Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая по полит.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
256.51 Кб
Скачать

3.6 . Теорія паритету купівельної спроможності

Ця теорія базується на номіналістіческой і кількісної теоріях грошей . Її витоки беруть початок від поглядів англійських економістів Д. Юма і Д. Рікардо. Рікардо стверджував , що низька вартість фунта стерлінгів призвела до дефіциту торгового балансу , «... вивіз монети викликається її дешевизною і є не наслідком , а причиною несприятливого балансу ». З його точки зору , знецінення грошей - « наслідок їх надлишку » , а співвідношення купівельної спроможності валют визначається кількістю грошей в обігу відповідних країн. На цьому постулаті базуються всі варіанти , в тому числі сучасні , теорії паритету купівельної спроможності. Основні положення цієї теорії полягають у твердженні, що валютний курс визначається відносною вартістю грошей двох країн , яка залежить від рівня цін , а останній - від кількості грошей в обігу. Дана теорія спрямована на пошук «курсу рівноваги» , який підтримав би врівноваженість платіжного балансу . Цим визначається її зв'язок з концепцією автоматичного саморегулювання платіжного балансу .

Найбільш повно теорія паритету купівельної спроможності вперше була обгрунтована шведським економістом Г. Касселем в 1918 р. і періодично активізується , викликаючи дискусії ( в 40 -х , 60 -х , у середині 70 -х років ) . На думку Касселя , «в умовах нормальної торгівлі встановлюється такий валютний курс , який відображає співвідношення між купівельною силою відповідних валют» . Це переконливе пояснення формування валютного курсу, який дійсно пов'язаний з купівельною спроможністю грошових одиниць. Але ця теорія заперечує об'єктивну вартісну основу валютного курсу і пояснює його виходячи з кількісної теорії грошей . Її автори вважають , що вирівнювання валютного курсу по купівельній спроможності валют здійснюється безперешкодно під впливом автоматично вступають в дію чинників , оскільки зміна курсових співвідношень впливає на грошовий обіг , кредит , ціни , структуру зовнішньої торгівлі та рух капіталів таким чином , що відновлюється рівновага .

Розвиток державного регулювання виявило неспроможність ідеї стихійного ринкового господарства з його тезою автоматичного відновлення рівноваги . У 1932 р. Кассель визнав , що випустив з уваги перешкоди цьому , створювані державою в міжнародній торгівлі. На його думку , твердження, ніби паритети визначаються виключно рівнем експортних та імпортних цін , є « грубою помилкою» , а паритети слід розглядати як «грубий приблизний розрахунок ».

Подальший розвиток теорії паритету купівельної спроможності йшло по лінії приєднання додаткових факторів, що впливають на валютний курс та приведення його у відповідність з купівельною спроможністю грошей . У їх числі вводяться державою торговельні та валютні обмеження , динаміка кредиту і процентних ставок . Дж. М. Кейн ввів додаткові фактори : психологічні і рух капіталів . А. Маршалл додав поняття лага і еластичності попиту по відношенню до ціни (так званий еластичний підхід ) .

Однак основна ідея про те , що валютний курс визначається співвідношеннями між рівнями цін двох країн , залишилася без зміни в сучасній західній економічній науці . Наприклад , П. Самуельсон стверджує: зміна співвідношень валютного курсу « за інших рівних умов пропорційно зміні співвідношення між нашими цінами і цінами за кордоном».

Теорія паритету купівельної спроможності , визнаючи реальну базу курсу валют - купівельну спроможність , заперечує його вартісну основу , перебільшує роль стихійних ринкових факторів і недооцінює державні методи регулювання курсових співвідношень і платіжного балансу. Відсутність цілісності цієї теорії сприяє періодичному її відродженню . Вона стала складовим елементом монетаризму , прихильники якого перебільшують роль змін грошової маси в розвитку економіки та інфляції , а також роль ринкового регулювання і заперечують державне регулювання .

ВИСНОВКИ

Таким чином , у своїй роботі я розглянула питання грошей . Розібралася , як виникли гроші , дала визначення поняттю грошей , розібрала види грошей , описала та проаналізувала функції грошей .

Гроші можна визначити як засіб вираження вартості товарів , міру вартості, загальний еквівалент безлічі вартостей товарів .

Гроші виконують 4 основні функції:

1 . Міра вартості ;

2 . Засіб обігу ;

3 . Засіб накопичення ;

4 . Засіб платежу .

Різні теорії грошей висловлюють розвиток поглядів економістів на сутність грошей , їх функції і закони грошового обігу та містять в собі основні вимоги до грошової і валютної політики . Основні теорії грошей металева , номіналістична , кількісна , виникнувши в XVI -XVIII ст. , Модифікувалися з розвитком капіталізму .

На валютному ринку національна валюта обмінюється на іноземні валюти. Ціна грошової одиниці іноземної валюти, виражена в певній кількості грошових одиниць національної валюти , називається валютним курсом.

Коли ціна одиниці іноземної валюти в перерахунку на вітчизняну зростає , кажуть про знецінення ( здешевлення ) вітчизняної валюти. І навпаки , якщо ціна одиниці іноземної валюти, виражена у вітчизняній валюті , падає , говорять про дорожчання вітчизняної валюти.

Теорії валютного курсу ставлять своєю метою з'ясувати механізм визначення реального валютного курсу і те , які чинники відхиляють його від рівноважного рівня. На цій підставі можуть будуватися прогнози валютних курсів як при укладенні строкових валютних угод , так і щодо досягнення різних макроекономічних цілей.