Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
53.73 Кб
Скачать

Прикладні правові науки

Це науки, що розробляють технологію певного виду юридичної діяльності, зокрема, вивчають способи, методику і тактику розкриття суспільно небезпечних діянь (правопорушень). Такою є криміналістика як узагальнена система знань, що використовуються для вивчення слідів злочину, залишених на різної природи носіях (об'єктах), та служать розкриттю злочинів і встановленню особи злочинця. Можна сказати, що це — наука про той інструментарій, використання якого для вивчення слідів злочину, залишених на різної природи носіях (об'єктах), служить досягненню вказаної мети, тобто розкриттю злочинів та встановленню особи злочинця. До криміналістики входять різні розділи (трасологія, судова балістика, дактилоскопія, судове почеркознавство, криміналістична одорологія, судова фотографія та інші). Але сліди злочину можуть залишитись не лише на фізичних об'єктах. Носієм інформації про злочин є також пам'ять людини. Тому до криміналістики входять також розділи, які вивчають методику й тактику допиту окремих категорій осіб (зокрема малолітніх, осіб з певними психічними вадами тощо). Така найзагальніша характеристика системи правознавства, тобто юридичних (правових) наук.

Джерела права

Джерелами права в юридичному розумінні в різних правових системах визнаються:

  • Нормативно-правовий акт — офіційний письмовий документ, прийнятий уповноваженим на це суб'єктом нормотворення у визначеній законодавством формі та за встановленою законодавством процедурою, спрямований на регулювання суспільних відносин, що містить норми права, має неперсоніфікований характер і розрахований на неодноразове застосування.

  • Правовий прецедент — джерело права, що являє собою письмове або усне рішення судового або адміністративного органу, якому надається державою формальна обов'язковість, і воно стає нормою, еталоном, зразком при розгляді всіх подібних справ у майбутньому. Близьким, проте до певної міри відмінним, джерелом може розглядатися Судова практика[2].

  • Правовий (санкціонований) звичай — санкціоноване державою правило поведінки, що склалося історично, у результаті багаторазового повторення людьми певних дій. Санкціонування здійснюється шляхом відсилання до звичаю, а не до текстуального закріплення його в нормативно-правовому акті.

  • Нормативно-правовий договір (у тому числі Міжнародний договір) — це двостороння або багато­стороння угода, яка містить норми права. Договори з норматив­ним змістом на відміну від більшості індивідуально-правових до­говорів (наприклад, договору купівлі-продажу, трудового кон­тракту, шлюбного контракту) завжди містять загальні правила поведінки і не мають персоніфікованого, разового характеру.

  • Релігійні тексти (Коран, Сунна) — документи, які містять церковний канон або іншу релігійну норму, що переплетена з нормами моралі і права, санкціонована державою для надання їй загальнообов'язкового значення і забезпечена нею.

  • Правова доктрина — це витоки формування права, його джерела, опубліковані праці юристів, які дістали загального визнання.

  • Принципи права — це основні ідеї, вихідні положення, які закріплені в законі, мають загальну значущість, вищу імперативність (веління) і відображають суттєві положення права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]