Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
149.55 Кб
Скачать

3. Первинний облік витрат основної діяльності

Первинний облік витрат основної діяльності розглянемо на прикладі виробничої діяльності ТзОВ “Геліос” , яке здійснює свою діяльність у сфері сільського господарства. Основним видом діяльності підприємства є розведення птиці – КВЕД 01.47 згідно нового класифікатора видів економічної діяльності. ТзОВ “Геліос” є підприємством колективної форми власності, засноване 03.02.2003р двома засновниками. Зареєстровано виконавчим комітетом Бориславської міської Ради рішенням №21Р. Місцезнаходження товариства – с. Дережичі Дрогобицького району Львівської області. ТзОВ “Геліос” займається виробництвом курячого яйця. Для здійснення своєї статутної діяльності підприємство має у власності виробничі приміщення в яких утримується курка – несучка, яка продукує яйце. Сукупна первісна вартість основних засобів станом на 01 квітня 2013р складає 1614 тис. грн., сума зносу 989 тис. грн., залишкова балансова вартість 625 тис. грн.

Основними видами витрат основної діяльності у березні 2013 року в ТзОВ “Геліос” були наступні витрати:

– плата за спожиту активну енергію;

– амортизація основних засобів;

– плата за лабораторне дослідження яйця;

– вартість використаних кормів (матеріальні витрати);

– оплата праці;

– орендна плата за користування вантажним автомобілем;

– орендна плата за користування земельною ділянкою для обслуговування господарського двору;

– орендна плата за користування адміністративним приміщенням (металевий вагончик);

– падіж птиці;

– пальне (дизпаливо);

– плата за воду;

– оплата послуг телекомунікаційного зв’язку;

– плата за реактивну енергію;

– єдиний соціальний внесок;

Первинний облік витрат основної діяльності ведеться на підприємстві на підставі належним чином оформлених первинних документів, згідно якими виникають ті чи інші витрати. Так у березні 2013р на підставі рахунку №901303/42840 – 1 від 12.03.2013р виставленого ПАТ “Львівобленерго” Бориславським РЕМ визнано витрати за спожиту активну електроенергію. У зв’язку із тим, що підприємство є виробником яйця курячого, а це продукт харчування, в обов’язковому порядку проводиться його лабораторне дослідження, а також досліджуються в лабораторії кормо суміш, якою годують курку – несучку та змиви з обладнання. (Додатки Г – Е).

Однією із найвагоміших статей витрат в ТзОВ “Геліос” є стаття витрат “матеріальні витрати”. У березні поточного року це вартість кормо – суміші , яка була використана для годівлі курей – несучок. Підприємство самостійно закуповує складові кормо – суміші такі як пшениця фуражна, кукурудза, шрот соняшниковий, висівка пшенична, соєвий шрот, олія соєва,вапнякове борошно та вітамінні добавки і мікроелементи і робить кормо суміш,яку використовує для годівлі птиці. Прихід кормів від постачальників оформляється товарними накладними, товаротранспортними накладними а також постачальниками виписується податкова накладна для відшкодування ПДВ. Корми оприбутковуються завідувачем кормоскладу на підставі первинних документів, якими є товарна накладна, товаротранспортна накладна. Згідно кормового раціону ,який розробляється головним зоотехніком підприємства, проводиться виготовлення кормо – суміші, яка в подальшому розвозиться на пташники для годівлі курей – несучок. Завідувач кормоскладу веде книгу складського обліку по кожному найменуванню кормів у якій відображає щоденно залишок на початок дня, прихід, витрачання та залишок на кінець дня у кількісному виразі. Книга складського обліку прошита, пронумерована, скріплена печаткою підприємства та підписами директора та головного бухгалтера. В кінці місяця в бухгалтерії підприємства проводиться звірка по кількості кормів що надійшли, витрачених кормів та залишку на перше число місяця наступного за звітним. В книзі проводиться відмітка про відповідність кількості кормів та засвідчується підписом бухгалтера який провів звірку із завідувачем складом кормів. В бухгалтерії ведеться кількісно – сумовий облік кормів та складається звіт по рух кормів за місяць.(Додаток Ж). У звіті про рух кормів в розрізі кожного із компонентів вказують залишок на початок місяця, надходження, витрачання та залишок на кінець місяця у кількісно – сумовому виразі.

У березні 2013р підприємством понесено витрати на оплату праці своїм працівникам на загальну суму 51665,00 грн (Додаток И). Кількість працівників яким нарахована заробітна плата у березні поточного року – 38 чоловік. Нарахування заробітної плати проводиться щомісячно на підставі табеля обліку робочого часу та встановленого окладу. Виплата заробітної плати проводиться 2 рази на місяць 23 – го числа аванс за першу половину місяця та 7 – го числа за другу половину місяця. Слід відмітити, що витрати на заробітну плату адмінперсоналу підприємства відносяться на загальновиробничі витрати, а витрати на оплату праці працівникам, які безпосередньо беруть участь у сільськогосподарському виробництві , відносяться на виробництво.

