Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕТИЧНИЙ КОДЕКС ХОРТИНГУ (Етикет хортингу).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
94.72 Кб
Скачать

8. Поводження глядачів під час тренування

 

Абияка людина, бажаюча подивитися на тренування хортингу, може вільно прийти й з дозволу тренера зайняти в спортзалі зазначене йому глядацьке місце. Не можна розвалюючись спостерігати за тренуванням, це є проявом неповаги до спортсменів і тренера. Те, як глядач сидить у спортивному залі, говорить про його відношення до місця й колективу, у який він прийшов. Глядачеві в залі забороняється приймати їжу й напої, курити, виражати глузування убік спортсменів, обговорюючи їхню підготовку, розмовляти під час пояснень тренера, користуватися мобільним телефоном, перебуваючи в залі під час проведення заняття.

Якщо глядачеві необхідно вийти із залу, він повинен тихо піднятися із глядацького місця, попрощавшись у мовчазній формі кивком голови із присутніми вийти із залу не відволікаючи своїми діями тих, хто займається.

 

9. Травмонебезпечна поведінка

 

Навчально-тренувальні заняття з хортингу повинні завжди проходити в умовах, що виключають можливість травм. Спортсменові на тренуванні забороняється робити будь-які дії, що тягнуть за собою небезпечні наслідки для оточуючих. Безумовно, будь-яка травма в дитини - це стрес для її батьків. Якщо ж дитина була травмована на тренуванні, серйозним переживанням піддається тренер, на занятті якого відбувся травматичний випадок, керівництво клубу, федерації, а часом і весь спортивний колектив. Крім того, відповідно до законодавства будь-якої країни, організація або спортивна установа відповідає за життя й здоров'я тих, хто навчається, вихованців і працівників спортивної установи під час тренувального процесу. Обставини виникнення травм у дітей створюють імпульсивність, прагнення зробити ту або іншу дію й захоплення тренуванням, що нерідко змушує дитину забувати про небезпеку, яка їй загрожує. Тому на тренуванні немаловажну роль грає спостереження за дітьми спортсменів більш високої кваліфікації хортингу. Старший зобов'язаний показувати приклад дисципліни й безпечного поводження молодшому, і якщо той не виконує вимог безпеки, зупиняти новачка, і робити йому зауваження, аж до спортивного покарання через додаткове виконання фізичних вправ. Якщо вам зробили зауваження за порушення того або іншого правила поведінки, не розглядайте це як особисту образу, дотримання правил етикету має вирішальне значення для вашої безпеки й безпеки навколишніх, а також для вивчення хортингу в цілому.

Кожний спортсмен зобов'язаний дотримувати правил пожежної безпеки.

 

10. Уклін етикету

 

Спортсмен хортингу, роблячи уклін, повинен усвідомлювати його значення й необхідність. Уклін етикету хортингу - це знак поваги бійцівського духу. В уклоні немає змісту преклоніння й релігійності. Уклін виконується, злегка нахиливши голову й стиснувши праву руку в кулак, покладену на область серця. Уклін може бути призначений тренерові із вдячністю за науку, убік центра хорту, парадної сторони спортивного залу з поваги до того місця, де зібралися люди для досягнення спортивної досконалості, старшому спортсменові високої кваліфікації на знак поваги його майстерності й пройденого в хортингу шляху.

Якщо ваше фізичне відношення й щирість справжні, тоді уклін буде виражати справжню повагу, йти від серця й добровільно.