Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ В ПУБЛІЧНІЙ СФЕРІ.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.44 Mб
Скачать

Таблиця 8.3. Типова структура стратегії розвитку регіону

Розділ

Зміст розділу

1

Вступ

Обґрунтування мети та підстав розроблення стратегії.

2

Описово-аналітична частина

Аналіз та оцінка географічного розташування, природних ресурсів, адміністративного поділу, демографічної, екологічної, політичної, фінансово-бюджетної ситуації, рівня життя населення, проблем розвитку регіону.

3

Бачення майбутнього

Визначення бачення – оптимістичного погляду на розвиток регіону в майбутньому.

4

Місія регіону

Опис місії розвитку регіону – довготермінового бачення, мети існування громади в майбутньому.

5

SWOT – аналіз

Аналіз сильних і слабких сторін проводять на основі внутрішніх факторів середовища; аналіз загроз і можливостей – на основі зовнішніх факторів.

6

Стратегічні цілі (напрями) та поетапні плани дій

Стратегічні цілі спрямовані на вирішення головних проблем розвитку регіону. Стратегічні цілі деталізуються операційними цілями, які розкладаються на програми дій. Для операційних цілей описуються заходи; ресурси, часові межі, виконавці; вартість, джерела фінансування; інструменти реалізації (проекти, програми), індикатори (критерії) досягнення. План оперативних завдань передбачає розроблення проектів та програм реалізації операційних цілей стратегії.

7

Механізми реалізації стратегії

Опис заходів нормативно-правового, організаційного, фінансового, економічного, кадрового, інформаційного, наукового забезпечення реалізації стратегії.

8

Авторський колектив

Список учасників розроблення стратегічного плану з посиланням на розділ, який вони розробляли.

Програмування – основний принцип розроблення стратегії регіонального розвитку. Політика регіонального розвитку здійснюється на основі взаємозв'язаних довгострокових стратегій, планів та програм розвитку як на державному, так і на адміністративно-територіальному рівні.

Стратегія є моделлю досягнення поставленої мети, а стратегічний план – сценарієм її реалізації.

!

Регіональні стратегії розвитку разом із Державною стратегією регіонального розвитку є основою для розроблення програм економічного і соціального розвитку регіонів України (середньострокових та щорічних), які в свою чергу є основою для розробки державних і регіональних цільових програм.

Саме тому, одним з основних методів стратегічного планування є програмно-цільовий метод. Програмно-цільовий метод спосіб формування системи планових рішень крупних народногосподарських проблем, суть якого полягає у визначенні основних цілей соціального, економічного і науково-технічного розвитку, розробці взаємозв’язаних заходів по їх досягненню у намічені терміни при збалансованому забезпеченні ресурсами і ефективному розвитку суспільного виробництва. З’єднувальним елементом між метою і засобами виступають комплексні програми, які розробляються на весь період, необхідний для реалізації визначених цілей

Цільова комплексна програма (ЦКП) – це документ, в якому відображається мета і комплекс виробничих, науково-дослідних, організаційно-господарських, соціальних та інших завдань і заходів, спрямованих на реалізацію народногосподарських проблем і ув’язаних по ресурсах, виконавцях і термінах виконання.

Цільові комплексні програми розроблені на будь-якому рівні управлінської ієрархії, повинні містити (див. табл.8.4): перелік основних розв’язуваних задач; сукупність і послідовність заходів, за допомогою яких вона реалізується; розрахунок прямих і непрямих витрат всіх основних видів ресурсів, які використовуються при здійсненні цих заходів; розподіл завдань за термінами та виконавцями.

Законом України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» встановлено загальний порядок розроблення, затвердження та виконання прогнозних і програмних документів економічного й соціального розвитку, а також права та відповідальність учасників.

Програма економічного і соціального розвитку України - документ, в якому визначаються цілі та пріоритети економічного і соціального розвитку, засоби та шляхи їх досягнення, формується взаємоузгоджена і комплексна система заходів органів законодавчої і виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, спрямованих на ефективне розв'язання проблем економічного і соціального розвитку, досягнення стабільного економічного зростання, а також характеризуються очікувані зміни у стані економіки та соціальної сфери (ст.1).

Таблиця 8.4.