Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Таня.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
388.2 Кб
Скачать

5.Особливості туризму

5.1. Види туризму та їх характеристика

Активний туризм. Херсонщина завжди відкрита для туристів, активного проведення часу, адже тут безліч неповторних історичних та духовних пам'яток. Ця місцевість славиться казково красивими лісами, мальовничими річками, унікальними заповідниками і природними ландшафтами. Щороку в цю область приїжджає близько десяти мільйонів туристів для того, щоб насолодитися цим чудовим і загадковим краєм.

Водний туризм. За своїми природними і кліматичними умовами південь України належить до кращих територій світу. Херсонщина має вихід до Чорного і Азовського морів, налічуючи понад дві сотні кілометрів сонячного узбережжя з чудовими пляжами і з добре розвиненою інфраструктурою .

В курортній зоні Херсонського Причорномор’я та Приазов’я знаходяться понад 300 оздоровчих закладів-санаторіїв, пансіонатів, туристичних баз, дитячих таборів.

Пішохідний туризм. Пішоходний туризм дуже розвинений на Херсоншини. У пішохідній екскурсії можна побачити Херсонськи ліси, зоопарк, різні історичні пам’ятки й інше. Це місто не поступається іншим гідним містам у цьому питанні.

Релігійний туризм.Херсон, як і Херсонщина загалом, були віддавна полірелігійними, оскільки це був край торговий, тому приваблював переселенців, що, відповідно, приходили зі своїм віровченням. Так, тут й дотепер є не тільки християни різних конфесій (серед яких на початку заснування поліса левову частку займали протестанти), але й мусульмани, юдеї.

Від початку існування по сьогоднішній день місто має три різні храми, що почергово були головними соборами Херсона – Свято-Катериненський, Свято-Успенський та Свято-Духівський храми. Зараз спробуємо заглибитися в історію релігії поліса трішки детальніше.

Зелений туризм. Природа тут дивує гостей своїми унікальними творіннями, а саме - прекрасними каньйонами і річковими порогами. У Грушівку приїжджають не просто відпочити, а зайнятися активним туризмом і спортом. На високих скелястих схилах каньйону проводять свої тренування альпіністи. Порожиста і бурхлива річка вабить до себе любителів водного екстриму. Водний слалом по порогам Південного Бугу нічим не поступається по емоціям і враженням спуску по бурхливих високогірним річках. Тут сплавляються на байдарках і на рафтах. Цю природну водну трасу облюбували професійні спортсмени для проведення різних змагань.

Орнітолгічний туризм

У нас є можливість разом з орнітологічним відділом чорноморського біосферного заповідника організувати орнітологічні експедиції до:

- озера Боброве (між річками Конкою та Чайкою);

- пониззя Дніпра (напроти Збур'ївського кута);

- буферної зони Чорноморського біосферного заповідника;

- с. Залізний Порт;

- с. Новочорномор'я;

- с. Рибальче;

- с. Геройске;

- с. Василівка та Потіївські хутора.

5.2.Основні туристичні центри та екскурсійні об’єкти

Місто Херсон

«Цілющий гейзер», Голопристанський район

В Голопристанскому районі в 800 м. від Тендрівського лиману знаходиться унікальне за своїми природними і лікувальними властивостями - гаряче джерело «Цілющий гейзер».

На джерелі споруджені три купальні – дві з гарячою водою, одна з лікувальною гряззю. Температура води складає до 70 градусів. Йодо-бромисте джерело має цілющий вплив на опорно-руховий апарат, щитовидну залозу, нервову систему і дихальні шляхи.

