Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародне приватне право контр..doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Завдання на контрольну роботу № 16

1. Особливості правового регулювання відносин власності в міжнародному приватному праві. Колізійні питання права власності.

2. Основні формули прив’язки. Зворотне відсилання і відсилання до права третьої держави. Конфлікт кваліфікацій.

Практичне завдання: У результаті розпаювання земель колективного сільськогосподарського підприємства громадянка Л. отримала у приватну власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення, розташовану на території Дергачівського району Харківської області. Після її смерті вказана земельна ділянка перейшла у спадщину її онуки Ф., громадянки Італії. Після прийняття спадщини Ф. звернулася до відповідних державних органів на території України із заявою про видачу на її ім’я Державного акту про право приватної власності на землю, у чому їй було відмовлено.

Якою правосуб’єктністю у сфері земельних правовідносин володіють іноземні громадяни? Чи можуть перебувати у власності іноземних громадян землі сільськогосподарського призначення, розташовані на території України? Який правовий режим у сфері земельних відносин надано іноземним громадянам в Україні?

Завдання на контрольну роботу № 17

1. Правове регулювання іноземних інвестицій. Правове становище іноземних інвестицій у вільних економічних зонах.

2. Особливості правового регулювання відносин власності в міжнародному приватному праві. Колізійні питання права власності.

Практичне завдання: Українське державне підприємство уклало з російським акціонерним товариством договір доручення, за яким російському товариству доручалося здійснити декілька платежів за вказівкою українського підприємства на користь третьої особи за рахунок рублевих коштів, що перераховувалися довірителем. Повірений здійснив декілька платежів, але у подальшому рух коштів на його рахунках був припинений податковими органами, а потім ці кошти були списані у безспірному порядку по сплаті податкових недоїмок. Українське підприємство звернулося до російського арбітражного суду з позовом до податкової інспекції про повернення сум, перерахованих російському акціонерному товариству, посилаючись на те, що ці кошти є державною власністю України і на них не може звертатися стягнення без згоди держави.

Чи може бути задоволений позов українського підприємства? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання на контрольну роботу № 18

1. Міжнародно-правові основи авторського та суміжних прав.

2. Особливості правового становища держави як суб’єкта міжнародного приватного права.

Практичне завдання: Сімейна пара Кириленко з України у липні 1999 року відпочивала в м. Анапа (Краснодарський край РФ). Там подружжя познайомилось із співвітчизником громадянином Петренко, який мав у селищі Вітязєво м. Анапи власний будинок і запропонував Кириленко його придбати. Петренко склав власноруч написаний договір, після чого подружжя Кириленко сплатило йому перший внесок у сумі 5 тис. доларів США. Решту суми (25 тис. доларів США) вони домовились заплатити 10.10. 1999 року в м. Києві.

Після повернення до України гр. Киреленко засумнівалися у дійсності правочину та звернулися до гр. Петренко із вимогою повернути гроші.

Оцініть перспективи позову сім’ї Кириленко до гр. Петренко про повернення грошової суми, заявленого в українському суді. Чи може гр. Петренко висунути зустрічні вимоги до подружжя Кириленко?