Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
76.98 Кб
Скачать

54.Конструктивні особливості багатофункціональних приладів.

Багатофункціональні машин и виконують не тільки операції «сухого» очищення, але можуть виконувати також функцію «вологого» очищення, обробку поверхонь, хім. речовинами, парою та ін.. Різноманітність функцій визначається головною конструктивною особливістю, яка полягає в організації потоку повітря, необхідного для охолодження обмоток електродвигуна. Конструктивно ці прилади виконані так як і пилососи «сухого» чищення – мають ПВА, систему фільтрів, додаткове устаткування, але дещо різняться. Застосування двоконтурних агрегатів дало змогу не тільки очищати поверхні від сухого забруднення і вологи, а й суттєво підвищило продуктивність приладів. Є наявність блокуючого пристрою, який перешкоджає проникненню вологи у вхідний отвір ПВА у «вологому» режимі роботи приладу. Також можуть бути обладнані додатковими пристроями, які полегшують експлуатацію: рівнеміром регулятором потужності, пристроєм для автоматичного намотування шнура та ін. Також є клас БФП, які очищають поверхню також із застосуванням мийних засобів або пари. Такі прилади обладнані пристроями для підведення СМЗ і його поглиблення в структуру поверхні, дозування СМЗ, система контролю за витратою СМЗ тощо.

55.Класифікація, асортимент і будова основних нагрівальних приладів.Електронагрівальні елементи побутових пристрої – це пристрої, які перетворюють електричну енергію на теплову. Сучасному ринку відому трубчасті електронагрівачі (ТЕН), електрокерамічні, індукційні, інфрачервоні, надвисокочастотні та ін.. Класифікація нагрівальних приладів скл. з таких підгруп: 1)прилади загального призначення – електроплити, електроплитки та жарові шахти; 2)для теплової обробки продуктів – електрокаструлі, сковороди, грилі, тостери тощо; 3)прилади з використанням НВЧ-нагрівача; 4)прилади для приготування напоїв – каво- та чаєварка; 5)для розігрівання продуктів і підтримки їх у розігрітому стані – марніти, підігрівачі дитячого харчування; 6)прилади для нагрівання води та ін.. рідин – електрочайники, самовари, занурю вальні кип’ятильники. Конструктивно електроплити виконують у вигляді столу прямокутної форми, бувають стаціонарними, які не блокуються та переносні. У верхній частині розм.. конфорки, які можуть бути чавунні, пірокерамічні. У корпусі розм.. жарову шафу, в які розм.. нагрівальні елементи. Деякі плити устатковані також мікрохвильовими печами, це економить час приготування. Можуть мати систему каталітичного самоочищення у важкодоступних місцях. Електрочайники можуть мати корпус з легованої сталі, сплавів алюмінію, термостійкої пластмаси, місткість чайників може бути від 1 до 4л., як нагрівачі використовують ТЕН. Захищені від ураження електричним струмом відповідними пристроями – термообмежувачами, а в деяких – автоматичними пристроями. За конструкцією можуть бути шнурового і без шнурового виконання. Останній тип відрізняється за наявністю додаткової підставки, яка служить для з'єднання ТЕН приладу з електромережею.

