Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Саттистика_Матюха.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета: вивчення дисципліни має за мету одержання студентами знань стосовно способів та методів збирання і обробки спостережуваних однорідних об'єктів з метою вивчення закономірностей змін і взаємного впливу явищ та процесів.

Вивчення дисципліни має за мету одержання студентами знань стосовно теорії прогнозування, оптимізації розподілу ресурсів в організаційних системах, практичних навиків побудови економіко-математичних моделей та розв'язання економічних задач з використанням інформаційних технологій.

Завдання: є формування у студентів знань про сутність і теоретичні принципи статистичних методів аналізу та використання для розрахунків широко розповсюджених потужних електронних таблиць Microsoft Ехсеl для Windows.: складання і копіювання формул з відносними змішаними та абсолютними адресами комірок; використання вбудованих статистичних, математичних, логічних функцій та бази даних. Знайомство з особливостями статистики в інших країнах.

Дисципліна «Статистика» - одна з основних дисциплін у системі економічної освіти. Вона відіграє провідну роль у формуванні висококваліфікованого економіста, оскільки озброює його знанням методів і способів збору, обробки та аналізу соціально-економічної інформації. це комплекс спеціальних, притаманних лише статистиці методів, засобів дослідження.

У сучасних умовах, коли головним завданням економічної науки є вивчення основних закономірностей ринкової системи в їх розвитку і взаємодії, особливу актуальність набуває розвиток уміння економістів грамотно обробляти та аналізувати статистичні дані. У зв'язку з цим підвищуються вимоги до економістів різних спеціальностей щодо досконального вивчення дисципліни «Статистика», головна мета якої - викладення методологічних основ кількісного дослідження закономірностей соціально-економічних явищ і процесів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

основні положення того чи іншого статистичного методу, межі його застосування, та методику розрахунку основних статистичних характеристик;

табличний процесор Microsoft Excel включаючи програмну надбудову «Пакет аналізу» і бібліотеку із 78 статистичних функцій.

вміти:

записати економіко-математичну модель в математичній формі, у вигляді симплекс-таблиці та у вигляді вихідних даних для використання програми «Поиск решения»;

розв'язувати задачі з лінійного програмування з застосуванням основних методів (симплекс-метод, метод потенціалів для транспортної задачі, графічний метод) та використанням інформаційних технологій;

володіти аналітичними методами пошуку екстремуму функцій однієї та багатьох змінних;

володіти теорією умовного екстремуму;

описувати системи масового обслуговування та визначати їх характеристики з використанням різних законів розподілу;

приймати рішення за умов неповної визначеності.

Вивчаючи курс статистики, студенти знайомляться з методами збирання, зведення, обробки, аналізу і теоретичного узагальнення масових цифрових даних про явища і процеси суспільного життя, набувають практичні навички в розрахунку статистичних показників, їх застосуванні при аналізі соціально-економічних явищ, побудові та оформленні статистичних таблиць і графіків.

Одержання студентами теоретичних знань і надбання певних практичних навичок збирання, зведення та обробки інформації з використанням відповідних статистичних методів є обов'язковою передумовою подальшої успішної професійної праці економіста.