Нарахований єдиний соціальний внесок 37,19%, 8,41%, утримані із заробітної плати єдиний соціальний внесок 3,6% та податок з доходів фізичних осіб перераховуються підприємством на відповідні рахунки у день виплати заробітної плати чи авансу.

На падіж птиці, яка загинула складаються акти падежу один раз на тиждень, де відображають діагноз, кількість голів павшої птиці та її вагу. Акти затверджуються директором та засвідчуються підписами птахівника, бригадира, головного зоотехніка та ветлікаря (Додатки К1,К2,К3,К4). Для транспортування яйця курячого покупцям підприємство орендує вантажний автомобіль Мерседес – 814 у фізичної особи. На кожну їздку автомобіля заповнюється подорожній лист вантажного автомобіля (Додаток К5). В кінці місяця на підставі подорожніх листів списується використане дизельне пальне. проведенням Дт рахунку 23.01 “Виробництво яйця” – Кт рахунку 203 “Паливо”. Також підприємством використовується дизпаливо для трактора Т – 150, який транспортує курячий послід. Для обліку роботи трактора та руху пального оформлюються дорожні листки трактора (Додаток К6).

Частину витрат, які безпосередньо не пов’язані із виробництвом,підприємство накопичує на рахунку №911 “Загальновиробничі витрати”. Так у березні поточного року на рахунку №911 відображено такі витрати як:

Таблиця 2.1

“Накопичення витрат підприємства”

з/п

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

Сума

тис.грн

1

2

3

4

5

1

амортизація невиробничих основних засобів

911

“Загальновиробничі

витрати”

131

“знос основних засобів”

3,51

2

плата за лабораторне дослідження

911

“Загальновиробничі

витрати”

685

“Розрахунки з іншими кредиторами”

898,33

3

оплата праці адмінперсоналу

911

“Загальновиробничі

витрати”

661

“Розрахунки за заробітною платою”

17562,00

4

орендна плата за користування вантажним автомобілем

911

“Загальновиробничі

витрати”

685

“Розрахунки з іншими кредиторами”

450,00

5

орендна плата за користування земельною ділянкою

911

“Загальновиробничі

витрати”

641

“Розрахунки зa податками”

691,80

6

орендна плата за користування адміністративним приміщенням

911

“Загальновиробничі

витрати”

685

“Розрахунки з іншими кредиторами”

300,00

7

передплата журналу “Птахівництво”

911

“Загальновиробничі

витрати”

685

“Розрахунки з іншими кредиторами”

82,00

з/п

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

Сума

тис.грн

1

2

3

4

5

8

послуги зв’язку за березень 2013р

911

“Загальновиробничі

витрати”

685

“Розрахунки з іншими кредиторами”

126,29

9

накопичено за березень місяць загальновиробничих витрат, які в кінці місяця списуються в повній сумі на витрати виробництва

23.01

“Виробництво”

911

“Загальновиробничі

витрати”

27346,91

10

в кінці місяця всі витрати накопичені на рахунку №23.01 “Виробництво яйця” відносять на вартість виробленого

26

“Готова продукція”

23.01

“Виробництво”

503621,58

11

визнання собівартості реалізованого яйця курячого

901

“Собівартість реалізованої готової продукції”

26

“Готова продукція”

444960,07

12

на вартість реалізованого яйця курячого

791

“Результат операційної діяльності”

901

“Собівартість реалізованої готової продукції”

13

визнано витрати за спожиту активну енергію

23.01

“Виробництво”

685

“Розрахунки з іншими кредиторами”

17004,77

14

нараховано зарплату

23.01

“Виробництво”

661

“Розрахунки за заробітною платою”

34103,00

15

нараховано єдиний соціальний внесок на заробітну плату адмінперсоналу

911

“Загальновиробничі

витрати”

657

“Розрахунки по єдиному соціальному внеску”

6531,31

16

падіж птиці, яка загинула

23.01

“Виробництво”

213.04

“Поточні біологічнi активи тваринництва, якi оцінені за первісною вартістю”

932,36

* Табл. 2.1 складена на основі додатків:В, Л, М, Н, П, Р, С, Т, У, Ф, Х, Ц, Ш, Щ.

Слід зазначити, що загальновиробничі витрати в сільськогосподарському виробництві не розподіляють, а їхня сума відноситься на витрати виробництва пропорційно видам виробленої продукції.