Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
портфолио зоопарк.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
17.31 Mб
Скачать

Гриф чорний Aegypius monachus

 хижий птах, єдиний представник роду Гриф (Aegypius Savigny,1809) родини Яструбових (Accipitridae) ряду Соколоподібні (Falconiformes).

Дуже великі птахи. Загальна довжина 75-100 см, довжина крила 72-85 см, розмах крил 250-300 см. Маса самок до 7,5, самців до 6,5 кг, іноді навіть більше. Дорослі птахи темно-бурі, комір навколо шиї і пух на шиї — світло-бурі. У молодих птахів все оперення, в тому числі і шия, темно-бурі.

У природі легко визначити за розмірами, темним забарвленням оперення (в тому числі і голови, це відрізняє грифа від сипа білоголового), характерним силуетом у польоті: широкі крила, втягнута голова, короткий клиноподібний хвіст. Довго ширяють високо в повітрі, роблячи широкі кола. Помітивши поживу, круто і швидко пікірують з висоти з гучним шумом крил. Голос — шипіння і хрипле каркання.

Чисельність виду оцінюється у 7,200−10,000 пар, у тому числі 1,700−1,900 пар гніздиться в Європі та 5,500−8,000 пар − в Азії[1]. За даними останнього видання Червоної книги України (2009) кримська популяція грифа чорного не перевищує 50 особин, з яких щороку гніздиться 5-11 пар.

Грифи чорні також належать до корисних і рідкісних птахів. Охороняються Конвенцією з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), Боннською (Додаток ІІ) таБернською (Додаток ІІ) конвенціями. Вид внесений до Червоного списку Міжнародного Союзу Охорони Природи, Європейського червоного списку[ та Червоної книги України (1994, 2009) (статус — вразливий).

Пітон тигровий Pythonidae

Тигровий пітон - велетень серед змій. Полює вночі, відшуковуючи здобич за допомогою нюху. Обплітається навколо жертви своїм довгим, могутнім тілом і душить її, скорочуючи мускули.

Ряд - Лускаті     Родина - Пітони     Рід/Вид - Python molurus     Основні дані:  РОЗМІРИ  Довжина: до 8 м, зазвичай менше.  Маса: до 120 кг.  РОЗМНОЖЕННЯ  Статеве дозрівання: з 3 років.  Кількість яєць: 10-100, залежно від віку самки.  Інкубація: 55-80 днів.  СПОСІБ ЖИТТЯ  Звички: веде одиночний спосіб життя.  Їжа: дрібні ссавці, олені, свині, мавпи.  Тривалість життя: за підрахунками, до 40 років. 

Кі́т лісови́й Felis sylvestris

вид хижих ссавців з роду Кіт (рід) (Felis) родини Котячих (Felidae).

Веде прихований спосіб життя. Селиться поодинці. Активний у сутінках та вночі. Теплолюбна тварина. Водиться в місцях, що добре прогріваються сонцем, з густим травостоєм, старими дуплистими деревами, в чагарнику. Виводкові лігва влаштовує в дуплах дерев, розколинах скель, під купами сушняку і колод, у норах борсука та лисиць, зрідка — на горищах лісових будинків, в очеретяних заростях. Живиться переважно мишовидними гризунами, рідше птахами, плазунами, у крайніх випадках — трупами тварин. Самка раз на рік (квітень — травень) після 63-68 денної вагітності народжує 2-4 (зрідка 5) сліпих малят, які тримаються біля неї до вересня — жовтня. Вороги і конкуренти — рись, лисиця, вовк, куницеві, бродячі собаки, великі хижі птахи. Значної шкоди чистоті виду завдають бродячі коти, які, паруючись з дикими, дають гібриди.

Занесено до Червоної книги Української РСР (1980). Охороняється кіт лісовий в заповідниках Карпатському (біосферний), Дунайські Плавні (природний), в Карпатському національному природному парку.