Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб.зош. СТРАХ-2011.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
205.82 Кб
Скачать

Завдання №1

Утримання і лікування одного хворого обходиться лікувальному закладу в середньому у 2000 грн. за рік лікувальний заклад обслуговує 5000 хворих. Бюджетне асигнування становить 40 %. Вирахувати суму страхового резерву по медичному страхуванню та страховий платіж страхувальників, коли їх кількість становить: 10000; 20000; 50000; 100000 осіб і коли страхова сума дорівнює сумі вартості лікування одного хворого, при цьому брутто-платіж утримує в собі 26% навантаження на нетто-ставку.

Розв’язання:

Тема: СІЛЬСКОГОСПОДАРСЬКЕ СТРАХУВАННЯ

Практична робота №4,5

Оформлення обовязкового і добровільного страхування врожаю сільськогосподарських культур, багаторічних насаджень та тварин

Мета: навчити студентів на практиці заповнювати відповідні документи, визначати строки страхування, розміри страхових внесків. Розвиток вміння застосовувати теоретичні знання на практиці.

Оснащення заняття: інструкційні карти, методичний матеріал теми, калькулятори

ХІД ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ:

Сільске господарство- найбільш ризикова галузь економіки. Найбільш ризикованим є вирощування врожаю сільськогосподарських культур та багаторічних насаджень. Під це виробництво відведено більш як половину території України. Рослинництво — це діяльність, здійснювана переважно під відкритим небом, і на результати господарювання тут істотно впливають коливання кліматичних умов та інші природні чинники, які точно прогнозувати неможливо.

Нині в НАСК «Оранта» діють два варіанти добровільного сільськогосподарського страхування. Перший із них охоплює страхування врожаю сільськогосподарських культур, тварин, будівель, споруд, сільськогосподарської техніки, інших матеріальних цінностей. Другий варіант (застосовується з 1999 року) має особливості лише щодо страхування сільськогосподарських культур.

Страхова сума і страхові платежі.Страхова сума встановлюється за кожним окремим видом майна згідно із договірною сумою, яка не повинна перевищувати дійсної вартості майна з передбаченням франшизи.

Завдання №1

Земельні ділянки СФГ «Світанок» загальною вартістю 200 млн.грн застраховане на 100 млн. грн.. Через пожежу знищено майно на 80 млн.грн.

Розрахувати: яку суму страхового відшкодування отримає страхувальник?

Розв’язання:

Завдання №2

Розрахувати, яку суму становить страхове відшкодування за втрачене внаслілдок стихійного лиха майно вартістю 300 тис.грн, якщо в договір страхування було включено майно вартістю 500 тис.грн., а страхова сума дорівнювала 400 тис.грн.?

Розв’язання:

Тема: АВТОТРАНСПОРТНЕ СТРАХУВАННЯ

Практична робота №6,7

Оформлення добровільного страхування автомобільних транспортних засобів

Мета: навчити студентів на практиці заповнювати відповідні документи, визначати строки страхування, розміри страхових внесків. Розвиток вміння застосовувати теоретичні знання на практиці.

Оснащення заняття: інструкційні карти, методичний матеріал теми, калькулятори

ХІД ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ:

Страхування вантажів ще з стародавніх часів, з’явившись як перша реакція на майнові збитки в міжнародних торговельних відносинах.

За своєю суттю страхування вантажів передбачає зобов’язання страховика здійснити виплати страхувальнику згідно з умовами договору в разі настання страхової події, що спричиняє йому збитки.

Об’єктом страхування за таким договором виступають майнові інтереси фізичної чи юридичної особи, що є власником, користувачем чи розпорядником вантажу, внаслідок ушкодження, знищення, зникнення безвісти вантажу за будь-якого способу його транспортування.

Умови страхування вантажів визначаються правилами страхування, що розробляються індивідуально кожною страховою компанією. Переважно різниця між правилами різних страхових компаній полягає у визначенні обсягу відповідальності.

Розмір збитку, що стався внаслідок страхової події, визначається представником страховика за участю страхувальника. Згідно зі світовою практикою представниками страховика (страхових компаній) є аварійні комісари та диспашери. При цьому обов’язок щодо доведення наявності страхового випадку покладається на страхувальника.