Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_P_Pidtrimka.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
197.12 Кб
Скачать

Тема 6.

Підготовка прокурора до участі в судових дебатах.

Значення і мета участі державного обвинувача в судових дебатах. Підготовка до судових дебатів: складання письмових промов або тез цих промов, у яких містяться міркування щодо обсягу обвинувачення, оцінки доказів, застосування кримінального закону, призначення основного та додаткового покарання з урахуванням обтяжуючих та пом’якшуючих обставин, відшкодування збитків, усунення причин злочинів та умов, що сприяли їх вчиненню.

Загальні вимоги до обвинувальної промови прокурора. Переконливість, послідовність, грамотність, обґрунтованість матеріалами справи, високий рівень загальної і правової культури, об’єктивний під­хід до оцінки доказів, які можна використати на користь обвинуваченого і проти нього, людяність і справедливість, повага до процесуальних супротивників і до суду, витримка і урівноваженість.

Використання в обвинувальній промові елементів ораторської майстерності у розумних межах. Неприпустимість використан­ня в обвинувальній промові, як доказів таких обставин, які не були предметом дослідження на судовому слідстві або були спростовані, а також доказів, використання яких є неприпустимим через порушення порядку їх одержання, довільного тлумачення доказів.

Структура обвинувальної промови:

– вступна частина;

– виклад фактичних обставин справи;

– аналіз і оцінка доказів;

– використання в обвинувальній промові вимог кримінально-процесуального закону щодо належності, допустимості і достовірності доказів;

– юридична оцінка (кваліфікація) злочину;

– характеристика особи підсудного (підсудних), а в разі потреби – і потерпілого (потерпілих);

– аналіз обставин, які обтяжують і пом’якшують відповідальність підсудного;

– аналіз причин злочину та умов, що сприяли його вчиненню;

– думка прокурора щодо міри покарання підсудному;

– думка прокурора щодо результатів розгляду цивільного позову у кримінальній справі і вирішення судом інших питань, пов’язаних з постановленням вироку.

Можливість обрання іншої структури обвинувальної промови залежно від особливостей справи, фактори, які на це впливають.

Тема № 7

Зміна обвинувачення в суді. Відмова прокурора від обвинувачення. Висунення додаткового обвинувачення

Зміна прокурором обвинувачення в суді.(338 КПК)

Відмова прокурора-обвинувача від обвинувачення. Підстави і мотиви відмови. Обов’язковість повідомлення про необхідність зміни в суді пред’явленого обвинувачення керівнику прокуратури відповідного рівня або його заступнику. Неприпустимість примушувати державного обвинувача продовжувати підтримувати обвинувачення всупереч його внутрішньому переконанню.

Висунення додаткового обвинувачення (339 КПК)

Розгляд справи, коли потерпілий не згоден з позицією прокурора. Закриття кримінального провадження.

Тема 8

Прокурор в суді апеляційної інстанції

Значення і основні риси апеляційного провадження. Відмінність апеляційного провадження від способу перегляду судових рішень, який існував до судової реформи 2001 року.

Організація діяльності прокурорів з подачі апеляційної скарги на незаконні і необґрунтовані рішення судів у кримінальних справах. Контроль з боку вищестоящих прокурорів за своєчасністю і обґрунтованістю подачі апеляційної скарги.

Коло працівників прокуратури, які мають право подавати апеляційної скарги, строки і порядок подачі, зміст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]