спільної діяльності та управлінської взаємодії (різне ставлення до діяльності, різні цілі діяльності).

Конфлікт бажань

Зіткнення різних бажань (потреб, інтересів тощо) у свідомості однієї людини, які можуть мати особистий характер або бути зв'язаними з діяльністю організації.

Зіткнення свідомостей різних людей (груп) щодо якогось бажання, особистого або пов'язаного з цілями організації (розподілення обмежених ресурсів, досягнення мети в процесі конкурентної боротьби).

Конфлікт норм поведінки

Зіткнення цінностей, норм поведінки, життєвого досвіду у свідомості однієї людини.

Зіткнення цінностей, норм поведінки, життєвого досвіду людей (груп) у процесі спілкування та соціальної взаємодії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]