Херсонський обласний краєзнавчий музей, м.Херсон

Музей заснований у 1890 році відомим українським громадським діячем, археологом і краєзнавцем В.І.Гошкевичем. У фондах музею зберігається понад 170 тис. музейних предметів, серед яких одне з найкращих в Україні археологічних зібрань, в якому вік найстаріших знахідок - більше 17 тис. років; цікава колекція монет античних міст Північного Причорномор’я; великий комплекс зразків холодної і вогнепальної зброї ХVІ – ХХ ст.; колекція мисливських рушниць ХVІІІ – ХІХ ст., що приваблює витонченістю форм і високим мистецтвом майстрів-зброярів; чудові зібрання порцеляни, антикварних меблів.

Єкатерининський собор, м.Херсон

Свято-Єкатерининський собор став першим кам’яним храмом міста, його духовним, культурним й історичним центром. В Північному Причорномор’ї важко відшукати храм, який би мав таку ж багату і славну долю, оповиту численними легендами і таємницями. На території Собору похований засновник міста Херсон - легендарний князь Григорій Потьомкін-Таврійський

Свято-Єкатерининський собор став першим кам’яним храмом міста, його духовним, культурним й історичним центром. В Північному Причорномор’ї важко відшукати храм, який би мав таку ж багату і славну долю, оповиту численними легендами і таємницями. На території Собору похований засновник міста Херсон - легендарний князь Григорій Потьомкін-Таврійський.(Додаток2)

Скадовський історико-краєзнавчий музей

Скадовський районний історико-краєзнавчий музей розташований в єдиному у місті будинку дореволюційної побудови, який називається "Будинком з колонами". Цей двоповерховий будиночок з античними колонами був побудований у 1910-х роках.

Всі експонати музею розташовані в 6 величезних залах, що розповідають про різні часи історії розвитку міста, вони освітлюють його національні, етнографічні традиції. До них можна віднести експозиції «історія Великої Вітчизняної війни», «козацтво» і «економічний розвиток краю». Найбільший інтерес викликає колекція, яка була зібрана з особистих речей сім'ї Сергія Скадовського – головного засновника міста. Тут представлені його грамоти, речі, подаровані дворянинові Таврійської губернії різними людьми, організаціями.

Окрім експонатів, що відносяться до життя Скадовського у історико-краєзнавчому музеї є художня галерея і зал, присвячений фауні і флорі краю, де в літній час проводяться виставки з приватних колекцій і фондів інших музеїв.

Яхт-клуб «Maxim marine», м.Нова Каховка

Яхт-клуб «Maxim marine» має сучасну розвинену інфраструктуру: готель, ресторан, басейн, релакс-зона, тенісні корти, конференц-зал, сцена, прокат водної техніки та інші послуги.

Комплекс розташований в 70 км. від Чорного моря, на перетині основних водних магістралей південного регіону. Яхт-клуб має площу близько 25 000 квадратних метрів, займаючи близько 250 метрів берегової лінії. Це дозволяє прийняти одночасно до 100 судів.

Яхт-клуб проводить навчання яхтингу серед дорослих та дітей. Щороку на базі яхтинного комплексу проходять всеукраїнські та міжнародні змагання, турніри з тенісу, парусні регати тощо.

Парк м.Нова Каховка, м.Нова Каховка

В м.Нова Каховка розташований пам'ятник садово-паркового мистецтва - парк імені С.М. Фалдзінского. Парк створено в 1950-х роках при будівництві міста Нова Каховка.

На території парку знаходяться: міський парк відпочинку, літній театр з фонтанами, палац культури з головним фонтаном міста, танцмайданчик, рятувальна (човнова) станція, міська пристань, сквер і пам'ятник героям Громадянської війни і міський пляж. Алеї парку прикрашають рідкісні рослини і дерева, серед яких платан, японська софора, бананове дерево.

Також, комплекс відпочинку з дитячою площадкою «Казкова Диброва», де розташовано більше 70 скульптур-персонажів з улюблених дитячих казок. Це місце проживання близько 150 тварин і птахів, привезених з різних куточків України.

У 2000 році до 50-річчя міста у парку було встановлено пам'ятник на честь С.Фалдзінского.(Додаток3)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]