Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-20.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
26.44 Кб
Скачать

15. Дайте характеристику Верховній Раді України , як єдиному органу законодавчої влади в Україні.

Верхо́вна Ра́да Украї́ни (ВРУ)  — єдиний законодавчийорган державної владиУкраїни, який має колегіальну будову і складається з чотирьохсот п'ятдесятинародних депутатівУкраїни, обраних строком на п'ять років на основі загального, рівного і прямоговиборчого правашляхом таємногоголосування.

Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади, що уповноважений приймати закони.

ПовноваженняВерховної Ради України реалізуються спільною діяльністю народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України під час її сесій.

Повноваження народних депутатів України визначаються Конституцією та законами України. Народні депутати України можуть добровільно об'єднуватися у фракціїза умови, що до складу кожної з них входить не менш як 15 депутатів.

Голова Верховної Ради

Керівництво Верховною Радою України здійснює Голова Верховної Ради України, який обирається народними депутатами таємним голосуванням. Згідно зі Статтею 88 Конституції України він:

веде засідання Верховної Ради України; організовує підготовку питань до розгляду на засіданнях Верховної Ради України; підписує акти, прийняті Верховною Радою України;

представляє Верховну Раду України у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав;

організовує роботу апарату Верховної Ради України;

проводить засідання Ради голів фракцій і Ради голів комітетів, на яких обговорюється порядок денний сесії. Остаточно порядок денний роботи сесії затверджується на засіданні Верховної Ради.

Голові Верховної Ради України допомагають два його Заступники, які обираються народними депутатами таємним голосуванням за пропозицією Голови.

Роботу Голови Верховної Ради України і його заступників забезпечують відповідні секретаріати.

До повноважень та завдань ВРУ належать:

внесення змін до Конституції України в межах і порядку, передбачених розділом ХІІІ цієї Конституції;

призначення всеукраїнського референдуму з питань, визначених статтею 73 цієї Конституції;

прийняття законів;

затвердження Державного бюджету України та внесення змін до нього; контроль за виконанням Державного бюджету України, прийняття рішення щодо звіту про його виконання;

визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики;

затвердження загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля….

16. Охарактеризуйте законодавчий процес та інші парламентські процедури.

Кожна функція Верховної Ради України (законодавча, установча, контрольна тощо) має свій порядок здійснення, який зазвичай іменується процедурою або процесом.

Регламент Верховної Ради України виділяє законодавчу процедуру (розділ IV) та визначає порядок розгляду Верховною Радою України питань за спеціальними процедурами (розділ V), до яких віднесено: розгляд законопроектів про внесення змін до Конституції України (глава 26); затвердження Державного бюджету України і контроль за його виконанням (глава 27); порядок проведення Верховною Радою України урочистого засідання з приводу складення присяги Українському народові новообраним Президентом України (глава 28); заслуховування Верховною Радою України щорічних та позачергових послань Президента України (глава 29); порядок дострокового припинення повноважень Президента України у зв'язку з неможливістю виконання ним своїх повноважень за станом здоров'я, а також у разі усунення Президента України з поста в порядку імпічменту (глава 30) тощо. У розділі III Регламенту також визначено процедуру формування органів Верховної Ради України, обрання, призначення та відкликання її посадових осіб, а у розділі VI - процедуру розгляду питань, пов'язаних із здійсненням контрольних функцій Верховною Радою України.

Відповідно до Регламенту Верховної Ради України законодавча процедура включає такі стадії:

- внесення законопроектів (через вияв законодавчої ініціативи);

- розгляд і прийняття законопроекту за процедурою трьох читань;

- підготовку прийнятих законів до направлення на підпис Президенту України;

- підписання та оприлюднення (опублікування) закону. Кожна з цих основних стадій має окремі етапи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]