Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ерозія та протиерозійні заходи.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
125.95 Кб
Скачать

3.Водна ерозія

Під час випадання атмосферних опадів кожна краплинка виконує свою роботу – відриває частинки від грунту або гірської породи, особливо коли вони не захищені рослинністю, і цей елементарний об’єм у завислому стані переносить по схилах.

Всі опади, що розтікаються по поверхні землі тонким шаром, розмивають поверхневий шар грунту. Це явище має назву площинного змиву. Він призводить до величезних втрат родючих земель.

На крутих схилах окремі струмені води об’єднуються в ручаї, інколи в потоки. що спричиняють порушення грунту – це так звана струменева ерозія.

В деяких випадках внаслідок струменевої ерозії відбувається замулення малих річок, змивання рослинного шару на схилах. Струменева ерозія є основною причиною утворення ярів.

Фактори поверхневого стоку води і ерозії грунту доцільно об’єднати в такі групи:

водні (флювіальні);

еолові (аеродинамічні);

геоморфологічні;

грунтові;

зообіологчні;

антропогенні.

Розглянемо тільки два перших фактори. хоча б для того, щоб зрозуміти ерозійний процес, а всі фактори слід розглядати не ізольовано, а у взаємозв’язку.

Флювіальні (водні) фактори, які включають в себе:

  • кількість опадів

  • співвідношення твердих і рідких опадів

  • стік талих та повеневих вод

  • добовий максимум опадів

  • інтенсивність злив

Водна ерозія залежить від кількості опадів. Протікає цей процес дуже інтенсивно і завдає великої шкоди. Загальна площа еродованих земель тільки в межах зони Дніпра і частково Десни становить близько 480 тис. га або майже 30% загальної площі. Продукти змивання і розмивання грунту замулюють русла малих річок, водосховища і стави, а також заплави. Відбувається вимивання поживних речовин на полях. Дуже багато продуктів руйнування грунту виноситься з ярів, що безпосередньо підходять до Дніпра.

Еолові (аеродинамічні) фактори під час опадів містять:

  • зміну швидкості падіння дощових крапель від вітру

  • прискорення або уповільнення стоку поверхневих вод під діею вітру

  • перенесення снігу і утворення “сніжників”

4.Вітрова ерозія

Вітер є дуже поширеним екзогенним фактором, що зумовлює виникнення таких природних процесів, як суховії, урагани та нагінні явища на водосховищах, тощо. Одним з таких явищ був ураган, що пройшов Житомирщиною, Київщиною, Черкащиною та Харківщиною 14 червня 2001 року.

До еолових процесів відносять також геологічні процеси зумовлені взагалі дією вітру. Вона проявляється у розвіюванні частинок грунту, а також в деяких випадках переміщенні їх на дуже великі відстані.

Вітрова діяльність має подвійний характер – руйнувати та створювати хоча обидві дії мають ерозійний характер. Подвійну дію вітрової діяльності з огляду на охорону навколишнього середовища можна назвати тільки руйнівною, оскільки ці процеси змінюють його стан як правило не в “кращу сторону”.

Порушення грунтів і гірських порід пов’язане з динамічною силою вітру, що має прямий зв’язок з його швидкістю. Руйнівна діяльність вітру виявляється у двох головних процесах: це вивітрювання грунту та підточування або обточування гірських порід (корозія). Обидва процеси супроводжуються переміщенням частинок грунту і відбуваються паралельно, хоча процес вивітрювання властивий грунтам пухкого стану, в той час як обточування спостерігається в зонах з широким розвитком кристалічних утворень.

Характерними формами вітрової ерозії є улоговини видування, ніші видування, борозни і траншеї, а також здування пухкого грунту. Масштаби цих негативних явищ спотворення рельєфу інколи дуже великі. Наприклад, шар грунту в Новотроїцькому районі Херсонської області в 1973 році був знятий більш ніж на 10 см.. що зменшило врожайність в цьому регіоні.

Інша сторона вітрової діяльності є наслідком зменшення швидкості вітру або поява на шляху перешкод. Зміна напрямку також сприяє відкладанню частинок, що переносяться. Найменші частинки (глинисті, пилуваті) переносяться іноді на сотні кілометрів. Так тонкозернисті піски переносяться з пустелі Каракум через Каспійське море.

У межах України пилові бурі часто виникають на півдні, в Херсонській та Миколаївських областях.

Осередком. що виник внаслідок діяльності вітру є так звані Олешківські піски на лівобережжі нижньої течії Дніпра на південь від м. Каховка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]