Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг(іспит).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
140.48 Кб
Скачать

31. Концепції екологічного маркетингу.

1) Орієнтація на виробництво (the production concept). Виробнича концепція припадає на кінець XIX століття, коли достатньо було виготовити товар і запропонувати його ринку. Дефіцит товарної номенклатури і асортименту в той період часу надавав переваги виробнику. Щоб продукт був доступним спожи­вачу, слід було збільшити обсяги виробництва або зменшити ціни за рахунок підвищення продуктивності праці. Той час характе­ризувався обмеженістю заходів із просування продукції і була впевненість, що збільшення обсягів випуску товару знайде збут на постійно зростаючому ринку.

2) товарно-маркетингова концепція, (product concept), що виникла практично одночасно з виробничою, основна увага приді­лялась удосконаленню товару, підвищенню його якості при доступній ціні

3) Продуктово-збутова концепція характеризувалась появою реклами і припадала на період початку 20-х — кінець 40-х років минулого сторіччя. У цей час під впливом НТП розширилась номенклатура і асортимент товарів і послуг.

4) Орієнтація на Споживача. На початок 50-х і до початку 70-х років (нафтова криза 1971 року) припадає ринковий або марке­тинговий період (marketing concept). Тобто, вивчивши попит цільових ринків, підприємства намагались максимально його задовольнити будь-якими засобами. Цей період характеризувався зростанням матеріально-сировинних, енергетичних та трудових витрат.

5) Орієнтація на суспільство. Із середини 70-х років почався новий етап, етап соціально-орієнтованого маркетингу, який виходить з того, що організація повинна не тільки найбільш повно задовольнити запити споживачів, роблячи це більш ефективно, ніж її конкуренти, але також підтримувати і покращувати добробут як окремих споживачів, так і суспільства загалом.

6) Концепція соціально-орієнтованого або соціально-етичного маркетингу (societal marketing) породжена сумнівами щодо відповідності концепції маркетингу нашому часу з його пробле­мами захисту довкілля, нестачею ресурсів (сировинних, водних, енергетичних і т.п.), їх різким обмеженням, швидким зростанням населення в окремих регіонах

32. Категорії, що характеризують потенціал успішної діяльності фірм, які запроваджують екологічний маркетинг. Потенціал успішної діяльності фірм, які запроваджують екологічний маркетинг характеризується такими категоріями: неперервність, якість, прибутковість, мотивації.

1) неперервність — екологічний маркетинг позитивно впли­ває на зміни майбутньої діяльності тому, що економічне зростан­ня залежить від майбутнього екологічного законодавства, вичерп­ності або лімітованості ресурсів та енергії і запровадження ідей сталого розвитку у практичну діяльність;

2) якість — орієнтована на захист навколишнього середовища маркетингова діяльність вимагає від фірм, які впроваджують екологічний маркетинг, випускати більш якісну продукцію, яка повинна бути не нижчої якості, ніж неекологічно чисті варіанти;

3) прибутковість — екологічний маркетинг може також ініцію­вати зменшення вартості продукції, зменшення витрат на переробку відходів, плати за забруднення навколишнього середовища та зниження відсотків страхування.

4) мотивації — екологічний маркетинг може мати пози­тивний вплив на мотивацію праці найманих робітників. Робота у компанії, що застосовує технології, які забруднюють навко­лишнє середовище негативно відображається не тільки на здо­ров’ї робітників, але й негативно впливає на робочу мораль і в кін­цевому результаті на результати діяльності.