Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уголовный процесс ответы.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
454.14 Кб
Скачать

54. Поняття, завдання, строки, способи збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії судового розгляду.

Друга стадія кримінального процесу - це судовий розгляд кримінальної справи. На даній стадії суддя отримує матеріали кримінальної справи, проводить попередній їх розгляд, з’ясовує обвинувачення та при наявності підстав для розгляду справи призначає її до розгляду. Судовий розгляд кримінальної справи передбачає всебічне, повне, об’єктивне, безпосереднє дослідження доказів, визначення вини підсудного та постанова обвинувального вироку.

Судовий розгляд має бути проведений і завершений протягом розумного строку. Судовий розгляд здійснюється в судовому засіданні з обов’язковою участю сторін кримінального провадження, крім випадків, передбачених цим Кодексом. У судове засідання викликаються потерпілий та інші учасники кримінального провадження. Судове засідання відбувається у спеціально обладнаному приміщенні - залі судових засідань. У разі необхідності окремі процесуальні дії можуть вчинятися поза межами приміщення суду.

Суд досліджує не тільки уже наявні у справі докази, зібрані органами дізнання і слідчим. Він має право із своєї ініціативи або за клопотанням учасників судового розгляду викликати в судове засідання і допитати нових свідків, призначити експертизу, витребувати документи, приєднати до справи подані учасниками судового розгляду документи й предмети, які можуть бути речовими доказами (ст. 296, 317 КПК). Суд обґрунтовує вирок лише на тих доказах, які були розглянуті в судовому засіданні (ч. 2 ст. 323 КПК). Отже, тільки ці докази є об'єктом оцінки суду, а також учасників судового розгляду (ч. 2 ст. 318 КПК).

Судове рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку. Судове рішення, у якому суд вирішує інші питання, викладається у формі ухвали.

55. Частини судового розгляду кримінальної справи.

В стадії судового розгляду суд, здійснюючи правосуддя, остаточно досліджує всі істотні обставини, перевіряє докази, зібрані при провадженні дізнання і досудового слідства, та постановляє виправдувальний чи обвинувальний вирок з призначенням покарання або без призначення покарання.

Необхідність точного і правильного додержання кримінально-процесуального законодавства при розгляді судом справ спрямовано на додержання встановлених законом процесуальних гарантій всіх учасників судового розгляду. Це необхідно для забезпечення всебічного, повного й об'єктивного дослідження обставин справи, виявлення причин і умов, що сприяють вчиненню злочину, постановлення законного та обґрунтованого судового рішення.

Частини судового розгляду: 1) підготовча частина судового розгляду; 2) судове слідство; 3) судові дебати; 4) останнє слово підсудного; 5) постановлення і проголошення вироку.

56. Загальні умови судового розгляду.

Судовий розгляд у кримінальному провадженні повинен бути проведений в одному складі суддів. У разі якщо суддя позбавлений можливості брати участь у судовому засіданні, він має бути замінений іншим суддею, який визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 цього Кодексу. Після заміни судді судовий розгляд розпочинається спочатку, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті та статтею 320 цього Кодексу.

Судовий розгляд відбувається безперервно, крім часу, призначеного для відпочинку.

Судовий розгляд має бути проведений і завершений протягом розумного строку. Слід зауважити, що строки у кримінальному процесі використовуються законодавцем як один із важелів впливу на суб'єктів кримінальних процесуальних правовідносин з метою виконання завдань судочинства та захисту прав і законних інтересів особи. Особливої уваги заслуговує положення КПК про дотримання розумного строку, яке є надзвичайно важливим для належного здійснення правосуддя. Право на судовий розгляд протягом "розумного строку" належить до категорії основних прав і свобод людини. Цьому праву кореспондує обов'язок держави в особі її відповідних органів здійснити всі належні заходи для організації розслідування та проведення судового розгляду у кримінальному провадженні так, щоб, з одного боку, встановити об'єктивну істину, а з другого боку, зробити це без зволікань у якомога коротший строк.

Судовий розгляд справи здійснюється шляхом проведення судового засідання. Участь сторін кримінального провадження у судовому засіданні с обов'язковою, за винятком окремих випадків, передбачених КПК