56.Прилади з індивідуальним електроприводом.До цієї групи належ. електром’ясорубки, кавомолки, соковижималки, міксери та ін.. За принципом дії м’ясорубки бувають шнекові та катерні. Шнекова скл. з двох основних вузлів – м’ясорубки і привода. В корпусі розм.. шнек для просування продукту, рухомий ніж і нерухома решітка, внутрішня поверхня має прокольні заглиблення, для не прокручування м’яса. Кутерні відрізняються тим, що на валу електродвигуна через гумову муфту закріплений ніж для рубки м’яса. Конструктивно нагадують кавомолки. Якість обробки продукції в шнекових значно вища. Кавомолки призначені для розмелу кавових зерен, прянощів, горіхів, цукру та ін.. сипких продуктів. За принципом дії поділяють на ударної дії та жорнові. В кавомолках ударної дії зерна розмелюються ножем з двома або чотирма лезами, а в жорнових – за допомогою зубчатих дисків, один з яких рухомий. У жорнових регулюється ступінь помолу зерна, а в ударної дії тільки через збільшення часу розмелу. Жорнового типу більш висока якість розмелу зерен. Соковижималки призначені для вичавлювання соку з фруктів, ягід, овочів. За принципом дії поділяють з використанням відцентрових сил і пресові. Основним елементом відцентрової дії є дисковий ніж, який подрібнює продукт, та ротор-сито, встановлені на валу електропривода. Залежно від способу вилучення вижимків поділ. на неавтоматичні напівавтоматичні, автоматичні. Міксери призначені для перемішування приготування кремів, напоїв, тіста, пюре та ін.. Скл. з пластмасового корпусу, всередині розм.. колекторний електродвигун з редуктором. Комплектуються двома насадками для збивання, двома тістомішалками, подрібнювачем. Залежно від виробника і моделі можуть мати ступінчастий або безступінчастий вимикач швидкості обертання насадок, електронну систему індикації режиму і стану готовності роботи .

57.Прилади з універсальним електроприводом.До цієї групи належать універсальні кухонні машини (УКМ) і компактні кухонні машини типу «харчовий процесор»(ККМ), які відрізняються від перших тим, що вони – багатофункціональні і комплектуються робочими вузлами, які призначені для виконання різних функцій. У ККМ процес приготування і переробки продуктів здійсн. в одному посуді, при цьому зміна операцій не потребує складного переобладнання, як у УКМ, а вимагає тільки зміни насадок. Перевага УКМ – висока продуктивність, можливість переробки продуктів у стані безпосереднього вживання, недолік – великі розміри і маса. Недоліки ККМ – працюють періодично, але виробництво їх збільшується. Електропривод УКМ розм.. у корпусі і скл. з колекторного або багато швидкісного електродвигуна з редуктором, який має один або два вихідні вали. До кухонних приладів умовно можна віднести міні подрібнювачі, призначені для приготування пюре з овочі, ягід і фруктів.

58.Прилади для опалювання приміщень.1)За функціональним призначенням прилади класифікують так: електрокаміни (ЕК) та електрообігрівачі інфрачервоного випромінювання (ЕІ); електроконвектори (ЕК); електрорадіатори (ЕР), у тому числі з рідким теплоносієм (ЕРМ) і без рідкого теплоносія (ЕРГ). 2)За способом встановлення: підлогові (П), настінні (Н) та універсальні (У). 3)За наявністю пристроїв захисту і регулювання температури повітря в приміщеннях: з автоматичним регулюванням температури(А), зі ступеневим регулятором потужності(С), з безступеневим регулятором потужності(Б), з термовимикачем(Т). За способом захисту від впливу навколишнього середовища розрізняють прилади захисні і незахисні. За умовами експлуатації є прилади, які працюють без нагляду і під наглядом. Електрокаміни та інфрачервоні обігрівачі належать до приладів, які працюють під наглядом. Режим роботи – тривалий. Каміни можуть мати декоративні елементи, призначення яких обумовлене художнім або конструкторським рішенням. Електроконвектори нагрівають повітря приміщення за рахунок природного церкулювання теплого повітря. За видом нагрівача конвекційні прилади поділ. на відкриті - використані нагрівачі відкритого типу, закриті – використання ТЕН. До приладів конвективного обігрівання приміщень належать також електротепловентилятори, які на відміну від конвективних мають вентилятор, необхідний для примусового охолодження нагрівача відкритого типу і направлення нагрітого у приміщення. Бувають відцентрові, діаметральні і осьові.

