Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-9.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
274.94 Кб
Скачать

13. Поняття і види криміналістичної версії, правила висування і перевірка версій.

Криміналістична версія - обґрунтоване припущення про розслідувану подію в цілому та окремі Ті обставини з метою встановлення істини в кримінальній справі.

Версія - ймовірний, але аргументований умовивід про наявність події, ознак злочину, його складу відповідно до норм КК України в діянні певної особи (осіб), інших обставин скоєного; висувають її компетентні особи.Криміналістичні версії класифікуються за різними підставами.1. За об'ємом пояснюваних фактів події: загальні - пояснюють подію в цілому; окремі - стосуються певних обставин події, зокрема особи, яка скоїла злочин, місцезнаходження розшукуваних викрадених цінностей тощо.2. За суб'єктом висунення і сферою застосування: слідчі - висуваються слідчим (дізнавачем) і використовуються під час досудового розслідування злочину; оперативно-розшукові (або оперативні) - висуваються в перебігу оперативно-розшукової діяльності оперативними працівниками, спрямовані на пошук осіб, трупа, предметів посягання, вчинення злочинних дій тощо; експертні-будуються і використовуються експертом під час експертного провадження; судові - висуваються суддею або державним обвинувачем (версії обвинувачення) чи захисником (версії захисту) і застосовуються в перебігу судового розгляду кримінальної справи.3. За ступенем конкретності (визначеності): типові - результат узагальнення слідчої практики, рекомендовані наукою; конкретні (специфічні) - властиві для процесу розслідування конкретної кримінальної справи.4. За можливим поясненням події та її окремих обставин: основні та контрверсії (мала місце крадіжка - крадіжки не було).

5. За ступенем ймовірності: більш ймовірні, мало ймовірні.6. За часом побудови: початкові, наступні.7. За характером відношення до предмета доказування: обвинувальні, виправдувальні.8 За спрямованістю у часі: ретроспективні, предметом яких є події минулого, сам факт скоєння злочину та окремі його обставини; прогностичні, предметом яких є майбутні події (наприклад, слідчий на підставі вивчення матеріалів справи).

Криміналістична версія має велике значення в діяльності з розкриття і розслідування злочинів, тобто під час оперативно-розшукової роботи, досудового розслідування, експертних проваджень, а також у перебігу судового розгляду кримінальних справ. Версії становлять організуючу основу слідчої, оперативно-розшукової, експертної діяльності, судового слідства. Правильна побудова версій, їх перевірка допомагає досягненню результатів відповідної роботи оперативних працівників, слідчого, експерта, суду, учасників судового розгляду справи. Так, на підставі слідчих версій організується і планується розслідування злочинів, визначаються його напрямки, шляхи встановлення певних фактів. Завдяки цьому встановлюються всі обставини, що підлягають доказуванню в справі (ст.ст. 23, 64 КПК України), а в підсумку - істина, вирішуються завдання кримінального судочинства.

14. Типові вихідні слідчі ситуації і основні напрями розслідування.Як вихідні зазвичай виступають наступні типові ситуації:1) є аргументовані дані про вже досконалою контрабанді (ознаки останньої встановлені при проходженні конкретною особою митного чи прикордонного контролю або в ході адміністративного провадження у справі про порушення митних правил);2) є відомості про діяння, що містить ознаки контрабанди, і винному особі, однак місцезнаходження цього суб'єкта невідомо або він знаходиться за кордоном;3) є дані, що містять ознаки контрабанди, проте інформація про винному або відсутня, або її недостатньо для його ототожнення так звана безхазяйна контрабанда.У кожної слідчої ситуації (головним чином на початковому етапі розслідування) є ряд особливостей, зумовлених об'єктом і характером вихідних даних.Першочергові завдання розслідування в першу типової слідчої ситуації такі:встановлення невідомою слідству стадії підготовки контрабанди;вивчення, аналіз і фіксація всіх слідів;з'ясування мотивів і цілей злочину;доведення провини підозрюваного (обвинуваченого);визначення Для вирішення названих завдань при плануванні початкового етапу розслідування визначається:1. Хто з підозрюваних підлягає затримання або арешту, в якій послідовності, де, коли і за яких обставин.2. У кого з підозрюваних або їх близьких потрібно провести обшук і що і де шукати.3. Слідчий огляд предметів і документів, вилучених під час обшуків.4. Слідчий огляд засобів і пристосувань для переміщення та зберігання контрабанди.5. Виїмка за місцем проживання і роботи підозрюваного та інших осіб, у яких можуть знаходитися предмети контрабанди та необхідні для неї документи.6. Слідчий огляд документів, використаних для прикриття контрабанди.7. Хто повинен бути допитаний в якості свідків, коли і в якій черговості, які факти і обставини підлягають з'ясуванню під час допиту кожного з них.8. Які обставини і в якій послідовності повинні з'ясовувати в ході перших допитів підозрюваних.

15. Моделювання як метод пізнання в криміналістичній діяльності. Види моделей. Моделювання - якщо звернутися до філософії це з загальнонаукових методів теорії пізнання (спостереження, експеримент, моделювання, аналіз, синтез, абстрагування).Моделювання широко застосовувалося вживається в географії, медицині, педагогіці, архітектурі, математики, логіці, мовознавстві та інших багатьох областях людської діяльності.Моделювання застосовується й в криміналістиці. Моделювання просто пристосовується (адаптується) до особливостей криміналістичних об'єктів і з особливим цілям досліджень.Так, моделювання під час розслідування злочинів відбувається у особливої процесуальної формі. Моделювання в криміналістиці має завдання й суворо певний коло суб'єктів та. Види моделей та моделювання Об'єктом спостереження моделювання є модель. За класифікацією Т.С. Волченко розрізняють два види моделей: 1. Уявну або (ідеальну) 2. Матеріальну або (фізичну)

16. Поняття,сутність і форми взаємодії слідчого з оперативно-розшуковими органами.Взаємодія слідчого з оперативно-розшуковими підрозділами відповідно до ч. 3 ст. 114 КПК України здійснюється головним чином у процесі досудового слідства. Проте, виходячи зі змісту ч. 4 ст. 97, ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 191 КПК України, воно можливе і до порушення кримінальної справи, а відповідно до ч. 2 ст. 138, ч. 1 ст. 139 КПК України - і після припинення досудового слідства.Оперативно-розшукові заходи носять переважно пошуковий характер, здійснюються спеціальними негласними методами та засобами та мають на меті своєчасне виявлення злочинів і осіб, які їх вчинили, знарядь злочину, викраденого майна, встановлення фактичних даних, важливих для розслідування, а також обставин, що сприяли вчиненню злочинів. Tака діяльність ґрунтується на положеннях пп. 2, 9 ст. І0, п. І0 ст. ІІ Закону "Про міліцію", ст. 8 Закону "Про опера- тивно-розшукову діяльність"; ст. І3-І5 Закону "Про організаційно- правові основи боротьби з організованою злочинністю" та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]