Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_1_8 (2).doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Частина 2. Організація, інформаційне забезпечення та методика економічного аналізу найважливіших показників виробничо-фінансової діяльності підприємства 229

Розділ 2.1. Інформаційне забезпечення економічного аналізу 229

2.1.1. Система інформації та її класифікація 229

2.1.2. Джерела формування інформації для економічного аналізу 233

2.1.3. Підготовка економічної інформації до аналітичної обробки та оформлення результатів аналізу 237

2.1.4. Застосування комп’ютерних технологій в економічному аналізі 239

Контрольні запитання 249

Розділ 2.2. Організація економічного аналізу 251

2.2.1. Принципи організації економічного аналізу на макро- і мікрорівнях 251

2.2.2. Організаційні форми економічного аналізу 253

2.2.3. Планування та етапи аналітичної роботи 254

2.2.4. Особливості організації економічного аналізу в умовах АРМ аналітика 259

2.2.5. Застосування ПЕОМ і економіко-логічних методів при вирішенні конкретних аналітичних задач 261

2.2.6. Розв’язання аналітичних задач при застосуванні в аналітичному процесі ПЕОМ і економіко-матема­тичних методів (ЕММ) 311

Контрольні запитання 332

Розділ 2.3. Типологія видів економічного аналізу 333

2.3.1. Класифікація видів економічного аналізу 333

2.3.2. Зміст, завдання, організація та інформаційне забез­печення поточного (ретроспективного), оперативного, перспективного (стратегічного) аналізу 339

2.3.3. Внутрішній та зовнішній економічний аналіз 344

2.3.4. Фінансовий і управлінський аналіз 348

Контрольні запитання 350

Завдання для контролю засвоєння знань 351

Розділ 2.4. Методика комплексного економічного аналізу 352

2.4.1. Системний підхід та передумови комплексного економічного аналізу 352

2.4.2. Принципи, зміст, завдання, організація та інформа­ційне забезпечення комплексного економічного аналізу 356

2.4.3. Резерви підвищення ефективності виробництва та їх класифікація 366

2.4.4. Методика комплексної оцінки інтенсифікації та ефективності виробництва 368

2.4.5. Методи детермінованої комплексної оцінки госпо­дарської діяльності 369

Контрольні запитання 373

Розділ 2.5. Аналіз основних показників діяльності господарюючих суб’єктів (параметральний аналіз) 374

2.5.1. Визначення параметральних показників діяльності господарюючих суб’єктів 374

2.5.2. Аналіз показників фінансових можливостей і потреб 376

2.5.3. Аналіз джерел утворення майна 381

2.5.4. Платоспроможність 389

2.5.5. Аналіз витрат діяльності господарюючих суб’єктів 393

Контрольні запитання 404

Завдання для контролю засвоєння знань 405

Список використаної літератури 407

П Е Р Е Д М О В А

Формування ринкової економіки обумовлює створення цілісної ефективної і гнучкої системи управління суб’єктами господарювання. Основу ринкової економіки на мікрорівні складають окремі підприємства різних форм власності та їх структурні підрозділи. Разом з тим це не відміняє необхідності здійснення аналізу на макрорівні.

Удосконалення цілісної системи управління значною мірою залежить від глибокого аналізу виробничо-фінансових процесів, які відбуваються на підприємстві і його структурних підрозділах. Роль економічного аналізу не вичерпується здійсненням загальних функцій управління прогнозуванням, плануванням, організацією, регулю­ванням і контролю. Економічний аналіз поряд з оцінкою стану і розвитку економіки підприємства, виявлення і вимірювання невикористаних внутрішніх ресурсів системного і комплексного вивчення еконо­мічних явищ і господарських процесів, підтримки зворотного зв’язку між функціями управління, розробкою заходів щодо мобілізації виявлених невикористаних ресурсів повинен трансфор­муватися в активний засіб обґрунтування ефективних управлінських рішень в умовах невизначеності і ризику.

Механізми ринкової економіки посилюють дію економічних законів і необхідність правильного економічного розуміння діючих на підприємстві виробничо-фінансових процесів. А це потребує впрова­дження в практику роботи сучасних підходів до перетворення економічної інформації на аналітичну і на підставі цієї інформації підготовки, формування й прийняття ефективних управлінських рішень в умовах невизначеності і ризику. Курс «Теорія економічного аналізу» є теоретичною і методологічною основою економічного аналізу для всіх галузей національної економіки: промисловості, сільського господарства, транспорту, будівництва, торгівлі тощо.

Вирішення поточних і стратегічних завдань значною мірою залежить від знання методів економічного аналізу та їх застосування в економічній роботі. Підручник «Теорія економічного аналізу» підготовлений відповідно до «Робочої програми» курсу і призначений для студентів вищих навчальних закладів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

Підручник призначений для надання допомоги у вивченні основ теорії економічного аналізу та сприятиме розповсюдженню й удосконаленню методів і принципів організації економічного аналізу в усіх сферах національної економіки як в умовах традиційних засобів обробки інформації, так із застосуванням засобів обчислювальної і організаційної техніки та комп’ютерних технологій.

Економічний аналіз має бути на озброєнні кожного керівника і менеджерів підприємств, незалежно від ієрархії управління, для формування управлінських рішень. Вміння користуватися методами, методикою й організацією економічного аналізу сприятиме удоско­наленню економічного мислення керівників і менеджерів.

Успішне засвоєння матеріалу з курсу «Теорія економічного аналізу» забезпечує формування відповідей на поставлені запитання, які вміщені після кожного розділу.

У розділі 2.2.5 наведені аналітичні форми вхідної інформації, в яких містяться вхідні дані для аналізу. З метою найкращого засвоєння методики аналізу в умовах застосування ПЕОМ потрібно самостійно використати наведені аналітичні процедури і таким чином проаналізувати економічні явища і процеси, виявити і виміряти вплив чинників на результати виробничо-фінансової діяльності і на підставі цього сформулювати висновки, що спрямовані на реалізацію виявлених резервів у майбутній роботі.

Подальше вивчення виробничо-фінансової діяльності підпри­ємств, конкретних галузей національної економіки має спиратися на підручники, які стосуються певних галузей: промисловості, сільсь­кого господарства, транспорту, торгівлі, лісового господарства тощо.

Дані, що наведені в підручнику, є умовними і не можуть бути використані, як довідковий матеріал.

Автор висловлює глибоку вдячність рецензентам д.е.н., проф. Осадчому Ю.І., д.е.н., проф. Сопко В.В., д.е.н., проф. Швецю В.Г. за зауваження і побажання. Автор висловлює глибоку подяку ректору КНТЕУ д.е.н., проф. Мазаракі А.А., завідувачу кафедри фінансового аналізу і контролю д.е.н., проф. Мниху Є.В. та д.е.н. проф. Білусі М.Т. за підтримку у виданні і підготовці цього підручника, також Паламар І.О. за технічну допомогу у підготовці рукопису підручника.

Автор сподівається, що підручник буде корисним для викладачів і студентів економічних вузів. Він буде корисним і надасть допомогу керівникам і менеджерам підприємств у формуванні логіки підготовки, прийнятті і контролі управлінських рішень, що забез­печить їх високий динамізм і результативність у здійсненні виробничо-фінансової діяльності підприємства.

Відгуки, зауваження та пропозиції від читачів щодо поліпшення змісту підручника прошу надсилати за адресою:

02156, м. Київ, вул. Кіото, 21

audit@knteu.kiev.ua

http:/www.knteu.kiev.ua

Довідка кафедра фінансового аналізу і контролю 531-48-80.

0

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]