59.Побутові кондиціонери.Призначені для охолодження, очищення та нагрівання повітря всередині приміщення. За конструкцією бувають моно- та двоблокові; за способом установлення – віконні, підлогові, настінні, стельові та прилади, які можуть бути вбудовані. Кондиціонери можна класифікувати за холодопродуктивністю, кліматичним виконанням, максимальним значенням температури. Згідно стандарту є такі типи: КБ1 – охолодження, осушування, очищення і вентиляція повітря з автоматичною підтримкою рівня охолодження; КБ2 – охолодження, осушування або нагрівання повітря при реверсуванні потоку холодоагента, очищення і вентиляція повітря з автоматичною підтримкою рівня охолодження або нагрівання; КБ3 – те саме, що і КБ2. Складаються з корпусу, всередині якого вмонтовані основні вузли, причому внутрішній об'єм приладу поділений перегородкою на 2 частини - внутрішню, яка знах. в приміщенні та зовнішню – винесена зовні приміщення. Має пульт керування. Сучасний ринок характер. появою приладів закордонного виробництва – «спліт-системи», які по суті є кондиціонерами одно- або двоблокового виконання. Такі прилади мають різне виконання, споживну потужність, різняться робочими функціями і призначені для встановлення всередині приміщення або розміщення одного боку всередині, а іншого – зовні.

63.Прилади для вимірювання електричних величин.Побутові вимірювальні прилади призначені для оцінки електричних величин та їх контролю і досить широко застосовуються у побуті. Класифікуються за такими ознаками: родом вимірювальної величини, родом струму, ступенем точності, принципом дії, способом оцінки вимірюваної величини. За родом струму: прилади, що вимірюють постійний струм; прилади, що вимірюють змінний струм; прилади, які вимірюють постійний і змінний струм. Дія електровимірювальних приладів ґрунтується на використанні магнітоелектричної, електромагнітної, електродинамічної та інших систем. Прилади електромагнітної системи працюють за принципом взаємодії магнітного поля, створюваного котушкою з осердям, через яку проходить вимірювальний струм. прилади з магнітоелектрично системою ґрунтується на принципі взаємодії провідника зі струмом і магнітного поля, широко використовуються як контрольні та лабораторні прилади. Робота приладів з електродинамічною системою базується на використанні явища взаємодії провідників зі струмом.

60.Товарознавча характеристика вентиляторів та приладів для зволоження повітря.Вентилятори становлять групу найбільш поширених приладів для підтримки мікроклімату. Призначені для штучного переміщення і циркуляції повітря, його вентиляції, особливо їх значення досить велике в тих приміщеннях, в яких повітря підлягає інтенсивному забрудненню. класифікація: 1)залежно від призначення – для обдування, обдування і перемішування повітря , для надходження свіжого і витягування забрудненого; 2)залежно від місця встановлення – настільні(ВН), настінні(ВС), настільно-настінні(ВНС), підлогові(ВТ), віконні(ВО), універсальні(ВУ), для витягування(ВК), ручні(ВР), стельові(ВП), автомобільні(ВА); 3)за можливістю змінювати напрям повітря – без зміни напряму, зі зміною напряму через зміну положення приладу, з автоматичною або неавтоматичною зміною напряму у вертикальній або горизонтальній площині за умови сталого положення вентилятора, з коловою зміною напряму повітря, реверсивні; 4)залежно від умов експлуатації – що працюють без нагляду (віконні, стельові і типу ВК), які працюють під наглядом. Надійність роботи вентиляторів визначається надійністю роботою двигуна. Зволожувачі повітря призначені для підвищення рівня вологості повітря. Існує аерозольний спосіб підвищення вологості повітря і спосіб зволоження повітря за рахунок самоплинного або примусового випаровування вологи. Класифікують зволожувачі за типом – без регулювання та з регулюванням продуктивності розсіювання води. прилади виготовляють ІІ класу захисту від ураження електричним струмом. Режим роботи зволожувачів – S1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]